Tak til SOSU fra Christiansborg Slotsplads

29. november 2021

Der var pyntet op til fest foran Christiansborg fredag den 26. november, da udstillingen #taksosu blev lanceret i anledning af SOSU-uddannelsernes 30-års fødselsdag.

Mennesker og skilte på Christiansborg Slotsplads.

Udstillingen #taksosu rykker fra Christiansborg ind på Rådhuspladsen, hvor den står de kommende tre uger.

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Tolv ansigter kigger ud fra de blanke standere på Christiansborgs brosten alle med påskriften #taksosu. ’SOSU’erne var et vigtigt led i min helbredelse’, står der med store, mørkegrønne bogstaver under et billede af en smilende Uffe Ellemann-Jensen, tidligere udenrigsminister. Og forfatter Thomas Bredsdorff kalder SOSU’ere for ”velfærdsstatens kronjuveler”, mens han fortæller om sin hustrus Alzheimer-forløb.

”Det er en lille ting at sige tak, men det gør en kæmpe forskel,” siger formand for Danske SOSU-skoler Lisbeth Nørgaard.

”SOSU’erne selv kan se det i borgernes øjne, så de ved godt, at de gør en forskel i det daglige, når de hjælper folk i livskriser. Men vi vil gerne vise danskerne, hvad en SOSU laver og nedbryde fordommene om faget,” fortsætter hun.

Billedet viser Lisbeth Nørgaard.

Formand for Danske SOSU-skoler Lisbeth Nørgaard taler om vigtigheden af at sige tak.

Vi skal vande de gode fortællinger

Social- og ældreminister Astrid Krag tager over og roser den 30-årige fødselar, SOSU-uddannelserne, for at være så moden at bruge sin fødselsdag på at gøre noget godt for andre:

”Det er jo sådan, at det man vander, det gror. Så nu skal vi vande noget af det, som for sjældent får opmærksomhed, selvom det er en kæmpe indsats, der bliver lagt for dagen hver eneste dag. Når der er negative historier om faget, får de alt for meget vand,” siger ministeren og holder en rød sweatshirt med påskriften #taksosu op foran sig.

Ministeren holder en rød sweatshirt foran sig.

"Jeg har fået at vide, at den måske ikke er så flatterende for figuren, men budskabet er der ikke noget i vejen med," bemærker social- og ældreminister Astrid Krag.

Hun refererer et besøg på SOSU H, hvor nogle elever fortalte om de fordomme, de møder. Eksempelvis om hvorfor de ’bare’ vil være SOSU og ’tørre røv’ på de gamle.

”Når vi kommer dertil, hvor vi ikke selv kan klare den personlige hygiejne, vil vi finde ud af, at det ikke er en lille ting, at møde et menneske, der kan hjælpe med den opgave og møde os med empati og faglighed,” konstaterer Astrid Krag.

Tak for nærværet

Forfatteren Thomas Bredsdorff tager over og læser højt af sin søsters sammenligning af sit plejehjem med et krydstogtskib på en tryg rejse:

”Lad os alle give hilsen, håndslag og tak til de dygtige SOSU’ere,” slutter han.

#taksosu-kampagnen er arrangeret af Danske SOSU-skoler i samarbejde med Ældre Sagen, Scleroseforeningen, Alzheimerforeningen og Dansk Handicap forbund. Fra Alzheimerforeningen tager direktør Nis Peter Nissen ordet og fortæller, at for personer med demens er relationer det allervigtigste, for sygdommen angriber hjernen, så man må kæmpe for at bevare relationerne til sine kære.

”På et tidspunkt må de pårørende overlade plejen til professionelle, der kan komme helt ind bag ved sygdommen og formå at få smil og latter frem. De kan bevæge både bogstaveligt og i overført betydning. Det er det nærvær, den faglighed og de relationer, vi nu siger tak for,” fastslår Nis Peter Nissen.

Chanette Andersen taler og holder sig på hjertet.

Elevrådsformand Chanette Andersen deler rørende historier fra andre SOSU'ere.

Chanette Andersen, der er elevrådsformand for otte social- og sundhedsskoler, får sidste ord på fødselsdagen for SOSU-uddannelserne:

”Tak for at dele jeres anerkendelse. Vi er mange, der værdsætter det og trænger. Vi har brug for fokus på alt det positive, så vi kan få fyldt energi i ballonen.”

Fakta

  • I udstillingen medvirker 12 borgere, pårørende og fagpersoner, der har fået hjælp. Blandt andre tidligere ministre Britta Schall Holberg og Uffe-Ellemann Jensen samt forfatter Thomas Bredsdorff og erhvervsmand Christian Kurt Nielsen.

  • Udstillingen kan ses på Rådhuspladsen de kommende tre uger.

  • Portrætserien kører også under navnet #taksosu på de sociale medier fra den 26. november, hvor flere partiledere og ordfører sender en tak.

  • Der er cirka 75.000 social- og sundhedshjælpere og –assistenter, og omkring 300.000 danskere får daglig hjælp.

  • Om ti år mangler vi cirka 40.000 medarbejdere, hvis ikke flere uddanner sig eller bliver i faget.

  • Læs mere om SOSU-uddannelserne på Diakonissestiftelsen.

  • Diakonissestiftelsen har over 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Læs mere om SOSU-uddannelserne