Ud af huset-oplevelser styrker unges fællesskab

24. august 2022

Hen over foråret har UngeHuset, som er en del af Hvide og Gule Hus i Gentofte, været på en række ture betalt af corona-midler. De er blandt andet gået til bowling, i biografen og på Bakken. Det har styrket relationerne blandt de unge, som nu også selv tager initiativ til at ses.

Tre personer sidder ved et bålsted.

Thomas Andreasen, Mathilde Henrikke Balschmidt og socialpædagog Signe Kromann Østergaard (t.h.) oplever, at det har sammentømret gruppen af unge at tage på ture sammen. Foto: Karen Grønkjær.

Af Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Når alle er taget sammen på tur, er ingen udenfor.

”Det, at vi mødes om noget fælles tredje, bryder barrierer og giver også noget at snakke om bagefter. Man har måske ikke lige nogen at gå ud med, så det er mega fedt, at vi har kunnet tage på ture sammen i UngeHuset,” siger Celine Høi Haugelund, der er kommet i UngeHuset i lidt over et år.

UngeHuset er et gratis tilbud til borgere på 18-35 år i Gentofte Kommune, som har brug for at få styrket deres netværk af jævnaldrende. En bevilling af coronamidler har gjort det muligt for medlemmerne at tage på ture ud af huset. De har blandt andet været på restaurant, på Bakken, i biografen, ude at bowle og kørt gokart.

Alle kan være med

Normalt kan aktiviteterne være begrænsede af økonomi, så det har været rart med ekstra midler.

”Alle har haft mulighed for at deltage. Det kan godt blive lidt opsplittet, hvis vi er på tur, hvor der er egenbetaling. Så har alle måske ikke mulighed for at købe mad,” siger Thomas Andreasen, der er kommet i UngeHuset det seneste halve år.

En ung mand sidder i samtale med to kvinder.

Thomas Andreasen har i UngeHuset mødt mange, som han kan spejle sig i og er også begyndt at træne sammen et af de andre medlemmer. Foto: Karen Grønkjær.

Han blev introduceret til UngeHuset af sin kæreste Mathilde Henrikke Balschmidt, der er kommet i UngeHuset i et års tid.

”Jeg elsker at komme her, fordi der er sådan nogle søde mennesker. Jeg er typen, der godt kan glemme at være social, så det hjælper at have et fast aftale om at komme ud om mandagen,” siger hun, der også har været meget glad for turene.

Medarbejderne oplever også, at turene ud af huset har været med til at sammentømre gruppen, der består af 15-20 unge mennesker.

”Turene har gjort fællesskabet stærkere. De unge begynder selv at danne relationer og tager initiativ til at lave noget sammen uden os. Nogle holder fester, og snart skal en mindre gruppe til Lalandia,” fortæller socialpædagog Signe Kromann Østergaard.

Fakta:

  • UngeHuset er et gratis tilbud for alle mellem 18-35 år, som bor i Gentofte Kommune og har brug for at få styrket deres netværk af jævnaldrende.

  • Man kan frit møde op mandag kl. 16-20. Personalet tager en indledende dialog med hver enkelt for at afdække interesseområder.

  • UngeHuset er en del af Hvide og Gule Hus i Gentofte, som tilbyder moderne, psykosociale indsatser af høj kvalitet.

  • Hvide og Gule Hus hører under Diakonissestiftelsen, en non-profit organisation med over 155 års erfaring i at styrke livskvaliteten for den enkelte gennem stærke fællesskaber.

Tema: Stærk i fællesskab

Læs mere om Hvide og Gule Hus

En lille familie med stor rummelighed

I det hele taget er de tre medlemmer begejstrede for muligheden for at møde jævnaldrende i kommunen.

”Jeg er virkeligt glad for at komme her. Der er mange, som jeg kan spejle mig i. Der er ikke rigtigt andre steder man kan gå hen for at møde folk på vores alder,” siger Thomas Andreasen, og Celine Høi Haugelund supplerer:

”Jeg har mange fællesskaber for eksempel omkring yoga og vinterbadning, men her i huset er alle barrierer brudt ned fra starten. Vi er som en lille familie, hvor alle dealer med et eller andet, så det er nemt at spørge, hvis nogen hænger med hovedet.”

De har også oplevet at blive løftet på dårlige dage.

”Jeg var engang rigtig ked af det, fordi jeg havde fået afslag på et ressourceforløb. De andre kunne se, at jeg var trist, og de var simpelthen så omsorgsfulde. Ingen dømmer hinanden her, og der er altid nogen, som får mig til at grine,” fortæller Mathilde Henrikke Balschmidt.

Et sted, hvor man aldrig er forkert

Celine Høi Haugelund har også haft glæde af at sparre med personalet og nyder at blive lyttet til, når hun kommer i huset.

”Der er ingen forventninger, når man kommer her. Jeg har ofte fået læsset af enten til personalet eller de andre medlemmer, hvis jeg har problemer. Det er som at spise med en hyggelig onkel. Her er en fantastisk stemning og rummelighed,” siger hun.

To kvinder sidder i samtale med en mand.

Mathilde Henrikke Balschmidt (t.v.) kan godt glemme at være social og er glad for at komme et sted, hvor hun føler sig rummet og godt tilpas. Foto: Karen Grønkjær.

Og Mathilde Henrikke Balschmidt opsummerer:
”Det betyder rigtig meget, når man som jeg er bange for at gøre alting forkert, at man kan komme et sted, hvor man ikke er forkert.”

De kan hurtigt blive enige om, at det kunne være skønt med flere midler til ture ud af huset, ligesom de gerne kom i UngeHuset hyppigere end mandag aften. Når de går på arbejde i dagtimerne hjælper det ikke, at det er på tidspunkt, at Sundhedscenter Hvide Hus har åbent.

”Det er om aftenen, man føler sig mest alene og tænker på, at alle andre sidder og spiser med deres kære. Der kan være rigtig langt til næste mandag,” konstaterer Celine Høi Haugelund.

En af turene gik til Dyrehavsbakken. Her er det Celine Høi Haugelund (t.v.) sammen med en af de andre unge. Privatfoto.