Sygeplejestuderende får blik for en større verden

10. januar 2019

Gennem fire år har studerende fra Diakonissestiftelsens sygeplejeuddannelse kunnet komme på udveksling i Nepal på en aftale, som netop er blevet fornyet. Det er godt, for udvekslingen giver en bredere forståelse af mennesker, mener sygeplejestuderende Trym Reitan Bu.

Trym Reitan Bu foran Dhulikhel Hospital i Nepal, hvor kan tilbragte sin praktiktid på 4. semester. Privatfoto.

Af Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Det essentielle er at hjælpe og behandle mennesker, hvad enten man arbejder på et dansk hospital eller på Dhulikhel Hospital i Nepal. Det ved sygeplejestuderende Trym Reitan Bu, for han tilbragte sin praktiktid på 4. semester i Nepal.

”Jeg havde en idé om, at det at komme ud i verden ville give noget godt til min sygepleje, en bredere forståelse af mennesker,” fortæller han.

Pleje til de fattige
Forventningen blev indfriet. Dhulikhel Hospital er et stort universitetshospital med et optageområde på knap 2 mio. mennesker og et højt niveau af forskning. Og så er hospitalet en non-profit organisation med et erklæret mål om, at give ”kvalitetspleje til de fattige”. Nepal har 30 mio. indbyggere, hvoraf 25 pct. lever under fattigdomsgrænsen.

”Hospitalet har en idealistisk grundtanke om, at alle har ret til hjælp, meget lig den danske velfærd. Men derudover var jeg overrasket over at opleve, at der er et stort, fælles engagement om at implementere nye idéer og en konstant stræben efter at blive bedre,” siger Trym Reitan Bu.

”Jeg havde en idé om, at det at komme ud i verden ville give en bredere forståelse af mennesker,” siger Trym Reitan Bu – her fotograferet med Himalayas bjerge i baggrunden. Privatfoto.

International koordinator Jan B.W. Pedersen fortæller, at der er megen læring at hente i Nepal for de studerende:

”Patientgruppen er væsentligt forskellig fra i Danmark, idet mange ikke kan læse og skrive, og der er en udbredt overtro. Det giver de studerende et blik for en større verden. Herhjemme bliver samfundet mere kosmopolitisk – det kan de blive rustet til på et udvekslingsophold,” siger han og konstaterer, at vi skal kigge udenlands for at gøre os håb om at udvikle og forbedre vores sygepleje.

Nedbryder fordomme
Igennem de seneste fire år har ca. 15 sygeplejestuderende besøgt Dhulikhel Hospital. Og samarbejdsaftalen er netop blevet fornyet. I den anledning besøgte to professorer, Sita Karki og Radha Acharya, Diakonissestiftelsen i december. De bragte et eksotisk pust til UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen med hinduistiske prikker i panden og lange, farvestrålende sarier. Men de var her også for at nedbryde fordomme:

”Mange har nok en fordom om, at der er primitive forhold i Nepal, men Dhulikhel Hospital er ganske avanceret, og de to professorer publicerer langt mere forskning, end vi gør. Det er os, der er de primitive målt på det parameter,” fastslår Jan B.W. Pedersen.

Sita Karki og Radha Acharya griner lidt forlegent og fortæller, at de som professorer skal leve op til krav om et vist antal publicerede artikler.

”Meget af det forberedende forskningsarbejde og rapportskrivning laver vi derhjemme om aftenen, når vores børn sover. I det daglige er vi jo en del af hospitalets drift på henholdsvis Børneafdelingen og den Medicinsk Kirurgiske Afdeling.”

Sita Karkhi (t.v.) og Radha Acharya bragte et eksotisk pust til Diakonissestiftelsen, da de var på besøg for at forny samarbejdsaftalen og observere undervisningsmetoder. Foto: Karen Grønkjær.

Inspireret af dansk kultur
I Danmark besøgte de ud over sygeplejeuddannelsen og resten af Diakonissestiftelsen også forskellige hospitaler og Tivoli. Når man kommer fra Himalaya, er det at se havet også en stor oplevelse, ligesom den danske infrastruktur med både Rejsekortet og cykelkultur imponerede.

”Bare det at opleve et udviklet land som Danmark er spændende. Hjemmeplejen og fysioterapien er meget inspirerende, og det at I i 150 år har undervist kvinder i sygepleje. I tager udgangspunkt i stærke, inspirerende kvinder, som var åbne for at give pleje til alle, uanset kulturel baggrund. Det ideal spejler vi i dag på vores hospital,” fortæller de samstemmende.

Det kan studerende Trym Reitan Bu genkende, og han anbefaler gerne opholdet i Nepal til andre:

”Man skal være tryg i sit eget selskab, når man rejser ud i verden, og være åben og initiativrig i mødet med andre. Jeg tog megen læring med mig hjem, lige fra nonverbal kommunikation til hinduistisk kultur. Og så har jeg mødt sygepleje- og lægestuderende fra hele verden og fået nye venskaber,” konstaterer han afslutningsvis.

Fakta

  • Diakonissestiftelsens UddannelsesCenter har netop fornyet sin samarbejdsaftale med Dhulikhel Hospital i Nepal.

  • Ca. 15 studerende har gennem fire år været på udvekslingsophold i Nepal som en del af uddannelsen.

  • Dhulikhel Hospital er en non-profit organisation med et optageområde på 1,9 mio. mennesker og har et mål om at give ”kvalitetspleje til de fattige”.

  • Indtil for nylig kunne kun kvinder blive uddannet i sygepleje på hospitalet i Nepal, men nu er der også åbnet op for mænd. Ingen har dog mødt adgangskravene.

  • Samarbejdet med Dhulikhel Hospital kom oprindeligt i stand via foreningen NepaliMed Denmark, som samler ind og støtter Dhulikhel Hospital.

  • Diakonissestiftelsen har foruden Nepal udvekslingsaftaler med hospitaler i bl.a. Australien og de Skandinaviske lande.

  • Diakonissestiftelsen blev etableret for 155 år siden med det formål at uddanne kvinder til sygepleje. Det var det første sted, der uddannede sygeplejersker i Danmark.

Tema om Livslang Læring