”Som frivillig må man dele ud af sit overskud”

12. september 2019

Marianne Haagensen er pensioneret sygeplejerske. Hun finder god mening i fortsat at være noget for andre. Hver uge bruger hun, som en af 230 frivillige på Diakonissestiftelsen, tid med beboerne på plejehjemmet Søster Sophies Minde. Tid som er god for både hende og beboerne.

Marianne Haagensen tænker ofte ’det var en god dag’, når hun tager hjem fra Søster Sophies Minde efter endnu en frivillig-indsats. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Hver torsdag bruger 73-årige Marianne Haagensen nogle timer på at købe ind for de beboere på Diakonissestiftelsens plejehjem Søster Sophies Minde, som hverken har mulighed for selv at komme i butikken eller få pårørende til det:

”Jeg handler som regel for en lille håndfuld beboere, som udstyrer mig med indkøbslister og kontanter til betaling. Og når jeg har været i Føtex og kommer tilbage med varerne, så får vi os en lille snak om løst og fast. Jeg forsøger altid at finde mennesket bag facaden og kender dem efterhånden ret godt. Det giver dem værdi som menneske, når jeg møder dem med respekt og interesse,” siger den pensionerede sygeplejerske.

Én gang sygeplejerske – altid der for andre
Marianne Haagensens faglige baggrund som sygeplejerske betyder meget, når hun forklarer, hvorfor hun vælger at bruge en stor del af sin tid på plejehjemmet.

”Jeg arbejder ikke længere, men jeg vil altid være sygeplejerske i mine holdninger. Det er stadig vigtigt for mig at være der for dem, som har brug for det. Som frivillig kan jeg hjælpe med nogle praktiske opgaver. Men jeg kan også bidrage med min tid og mine ressourcer, som et lille frisk pust fra verden udenfor plejehjemmet,” siger hun.

En del af holdet
Ud over indkøbstjansen er Marianne Haagensen også en del af holdet bag Søster Sophies Mindes fredagsbar, som bliver afholdt den sidste fredag i hver måned. Hun deltager også gerne, hvis plejehjemmet skal på tur eller afholde arrangementer.

”Jeg er blevet en del af holdet på Søster Sophies Minde. Det er rart og giver stor mening for mig. Jeg kan se glæden hos beboerne, når jeg kommer. De spørger også hvorfor, hvis jeg ikke har været der en torsdag. Så selv om jeg er på plejehjemmet som frivillig, tager jeg mit ansvar over for beboerne meget alvorligt,” forklarer hun.

Marianne Haagensen holder fredagsbar på Søster Sophie Minde hver måned. Foto: Karen Grønkjær.

Respekt og anerkendelse
Marianne Haagensen har været frivillig på Diakonissestiftelsen i otte år. Hun fandt i sin tid Diakonissestiftelsen ved en simpel googlesøgning på ’frivilligt arbejde’ og begyndte som korsanger i Emmauskirken, før hun første gang trådte gennem døren til Søster Sophies Minde:

“Jeg er blevet lidt ’hooked’ på at komme her på grund af den respekt og anerkendelse, man bliver mødt med. De værdier, man arbejder ud fra, minder meget om grundlaget for min sygeplejefaglighed. Det handler om at række hånden frem og se andre mennesker for, hvad de er. At dele ud af sit overskud og give noget af sig selv i mødet med andre,” konstaterer hun.

Fakta

  • Plejehjemmet Søster Sophies Minde er en del af Diakonissestiftelsen, der har over 155 års erfaring i at drage omsorg for mennesker.

  • Diakonissestiftelsen har ca. 230 frivillige, der gør en forskel for sig selv og andre hver eneste dag.

  • Der er frivillige mange steder i organisationen: på plejehjemmene, på hospice, i Loppeshoppen-genbrugsbutikkerne og på uddannelsescentret.

  • Har du lyst til at blive frivillig, kan du læse mere om mulighederne her.

Tema: Frivillighed gør glad