Søster Sophies Minde har vokseværk

3. april 2018

Et af Danmarks mindste plejehjem vil nu give flere mulighed for at nyde godt af de hjemlige omgivelser og den særlige atmosfære. Syv nye plejepladser og to aflastningspladser er klar i løbet af foråret.

De lyse stuer på Søster Sophies Minde er blevet forskønnet og er klar til at byde nye beboere velkomne.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

”Vi bliver aldrig et stort plejehjem, men vi vil gerne være lidt større,” fastslår forstander Hanne Munkholm om udvidelsen af Søster Sophies Minde på Diakonissestiftelsen.

Der er venteliste til de 24 plejehjemspladser, og nu har Frederiksberg Kommune sagt ok til udvidelsen med syv nye pladser. Plejehjemmet har indtil nu holdt til i de to nederste etager i den røde bygning på Søndre Fasanvej 2. På de øvre etager er der 47 ældreboliger, og det er nogle af disse boliger, der nu er blevet renoveret og indlemmet i plejehjemmet.

Forstander Hanne Munkholm har lagt fremtidsplaner for plejehjemmet Søster Sophies Minde og kan nu tage imod syv nye beboere og tilbyde omsorgsophold på to nye aflastningspladser.

Moderne ældrekollektiv
”De nye plejehjemspladser ligger sammen med ældreboligerne, og det giver en helt særlig stemning, at man bor dør om dør med andre ældre med flere ressourcer. Overgangen til plejehjem bliver nok heller ikke helt så voldsom for de beboere, der tidligere har boet i ældrebolig hos os,” fortæller Hanne Munkholm.

Ambitionen er, at hele huset kommer til at fungere som en slags moderne kollektiv for ældre med varierende ressourcer, og man er allerede godt på vej:

”Vi har flere arrangementer for alle beboere i huset, og vi oplever, at beboere fra ældreboligerne kommer som besøgsvenner på plejehjemmet og i det hele taget tager hånd om hinanden,” siger Hanne Munkholm.

Hele bygningen har været igennem en forskønnelse med nye vinduer og tapeter, som delvist er finansieret via arv og gaver fra tilfredse beboere, og et nyt fælleskøkken er finansieret af Sundheds- og Ældreministeriets pulje til køkkener på plejecentre. Desuden har Søster Sophies Minde fået mærkning som ’demensegnede plejeboliger’ fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Helt nye omsorgsophold
Parallelt med udvidelsen sker også en helt nyt tiltag: Det bliver muligt at købe et omsorgsophold på to nye aflastningspladser. Det kan for eksempel være til borgere, der venter på at komme på plejehjem, er udskrevet fra hospitalet, men ikke føler sig klar til at komme hjem, eller når man som rask ægtefælle trænger til aflastning eller skal indlægges og derfor ikke kan passe sin pårørende. Det kan også være, at hele familien skal på ferie, og et familiemedlem ikke er frisk nok til at rejse med.

”Vi mærker en stor efterspørgsel efter aflastningspladser, som man selv kan vælge at købe. Og vi har nogle kompetencer her på Søster Sophies Minde, som gør, at vi kan give et godt og trygt ophold næsten lige meget hvilken situation borgeren er i. Vi har også en masse tilbud på tværs af Diakonissestiftelsen, som kan være til stor glæde for borgerne, fx vores kirke og genbrugsbutikker og samarbejde med vores børneinstitutioner,” konstaterer Hanne Munkholm og tilføjer, at man også kan bo sammen som par på aflastningspladserne.

Omsorgsophold på aflastningspladser er udviklet i samarbejde med PFA, men kan købes af alle ved henvendelse til Søster Sophies Minde.

Fakta:

  • Søster Sophies Minde er Diakonissestiftelsens plejehjem i hjertet af Frederiksberg.

  • Plejehjemmet udvider fra 24 til 31 beboere. Der er 12 to-værelses og 19 et-værelses lejligheder.

  • Fra 1. april tilbyder Søster Sophies Minde omsorgsophold på to aflastningspladser, som frit kan købes af alle. Læs mere på www.diakonissestiftelsen.dk/ omsorgsophold

  • Diakonissestiftelsen er en by i byen, der favner hele livet – fra vuggestue til hospice. Vi har boliger til studerende, til seniorer, til ældre og til psykisk sårbare. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og bygger boliger til nye fællesskaber.

Læs også: