Psykisk sårbare tilbydes blodsukkerkur

24. august 2018

Sundhedscenter Hvide Hus i Gentofte starter nyt sundhedsfremmeforløb i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring. Her vil psykisk sårbare gennem 12 uger blive vejledt i Blodsukkerkuren. Deltagere kan stadig nå at melde sig.

Marianne Pedersen (t.v.) deltager i det nye sundhedsfremmeforløb og glæder sig til at blive vejledt i Blodsukkerkuren af kostvejleder Fie Luna Brisson. Foto: Karen Grønkjær.

Af Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Er du mellem 18 og 75 år, overvægtig og psykisk sårbar, kan du nu komme med i et videnskabeligt projekt, der skal ændre dine kostvaner i en sundere retning. Projektet har til formål at etablere sundhedsfremmeforløb for mennesker med psykiske og sociale udfordringer med afsæt i den nyeste forskning.

”Mange mennesker på psykofarmaka har problemer med manglende mæthedsfornemmelse og dårligt stofskifte. Blodsukkerkuren tager udgangspunkt i den enkelte persons faste-blodsukker, for at sikre en bedre mæthedsfornemmelse. Dermed opnår man et mere effektivt vægttab, som man kan holde,” fortæller kostvejleder Fie Luna Brisson fra Sundhedscenter Hvide Hus.

Videnskabelig kostvejledning
I forløbet vil deltagerne gennem 12 uger blive vejledt på baggrund af det nye videnskabeligt baserede kostvejledningssystem, Gluco-diet, også kendt som Blodsukkerkuren. Bag den nye forskning står Ernæringsforsker samt leder af Institut for Idræt og Ernæring, Arne Astrup, samt Adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring, Mads Fiil Hjorth. Forløbet er et pilotprojekt og vil foregå i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

”Forløbet er tilrettelagt som et forskningsprojekt, hvor en tredjedel af deltagerne vil komme i en kontrolgruppe, som følger en almindelig sund kost, og to tredjedele vil følge Gluco-diet. Deltagerne i kontrolgruppen vil efter forløbet blive tilbudt vejledning i Gluco-diet og modtage de samme madplaner og kogebøger som resten af deltagerne,” siger Fie Luna Brisson.

Hjælp til livsstilsændring
Marianne Pedersen, der er medlem i Sundhedscenter Hvide Hus, har meldt sig til forløbet:

”Jeg forsøger at tabe mig, og kæmper en kamp, men jeg tager altid kiloene på igen efter en kur. Så jeg håber at få hjælp til en livsstilsændring i stedet for en kur. Måske kan indsigten i min blodsukkertype give en idé om, hvad der går galt, og hvad der skal til, for at jeg kan holde vægten,” siger Marianne Pedersen.

Princippet i Blodsukkerkuren er, at man undersøger deltagernes blodsukker ved faste. Hvis det ligger, som det skal, er der ikke noget i vejen for at spise kulhydrater, som mange ellers prøver at undgå. Hvis faste-blodsukkeret ligger for højt, går der længere tid, før hjernen får signal om mæthed. Derfor skal man i stedet skrue op for fedt og protein i kosten.

”Vi vil afholde workshops i forløbet i for eksempel tale om, hvad man gør ved lækkersult afhængigt af ens blodsukkertype. Blodsukkerkuren har stort fokus på mæthed og er ikke så restriktiv, så man skulle gerne kunne holde den,” forklarer Fie Luna Brisson.

Fakta:

  • Sundhedscenteret Hvide Hus er en del af Diakonissestiftelsen, som er en velfærdsorganisation med et folkekirkeligt grundlag og over 150 års erfaring med at yde omsorg. Hvide og Gule Hus har driftsoverenskomst med Gentofte Kommune.

  • Projektet kan have 50 deltagere med. Vil du deltage i forløbet eller høre mere, kan du kontakte Fie Luna Brisson på tlf. 39 75 60 30 / flub@gentofte.dk.

  • Projektet begynder i uge 36 og afsluttes i uge 49.

Kriterier for at deltage i projektet:

  • Du er mellem 18 og 65år

  • Du har BMI ≥ 25.0

  • Du er psykisk sårbar eller har sociale udfordringer

  • Du må gerne være i behandling med psykofarmaka

  • Du må gerne være i behandling for type 2-diabetes (kun Metformin)

  • Du behøver ikke at bo i Gentofte Kommune