Syv skarpe til forstanderinden

6. oktober 2021

Diako-hva'-for-noget? Det kan være svært at hitte rede i de forskellige ord, der knytter sig til Indvielsesfællesskabet på Diakonissestiftelsen. Derfor har vi stillet syv skarpe, opklarende spørgsmål til forstanderinde søster Merete Pelle Poulsen.

Fotoet viser en kvinde ved sit skrivebord.

Søster Merete Pelle Poulsen har været forstanderinde for Indvielsesfællesskabet på Diakonissestiftelsen siden 27. november 1988. Foto: Lena Rønsholdt.

Tekst: Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

1. Hvad betyder det at blive ‘indviet til diakon eller diakonisse’?

Når man får tilbud om og vælger at blive indviet til diakon eller diakonisse, giver man håndslag på, at man vil tjene som diakon eller diakonisse i danske folkekirke og knyttet til Diakonissestiftelsen. Man kan sige, at man modtager en velsignelse.

2. Hvor mange blev indviet i år, og hvilke jubilæer har I fejret?

I søndags holdt vi Højtidsdage. Her blev tre personer indviet i Emmauskirken. Vi fejrede jubilæer for to, der har været hos os i 70 år, en, der har været her i 60 år, fire, der har været her i 40 år, og fem, der har været her i 25 år.

3. Hvem var den første, der blev indviet på Diakonissestiftelsen?

Det var ikke kun en, men tre diakonisser, der blev indviet som de første. Det blev de den 28. maj 1867 i Frederiksberg Kirke. Vi er først begyndt at indvie diakonisser på Peter Bangs Vej i 1876, da Emmauskirken blev taget i brug.

4. Er I nonner?

Det korte svar er nej! De fleste nonner hører til i en katolsk søsterorden. Diakoner og diakonisser på Diakonissestiftelsen er protestanter og knyttet til folkekirken.

5. Hvad arbejder en diakon og en diakonisse med i dag?

Før i tiden var størstedelen uddannet sygeplejersker. I dag er vi beskæftiget inden for mange forskellige fagområder. Nu har vi nogle, der arbejder som kirke- og kulturmedarbejdere, lærere, pædagoger, inden for sundhedssektoren eller med administration.

6. Hvor mange er indtrådt i fællesskabet siden 1863?

1.826 kvinder og mænd er siden 1863 trådt ind i fællesskabet på Diakonissestiftelsen. I dag er vi 70 i Indvielsesfællesskabet.

7. Hvilken diakonisse ser du mest op til?

Jeg har mange forbilleder, men hvis jeg skal pege på en forgænger til mig, må det være søster Sophie Zahrtmann. Plejehjemmet Søster Sophies Minde er opkaldt efter hende. Hun var både kærlig og velbegavet. Hun havde sans for, at Diakonissestiftelsen hele tiden var under udvikling. Det var blandt andet søster Sophie, som fik indført den 3-årige sygeplejerskeuddannelse på stiftelsen, som det første sted i Danmark.

Fakta:

  • For at blive optaget i Indvielsesfællesskabet, skal man have et vist uddannelsesniveau, gennemgå et indlevelsesforløb og leve op til en række kriterier, heriblandt at man kan forholde sig kritisk, undrende og åben over for egen og andres religiøsitet. Læs mere her.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit erhvervsdrivende fond, en af Danmarks største velfærdsorganisationer og har over 155-års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

 

Artikler om Indvielsesfællesskabet