Prinser, p-piller og Putin til debat på plejehjemmet

14. oktober 2022

Man er aldrig for gammel til nyheder – hverken dem ude i verden eller dem inde hos naboen. Nyhedstimen ’Følg Med’ er et populært indslag på plejehjemmet Søster Sophies Minde. Her mødes beboerne hver torsdag og bliver klogere på både nyhederne og hinanden.

På billedet ses en ældre mennesker omkring et stort bord.

Der er tæt pakket rundt om bordet i Søster Sophies Mindes dagligstue, når ugens vigtigste nyheder bliver gennemgået. Foto: Thomas Wittrup.

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

”DET er spændende!” udbryder én med stærk begejstring. ”Jeg er sikker på, at det skyldes søskendejalousi,” siger en anden eftertænksomt, da nyheden om Dronning Margrethes degradering af sine børnebørn bliver læst højt. Man fornemmer, at royalt navnestof rangerer højt hos plejehjemsbeboerne på Diakonissestiftelsen.

Der er som regel fuldt hus, når aktivitetskoordinator Malene Otzen og flere frivillige hver torsdag afholder nyhedstimen ‘Følg Med’. Og det med god grund, for arrangementet er en hyggelig chance for at få en kop kaffe i hyggeligt selskab, mens man bliver opdateret på både verdens gang og sine naboers livshistorier.

Marianne Haagensen, som er frivillig på Søster Sophies Minde, forklarer, hvordan det foregår:

”Vores ’Følg Med’-time er et meget populært arrangement. Vi gennemgår nogle af ugens nyheder, som bliver læst op af de frivillige eller beboerne selv. Og så taler vi lidt om de aktuelle nyheder, som man har mulighed for at kommentere på eller diskutere med de øvrige beboere og frivillige.”

På billedet ser man en kvinde, som læser op.

Marianne Haagensen er frivillig ved ’Følg Med’, hvor hun læser nyheder op. Foto: Thomas Wittrup.

Snakken går …

Allerede inden arrangementet begynder, går snakken ivrigt blandt deltagerne, og der bliver taget for sig af kaffe og chokolader, mens efterårssolen står lavt ind gennem dagligstuens høje vinduer. Beboerne bladrer i den udleverede nyhedsfolder, og kommentarer om dette eller hint flyver på kryds og tværs af bordet.  Det er tydeligt, at de nyder hinandens selskab og ser frem til en time med nyheder.

Og det er en stor nyhedsuge, der bliver taget hul på præcist klokken elleve. Først runder man mysteriet om lækagen på to store russiske gasrørledninger, som løber gennem Østersøen tæt ved solskinsøen Bornholm. Der bliver gættet ivrigt på, hvad der kan være sket, og Putins navn nævnes flere gange ledsaget af en stille hovedrysten.

Næste emne er folketingets åbning og det forestående valg. Igen et emne, som kaster meninger og holdninger af sig. Gruppen i dagligstuen synes at være ganske repræsentativ for den danske befolkning. Der bliver i hvert fald ikke opnået nogen umiddelbar enighed om, hvem der skal lede landet de næste fire år.

På billedet ser man ældre mennesker rundt om et stort bord.

Der bliver lyttet opmærksomt på indlæg og kommentarer bordet rundt. Nogle døjer med hørelsen, så et par gange må detaljerne gentages med forøget volumen. Foto: Thomas Wittrup.

Aldrig for gammel til nyheder

Karen Marie Louise Trolle Sørensen på 94 år er en af de faste gæster ved ’Følg Med’-timerne. Hun er glad for muligheden for at følge med i verdens gang:

”’Følg Med’ er en god ting. Jeg er rigtig glad for at deltage. Det er en chance for at møde de andre beboere og få talt lidt sammen om, hvad der sker i verden. Det er vigtigt at følge med, selv om at man er kommet lidt op i årene,” siger hun med et smil.

Den rutinerede ’Følg Med’-deltager bidrager ofte ved arrangementet som oplæser. Også denne torsdag, hvor hun med klar røst står for oplæsningen af ugens vittigheder. De bliver afleveret med et glimt i øjet, god timing og svirp på pointerne.

På billedet ser man en ældre kvinde som læser højt med et smil på læberne.

Beboer Karen Marie Louise Trolle Sørensen er glad for nyhedstimerne og står gerne for oplæsning af f.eks. dagens vittigheder. Foto: Thomas Wittrup.

Nyhedshistorier og livshistorier

Ifølge Marianne Haagensen er nyhedshistorierne desuden ofte anledning til, at beboerne deler lidt af sig selv og deres livshistorier med de andre om bordet.

”Der er tit beboere, som fortæller en anekdote eller begivenhed fra deres egne liv, som de kommer i tanke om, når vi gennemgår nyhederne. Så ikke alene bliver de klogere på verden uden for plejehjemmet – de benytter også lejligheden til at dykke ned i deres egne erindringer og dele livshistorier med de andre ved bordet. Det skaber stærkere relationer mellem beboerne og er samtidig god træning af hukommelsen,” siger Marianne Haagensen.

Stemingen stiger og stiger …

Snakken gik allerede under de første nyheder, men den stiger markant, da deltagerne når til den aktuelle krise i kongehuset. Dronningens udmelding om Prins Joachims børns titler er noget, som beboerne har en holdning til. Diskussionen er nu heftig. Og ikke mindre lystigt bliver det, da nyheden om udviklingen af p-piller til mænd får beboerne til at give den gas:

”Afholdenhed er det eneste, som fungerer!” mener nogen. Andre stemmer i: ”Ja, vi må insistere på kyskhed her på plejehjemmet – vi skal ikke have nogen gravide her!”

Der grines og klukkes bordet rundt, og flere må have lommetørklæderne frem for at duppe øjnene.

På billedet ser man en lille nyhedsfolder og et ældre menneske i baggrunden.

P-piller til mænd er næsten for meget for de nyhedsglade ældre, som kvitterer med forslag til flere forskellige alternativer til svangerskabsforebyggelse. Foto: Thomas Wittrup.

Fra hukommelsen

Den sidste del af ’Følg Med’-timen er mere ugeblad end dagspresse. Her er overskrifterne ’Ugens portræt’ og ’En by i Danmark’. Der er vittigheder, en quiz og små ’Husker du’-historier. Alle elementer som får snakken til at gå, og deltagerne til at søge dybt i erindringen efter minder og viden om dagens emner og overskrifter.

Ofte hjælper beboerne hinanden på vej og får ved fælles indsats strikket et quiz-svar eller viden om dagens by Aabenraa sammen. Måske er hukommelsen lidt hullet hos den enkelte, men sammen får de samlet de manglende masker op til et fint resultat.

Nyhedstimen flyver afsted, og der bliver igen stille i dagligstuen i takt med, at beboerne går eller triller hjem mod deres boliger og frokosten, som snart står klar. Næste torsdag tager de en runde mere i nyhedskarrusellen.

Fakta

  • Nyhederne i ’Følg Med’ bliver læst op fra et lille hæfte, som bliver udgivet på abonnement hver onsdag af Hans-Christian Jepsen, som driver studiekredsen.dk – en hjemmeside med online-aktiviteter til pleje- og dagcentre.

  • Søster Sophies Minde er Diakonissestiftelsens plejehjem i hjertet af Frederiksberg.

  • Plejehjemmet har plads til 36 beboere.

  • Diakonissestiftelsen har over 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Tema: Når jeg bliver gammel

Læs mere om Søster Sophies Minde