Seniorer indtager nye boliger

1. februar 2018

Diakonissestiftelsens 47 nybyggede seniorboliger er klar til at tage imod deres nye beboere. Den 1. februar flyttede de første ind i deres nye hjem. Fællesrummet emmede af hygge og høje forventninger. ”Vi glæder os til fællesskabet,” sagde Helle Spanheimer.

I seniorfællesrummet er der hele dagen kager og kaffe til de nye naboer. En af seniorerne har taget de krus med, som hun fik af sin mor, da hun var studerende. De er blevet fyldt med påskeliljer, der pynter på bordene.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Himlen holdt tæt i anledning af indflytningen, da de første af Diakonissestiftelsens nye seniorboliger blev taget i brug. Der var tydelig glæde at spore i fællesrummet, hvor beboerforeningen havde arrangeret kaffe og kage til indflytterne hele dagen.

”Det er rigtig spændende. Om lidt skal min mand og jeg se vores nye hjem for første gang. Vi har kun set billeder og været i en prøvelejlighed. Vi har ikke mærket lejligheden før,” fortæller Helle Spanheimer.

Sommerfugle i maven: Helle og Ole Spanheimer skal se og mærke deres nye hjem for første gang.

Hun har lys i øjnene, da hun går omkring i sin nye bolig, og slår begejstret hænderne sammen, da hun ser et lille rum med skabe op ad begge vægge:

”Her skal jeg have et lille bord med en symaskine. Hylderne er perfekte til mine kasser med ’børnebørns-ting’,” siger hun.

"Her skal vi bo resten af vores liv." Ole Spanheimer udpeger træer og detaljer i de nye omgivelser.

Fælles om mad, motion med mere

Næsten alle boligerne er allerede udlejet, og det er også et helt særligt koncept, som lejerne skriver under på: Boligerne har fællesskab og tryghed som omdrejningspunkt. Alle har gennem deres nye bolig valgt fællesskabet til, og derfor er grunden lagt til et godt naboskab, hvor man både kan hjælpe hinanden, og hvor man kan deltage i sociale og kulturelle aktiviteter sammen med de mange studerende, frivillige og andre grupper på Diakonissestiftelsen.

”Jeg glæder mig så meget til det netværk og fællesskab, vi skal have. Til at få en dagligdag sammen med andre med samme interesser,” siger Helle Spanheimer, der har meldt sig som koordinator for motion.

Beboerforeningen er allerede etableret, og ud over motionskoordinatoren er der koordinatorer for madklub, kreativitet og kultur.

Beredt til alderdommen

Endnu et plus ved seniorboligerne er, at hjemmepleje, plejeboliger og sundhedsydelser er lige ved hånden, og at boligerne er diskret forberedt for velfærdsteknologi, så man kan blive boende, selv om man med alderen bliver svagere.

”Vi har med seniorboligerne udviklet den perfekte bolig for mennesker i den sidste del af livet. Der er alle muligheder for at tage del i livsbekræftende fællesskaber, hvor man både kan få selskab og gøre noget godt for andre. Og når behovet opstår, kan boligerne tilpasses til hjælpemidler, ligesom de har både hjemmepleje og plejehjem i baghaven,” siger adm. direktør for Diakonissestiftelsen Anne Mette Fugleholm og tilføjer:

”Jeg ønsker seniorerne hjerteligt velkommen, og jeg er så spændt på at opleve, hvad de kommer til at betyde for livet i vores lille by i byen midt på Frederiksberg.”

Fakta

  • 40 ud af de 47 nybyggede seniorboliger på Diakonissestiftelsen er lejet ud.

  • Lejerne skal være fyldt 55 år og må ikke have hjemmeboende børn.

  • Der lægges også vægt på:
    • lysten til at indgå i det fællesskab, der er på Diakonissestiftelsen,
    • en bred aldersfordeling,
    • en god balance mellem par og enlige,
    • at cirka 40 procent af boligerne udlejes til Frederiksbergborgere.

  • Bebyggelsen er tegnet af Vandkunsten og opført som seks punkthuse i 2-4 etager. Alle lejligheder har altan eller terrasse, og penthouselejlighederne har egen tagterrasse.

  • Diakonissestiftelsen er en by i byen, der favner hele livet – fra vuggestue til hospice. Der er både boliger til studerende, til seniorer, til ældre og til psykisk sårbare. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og bygger boliger til nye fællesskaber.

Læs også:

Seniorboliger