Sorg behandlet nænsomt og med humor

21. oktober 2020

Sorg, savn og lattermilde refleksioner er i centrum, når musikerne Therese Fabricius og Martin Seier besøger Emmauskirken til Allehelgensmarkering med musikforedraget 'Sange om sorg'.

Billedet viser præst i Emmauskirken Marija Krogh Hjertholm, der står  i Diakonissestiftelsens efterårsklædte have.

”Jeg ser meget frem til koncerten den 30. oktober,” fortæller præst i Emmauskirken Marija Krogh Hjertholm, der står i Diakonissestiftelsen efterårsklædte have. Foto: Mette Frid Darré.

Af Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

Oktober er lig med rødbrune, sprøde blade på asfalten, ure der skal stilles tilbage og dunkle morgener med stearinlys. Der er også en måned, hvor Allehelgen bliver markeret til gudstjenester i hele landet, hvor der er god plads til at tænke på familie og venner, der ikke er her mere.

Sorg sat på sang

Som et lille lys i mørket blænder Emmauskirken fredag den 30. oktober, kl. 19 op for koncerten ’Sange om sorg’. Her besøger sanger Therese Fabricius og rytmisk pianist Martin Seier kirken til en stemningsfuld koncert. Aftenen vil kredse om de sange og melodier, som Therese Fabricius skrev midt i sorgen, da hun mistede sin far for fire år siden.

”Til koncerten kommer man ind i et rum, hvor sorgen bliver behandlet på en fin, nænsom og humoristisk måde. Therese har skabt ’Sange om sorg’ for at være sammen med sin far, og det rum bliver publikum inviteret ind i. Her er der masser af kærlighed, minder, sorg og savn. Det er et varmt og fint rum at være i, uden at det bliver tungt, anmassende og følelsesladet,” fortæller præst i Emmauskirken Marija Krogh Hjertholm, der ved en tidligere lejlighed har oplevet musikernes behandling af sorg.

En tid til eftertænksomhed

Koncerten bliver en optakt til Allehelgen, der i år falder søndag den 1. november. Her mindes kirken og menigheden, de mennesker der er døde i årets løb. Det passer ifølge Marija Krogh Hjertholm godt ind i en tid, der kalder på eftertænksomhed.

”Det passer godt til årstiden og kirkeåret, der også går på hæld. Mørket og efterårets langsomhed lægger op til at fordybe sig og give plads til de ting, som gør ondt og er svære. Det er godt at have tidspunkter, hvor man giver smertefulde erfaringer lidt ekstra, kærlig opmærksomhed,” fortæller Marija Krogh Hjertholm og pointerer, at koncerten ikke kun henvender sig til mennesker, der har mistet.

Sanger Therese Fabricius og pianist Martin Seier byder på sange om sorg i en vekselvirkning mellem musik og små refleksioner. Foto: Enok Holsegaard.

Fakta:

  • Der er få billetter tilbage til koncerten den 30. oktober 2020, kl. 19-20. De er gratis og kan hentes her.

  • Therese Fabricius er sangskriver, forfatter og sanger. Hun mistede i 2016 sin far. Det afstedkom en lyst til at italesætte sorgen musikalsk. Sammen med rytmisk pianist Martin Seier optræder hun i kirker og på teatre. Læs mere om Therese Fabricius og ’Sange om sorg’ på dette link.

  • ’Sange om sorg’ er en del af projekt ’OmSorg’, der er et samarbejde på tværs af kulturinstitutioner på Frederiksberg, der bl.a. tæller Folkekirken på Frederiksberg, Frederiksberg Bibliotek og museer. Projektet sætter i efteråret 2020 fokus på sorg gennem teater, musik og foredrag. Læs programmet på dette link.

  • Emmauskirken er Diakonissestiftelsens hjerte. Den over 140 år gamle kirke har altid været fast samlingspunkt i det daglige liv på Diakonissestiftelsen og indgår som fast ressource i ydelser på f.eks. plejehjem og hospice.

  • Diakonissestiftelsen har gennem 155 år den længste historie og de nyeste idéer – og bidrager til samfundet med innovativ og bæredygtig udvikling.