Vil du være engel eller hyrde?

6. december 2018

Studerende fra 3K-uddannelsen øver sig i pædagogik ved at afholde julevandring for børnehavebørn. Børnene bliver inddraget og klædt ud, og får selv lov at spille hovedrollerne i juleevangeliet.

Børn og studerende leger sig gennem juleevangeliet. Her er de kommet til kroen i Betlehem.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Spændingen er til at tage og føle på, da studerende klædt ud som engel, hyrde og kejser venter på, at børnene skal ankomme til julevandringen.

”Det er ret nervepirrende,” siger Lana Adnan, der studerer på professionsbacheloruddannelsen i Kristendom, Kultur og Kommunikation (3K) og fortsætter:

”Men vi lærer meget om at være pædagogiske over for børn – og jeg har også fået bedre styr på juleevangeliet,” griner hun.

"Velkommen!" siger studerende Lana Adnan til børnene fra Louisegården.

Lana Adnan har rollen som Kejser Augustus’ tjener, der tager imod børnene, der ankommer fra Louisegården, og følger dem rundt på julevandringen. Andre dage er det børn fra Marthagården og fra Børnehaven ved Porcelænshaven, der er på besøg.

I baggrunden iagttager medstuderende og undervisere og tager noter til den efterfølgende feedback.

Der lyttes intenst med. Næste gang er det andre af de studerende, der er "på".

Kejser Augustus fortæller børnene om, at der skal holdes mandtal, og beder om børnenes navne, så de også kan blive talt. Derefter melder to børn sig til at være Josef og Maria og får fine kostumer på.

”De er i træning, for de skal lave krybbespil i næste uge,” bemærker pædagogen Jimmy Andersen.

Jesus. Maria og tre vise mænd er udpeget. Pædagogen Jimmy Andersen er også blevet tjener for Kejser Augustus.

Der bliver også udnævnt tre vise mænd, og de skal have flotte kongekroner på. ”Nårh!” udbryder en af drengene i spontan begejstring.

Til en vandringssang går hele flokken videre til englen Gabriel, men det er åbenbart ikke sejt at være engel i denne gruppe. Kun to børn melder sig og får fine vinger og en stjerne-tryllestav.

"Frygt ej!" siger de fine engle, anført af Heaven Bobosha, til hyrderne.

Da følget ankommer til kirken vil mange gerne være hyrder og sidde om det fine bål, da englene dukker op og fortæller, at Jesus skal fødes.

Det er sejt at være hyrde.

De drager videre til en kro, hvor en venlig kromutter tilbyder dem at sove i stalden, hvor Jesus bliver født og lagt i krybben. På vejen kan børnene tænde et lys, hvis de har lyst. Det har de.

Alle børnene har lyst til at tænde lys i Emmauskirkens lysglobe.

Kejser Augustus i skikkelse af Christian Bräutigam ser lidt presset ud, da de to sider i hans bog, hvor juleevangeliet står, er klistret sammen. Det skulle han ellers have læst op nu. Men hans tjener, Lana Adnan træder til og opfordrer til, at de alle synger ’Et barn er født i Betlehem’. Børnene savner vist ikke evangeliet, for bagefter er der sodavand. Og de kender jo historien fra deres eget krybbespil.

Kromutter, Maja Bojesen, hygger med børnene i "stalden".

Det er fem lettede studerende, der vinker farvel og tak for i dag og kan grine af de sammenklistrede sider. Nu lidt mere erfarne i at arbejde med børn.

"Hallelujah, hallelujah," synger børnene, og så ender det hele lykkeligt.

Fakta

  • Uddannelsen til professionsbachelor i Kristendom, Kultur og Kommunikation er en mellemlang videregående uddannelse og varer 4 år. 
  • Emmauskirken er Diakonissestiftelsens hjerte. Vores 140 år gamle kirke har altid været fast samlingspunkt i det daglige liv på Diakonissestiftelsen og indgår som fast ressource i vores ydelser på f.eks. plejehjem og hospice.
  • I år var der julevandring for børn fra både Diakonissestiftelsens to egne institutioner, Louisegården og Marthagården og et hold fra Porcelænshavens Børnehave

Læs også