Se, hvor vi juler

21. december 2021

Julen er hjerternes fest. I en tid med hygge og fællesskaber kan hjertet blive klemt af savn eller af at være alene. Kom med rundt til mange af de hjertevarme aktiviteter på Diakonissestiftelsen, der har skabt fællesskab i den mørke tid.

Fotoet er en collage af julemotiver fra Diakonissestiftelsens forskellige afdelinger

 

Af Kommunikation // kommunikation@diakonissen.dk

Lys på træerne er en af de hyggeligere opgaver

Vi startede december med travlhed hos medarbejderne i Diakonissestiftelsens afdeling for Facility Management:

Vintervejret med kulde og sne betyder øget aktivitet både inde og ude. Men der er også ekstra sæson-opgaver med fx opsætning af juletræer med lys rundt om i huset.

”Der er som regel lidt ekstra travlt i december. Men jeg synes faktisk, det er afvekslende og hyggeligt med de små juleopgaver, som opsætning af juletræer og den store adventskrans ved forstanderindens kontor,” fortæller tekniker Thomas Pedersen, mens han roder lidt med lysene på et snedækket træ ved hovedindgangen.

Billedet viser en ung mand som sætter lys på et grantræ.

Tekniker Thomas Pedersen spreder julelys på Diakonissestiftelsen. Foto: Thomas Wittrup.

Et stort tak med glanspapir og marcipan

Tidligt i december var frivillige fra hele Diakonissestiftelsen sammen til juleværksted. I pauserne mellem snak, æbleskiver og gløgg prøvede gæsterne kræfter med at kreere en marcipangris, pynte en juledekoration og flette stjerner til den store guldmedalje.

Juleværkstedet er en årlig begivenhed, hvor frivillige bliver forkælet. Og det er der en helt særlig grund til, fortæller frivilligkonsulent Ida Vestergaard Petersen mellem glanspapir og papirstrimler:

“Vi vil gerne sige en stor tak til alle Diakonissestiftelsens frivillige for deres ihærdige engagement!”

Billedet viser to kvinder med mundbind, som laver julepynt.

Ilse Hartmann (t.v.) er frivillig på Hospice og s. Bente Birkmose er frivillig på Søster Sophies Minde. Foto: Mette Frid Darré.

Årets julevandring på 3K

En af de tilbagevendende traditioner ved juletid på Diakonissestiftelsen er julevandringen arrangeret af de studerende fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation (3K) for børnene fra de to børnehuse Marthagården og Louisegården samt Børnehuset ved Den Kongelige Porcelænsfabrik.

I små grupper bliver børnene ført på en rejse gennem juleevangeliet, hvor de møder både Kejser Augustus, ærkeenglen Gabriel, hyrderne på marken og kromutter ved stalden i Betlehem, mens de selv deltager i rollerne som Maria, Josef, de tre vise mænd, engle og hyrder.

Julevandringen er en ’walk-in-julefortælling’ for børnene og en mulighed for, at de studerende kan prøve deres undervisning i pædagogik, didaktik og dramapædagogik af i praksis.

Billedet viser to studerende i rollerne som hyrde og kejser Augustus.

Cecilie i rollen som hyrden på marken sammen med Lene som Kejser Augustus. Foto: Thomas Wittrup.

Til julefrokost på Søster Sopies Minde

Coronaen skal ikke afholde os fra at have det rart sammen. I stedet for den store, traditionelle fælles julefrokost med pårørende, medarbejdere og frivillige på Søster Sophies Minde blev festlighederne i år delt op i de enkelte afdelinger.

Her blev der spist sild, fiskefilet, frikadeller og grønlangkål til den store guldmedalje. Og selvfølgelig sluttet af med risalamande.

Billedet viser personer som spiser julefrokost rundt om en dækket bord.

Skååål! Medarbejdere og frivillige sidder med til bords med beboerne på plejehjemmets stueetage. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen.

Ansatte i Hjemmeplejen holder skansen julen over

Der er altid medarbejdere i sving i Diakonissestiftelsens Hjemmepleje. Det gælder selvfølgelig også i juletiden.

”Vi gør lidt ekstra ud af vagterne, der falder på jule- og nytårsaften,” fortæller Yvonne Kikenya fra Diakonissestiftelsens Hjemmepleje.

”Aftenvagterne kan se frem til både and og flæskesteg fra forstanderindens juleaften i Søsterhjemmets gamle stuer. Nytårsaften har vi bestilt højtbelagt smørebrød til medarbejderne."

Inden juletravlheden for alvor indtræffer, får medarbejderne æbleskiver, gløgg og gaver ’to go’ samt et ønske om en glædelig jul.

Billedet viser en SOSU-medarbejder med visir og en julegave i favnen.

Widad læser til sygeplejerske og afløser i hjemmeplejen i juletiden. Foto: Mette Frid Darré.

Søster Pelle byder indenfor til jul

Årets sidste julebillede er forstanderinde søster Merete Pelle Poulsen, som er i fuld gang med at forberede juleaften på Diakonissestiftelsen.

”Det bliver et lidt mindre arrangement med lidt flere krav til deltagerne end normalt – men vi holder juleaften! Det er en vigtig højtid, så vi finder en vej og afholder en aften, som er hyggelig og tryg for deltagerne. Det bliver en klassisk jul med gudstjeneste i Emmauskirken, julemiddag og hygge ved det store juletræ i dagligstuen,” forsikrer søster Merete Pelle Poulsen.

Arrangementet bliver gennemført med et begrænset antal deltagere og overholdelse af alle gældende restriktioner om mundbind, coronapas og arealkrav.

Glædelig jul til jer alle sammen!

Billedet viser Merete Pelle Poulsen ved et stort juletræ.

Det bliver juleaften på Diakonissestiftelsen trods corona-restriktioner. Forstanderinde s. Merete Pelle Poulsen byder velkommen. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen.

Fakta:

  • Diakonissestiftelsens forstanderinde er hvert år vært for juleaften. Som regel er der mellem 40 og 70 deltagere. I år bliver der færre deltagere på grund af corona-restriktionerne.
  • Det er muligt at komme til juleaftens-gudstjeneste i Emmauskirken kl. 16.00. Der skal vises coronapas og bæres mundbind eller visir. Der er maksimalt plads til 135 personer i kirken. Kom i god tid.
  • Diakonissestiftelsen har over 155 års erfaring i at drage omsorg for mennesker. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og skaber rammer om nye fællesskaber.

Tema:Juleglæde