Virtuelle SOSU-hjælpere i corona-tider

25. marts 2020

Mindre end et døgn efter en ny bekendtgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet gjorde det muligt for SOSU-elever at afvikle deres afsluttende prøver via videokonference, afsluttede de første ’virtuelle’ SOSU-hjælpere deres uddannelse på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

Det fysiske 'klasseværelse' er under corona-krisen skiftet ud med et digitalt rum. Arkivfoto: Søren Svendsen

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissestiftelsen.dk

Skiltet på døren er tydeligt: ’Midlertidigt lukket på grund af corona’. Men det er kun UddannelsesCenter Diakonissestiftelsens fysiske lokaler, som er lukket ned af den globale corona-krise – undervisningen og eksamener er flyttet over i et virtuelt univers, hvor både studerende, elever og undervisere har udvist stor omstillingsparathed.

”Jeg er simpelthen så imponeret af vores elever. Mandag morgen vidste de stadig ikke, hvornår de skulle til eksamen. Mandag eftermiddag blev nødlovgivningen godkendt i folketinget. Og tirsdag gik de første elever så til afsluttende prøver i et virtuelt rum sammen med eksaminator og censor. En helt ny situation for alle, hvor alt kunne gå galt. Men alt er gået så fint!” siger en glad Louise Elmgaard Thiem, som er uddannelsesleder på uddannelsescentrets SOSU-skole.

I alt 13 nye SOSU-hjælpere – hele holdet – bestod deres afsluttende prøver i løbet af tirsdag og onsdag. De er nu klar til at gå ud og varetage en vigtig samfundsopgave i en pleje- og omsorgssektor, som er hårdt presset af corona-truslen mod de svageste borgere i samfundet.   

Alle har bidraget
”Siden krisens start har vi arbejdet intenst på at få både undervisning og eksamener til at køre digitalt, så vi kunne fortsætte uddannelsen af både studerende og elever stort set uden ophold. Vi har forsøgt at gøre det så simpelt – men også så meningsfuldt som muligt, og ladet underviserne være kreative i forhold til, om de ville undervise via video, mails, intranet eller noget helt fjerde. Alle har bidraget og vores studerende og elever har været fantastiske. På trods af udfordringer med sprog og tekniske evner har vi alle med,” afslutter Louise Elmgaard Thiem.

Vi er rykket sammen – hver for sig
Både SOSU-skolen og professionsbacheloruddannelserne i sygepleje og Kristendom, Kultur og Kommunikation sendte alle elever og studerende hjem allerede dagen efter statsministeriets nedlukning af landet den 11. marts 2020.

”Skolen lukker, men undervisningen forsætter!” skrev rektor Kim Petersen determineret i en besked til elever, studerende og ansatte den 12. marts.

”Vi har jo et kæmpe ansvar for vores elever og studerendes sikkerhed, men også for deres fortsatte uddannelse. Så vi har gjort noget af det, vi gør bedst, nemlig omstillet og tilpasset os til den nye situation. Vi er rykket hver for sig – men tættere sammen og har på kort tid formået både at undervise og nu afvikle eksamener i en virtuel form. Det er godt gået, og jeg har allerede fået henvendelser fra andre skoler, som gerne vil have gode råd,” fortæller en stolt Kim Petersen efter den sidste af dagens virtuelle SOSU-hjælper-prøver.

Læs mere om SOSU

Læs mere om UCD