Samvær på menuen

11. marts 2021

Dagny Buhl Jensen møder flere gange dagligt sine tre naboer til måltider på plejehjemmet Søster Sophies Minde. Selvom hun engang imellem savner fællesspisning i den store dagligstue, er det rart med nært samvær lige uden for døren.

Billedet viser en spisesituation på plejehjemmet..

Dagny Buhl Jensen spiser flere gange med sine naboer i den fælles dagligstue med udsigt til Diakonissestiftelsen.

Tekst og foto: Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

Corona-pandeminen har ændret måden, Søster Sophies Mindes beboere er sammen på. Tiden med middagsselskaber i den store dagligstue i plejehjemmets stueetage, hvor fyldte fade med god mad blev rakt rundt mellem personale og beboere, er sat på pause.

I dag er de store fællesmåltider med livlig snak ved langborde kogt ned til mindre fællesskaber, hvor beboerne spiser alle måltider på egen etage med portionsanrettet mad. Det er sandelig nye tider, og det mærker både beboere og personalet, der efter et år med corona er verdensmestre i at få enderne til at mødes.

Det er sjovere at spise sammen

86-årige Dagny Buhl Jensen bor i en lejlighed på 1. sal. Det har hun gjort i knapt et år. Før boede hun tre etager højere oppe i sin egen ældrebolig. Her stod hun selv for at købe ind og lave mad. Måltiderne blev som oftest indtaget alene, og det endte tit med, at hun havde mad til overs.

”Jeg kogte tre kartofler, og så spiste jeg for meget, uden at jeg havde lyst til det,” ler Dagny Buhl Jensen eftertænksomt.

På første sal bliver maden serveret fem gange dagligt i den lille fællesdagligstue, og det passer Dagny Buhl Jensen fint. Her spiser hun sammen med gode venner fra etagen.

”Vi er fire kvinder fra gangen, der sidder ved samme bord og skvadrer. Vi mødes både til morgenmad, frokost, eftermiddagskaffe og aftensmad. Det betyder meget for mig at spise med andre.”

SOSU-assistent Karoline Wagner arbejder på Dagny Buhl Jensens etage og støtter beboerne i spisesituationerne. Hun har lagt mærke til, at de fire kvinder kommer godt ud af det med hinanden.

”De er gode til at inkludere og tage andre med i fællesskabet. Inden Dagny flyttede ind, tilbragte flere af beboerne dagen hver for sig. Efter hun kom, blev der samlet et lille fællesskab med flere friske damer med meninger og noget snakke om,” fortæller Karoline Wagner.

Billedet viser en SOSU-assistent, der viser en menu til beboerne.

Karoline Wagner har printet ugens madplan til firkløveret ved bordet. Her kan de både se hovedretter, supper og desserter.

Anrettet til den enkelte

I den lille dagligstue med udsigt til Uddannelsescenter Diakonissestiftelsen står den første frokostret på tre stykker smørebrød med henholdsvis tunsalat, æggesalat og kalkun med pickles. Dagny Buhl Jensen er godt tilfreds med maden.

”Den smager godt og er veltillavet. Nogle gange mangler den lidt salt, men det putter jeg selv på,” udbryder hun og siger fornøjet, at hun før har fået at vide, at hun bruger for meget salt.

Søster Sophies Mindes mad bliver tilberedt på Dr. Anne Marie Centeret på Frederiksberg. Det ankommer i store fade til hver etage. For bare et år siden kunne beboerne dele maden, som man gør i alle hjem, hvor skåle, skeer og sovsekander går fra hånd til hånd. Det kan ikke længere lade sig gøre pga. corona-pandemien, og derfor anretter personalet tallerkenen til den enkelte.

”Før coronaen kunne vi have pædagogiske måltider med beboerne, hvor vi sad sammen med dem og spiste den samme mad. Som det er nu, skal vi have værnemidler på inden for to meter og det kan ikke lade sig gøre, når vi skal spise. Jeg glæder mig til at det kan lade sig gøre igen,” fortæller Karoline Wagner, mens hun lægger de sidste grønne salatblade til hvile på toppen af et smørebrød.

”Det kan være udfordrende, fordi nogle af beboerne spiser franskbød og andre ikke spiser rugbrød med kerner. Men vi kender dem heldigvis godt, så vi er efterhånden rutinerede i at anrette tallerkenen til den enkelte.”

Fakta:

  • Plejehjemmet Søster Sophies Minde ligger i hjertet af Frederiksberg og har plads til 36 beboere og direkte adgang til en aflukket grøn have.

  • Beboerne får mad flere gange dagligt fra Dr. Anne Marie Centret, der ligger få kilometer fra Søster Sophies Minde.

  • Plejehjemmet Søster Sophies Minde er en del af Diakonissestiftelsen, der har over 155 års erfaring i at drage omsorg for mennesker. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og skaber rammer om nye fællesskaber.

Månedens tema: Fælles om måltidet

Læs artikler om Søster Sophies Minde