Sand tro og falsk tro

17. maj 2022

Mange troende mener, at deres tro er den eneste sande. Sådan har det også været inden for kristendommen, hvor det flittigt er blevet diskuteret, hvad Jesus sagde og gjorde. Taberne er blevet dømt som kættere, mens vinderne er det, vi i dag kender som storkirken. Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen fortæller i denne måneds kristendomshistorie om de mange kristne kætterier.

En mand står med en Bibel.

Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard tager i over 200 undervisningsvideoer kristendomshistorien under kærlig behandling.

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Hvorfor er der så megen uenighed om, hvad der er den sande tro? Og har det altid været sådan? Her ser adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation nærmere på årsagen til de tidlige kristnes flittige diskussion om den sande tro, forstået som den sande udgave af hvad Jesus sagde, og hvad det betød.

"Netop fordi der altid har været så mange forskellige udgaver af denne sandhed er både tidlige og senere teologer optaget af at forsøge at afgøre grænsen mellem den sande og den falske tro. De diskuterer især, hvorvidt Jesus er menneske eller guddommelig, og hvad der er vejen til frelse," fortæller Kasper Dalgaard.

Vejen til den sande tro

I mere end 200 undervisningsvideoer fortæller han om alt fra jordens skabelse i Det gamle Testamente til David Bowies religiøse rejser. Vi giver dig gratis adgang til et nyt emne hver måned, så se med her, hvor Kasper Dalgaard undersøger de mange kætterier inden for kristendommen.

"De mange diskussioner gør med tiden, at taberne af den teologiske diskussion ender som såkaldte ’kætterier’, altså forkerte kristendomme, mens vinderne bliver til det, storkirken forsvarer som den ’sande tro’.”

Videoer om ’de mange kætterier’

Se og hør Kasper Dalgaard fortælle om sand og falsk tro:

Mere om Kaspers Kristendomshistorie

Fakta:

  • Kasper Dalgaard underviser på professionsbachelor-uddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation (3K) på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

  • Som supplement til undervisningen udgiver han hver uge to videoer med forskningsbaseret formidling af religionsvidenskab.

  • Videoerne kan tilgås af alle på ’Kaspers Kristendomshistorie’. En månedlig adgang koster 14 kroner, som går ubeskåret til Danmarks Naturfond.

  • 3K-uddannelsen løber over fire år. Den er delt i otte semestre, hvoraf halvandet er praktik. Læs mere på 3K's hjemmeside.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit erhvervsdrivende fond, en af Danmarks største velfærdsorganisationer og har over 155-års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.