På tur med kejser Augustus

7. december 2017

Hvert år i december gør gangene på Diakonissestiftelsen det ud for vejen mod Betlehem, når studerende på 3K holder julevandring for børnehavebørn.

Kejser Augustus på tur med sit følge.

Tekst og fotos: Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Det er næsten helt stille, øjnene er store og strømpesokkerne står på tæer. Opmærksomheden er stor, når de udklædte studerende fra Kristendom, Kultur og Kommunikation (3K) fortæller et lille dusin børn fra daginstitutionen Louisegården om kejser Augustus, de tre vise mænd, ærkeenglen Gabriel, hyrderne, Maria, Josef og alle de andre personer fra juleevangeliet.

- Se fotogalleri efter artiklen.

Med Augustus som rejseleder
De første, børnene møder på turen, er kejser Augustus og hans tjener. De tager børnene med på tur gennem fem poster, hvor de med alle sanser oplever historien om Josef og Marias tur mod Betlehem i en slags walk-in-teater, hvor de selv spiller nogle af de vigtigste roller. 

”Julevandringen er en gammel tradition på Diakonissestiftelsen. Den giver vores studerende en mulighed for at arbejde pædagogisk og kristendomsfagligt på samme tid i en kulturel formidling af juleevangeliet. Mødet med børnene giver en god erfaring i, hvordan teori og praksis arbejder sammen,” fortæller Ruth Sønderskov Bjerrum, som er lektor og uddannelseskoordinator på 3K-uddannelsen.

Ind under huden
Det er studerende på første semester, som står for julevandringen. I løbet af efteråret har de blandt andet arbejdet med brugen af drama i pædagogisk formidling og fået undervisning af en skuespiller.

Kejser Augustus hedder i virkeligheden Anna-Sofie Troelsgaard Christensen. Hun har engang spillet lidt skoleteater, men har ellers aldring stået på de skrå brædder. Hun synes, at julevandringen er en god, alternativ måde at lære på:

”Vi får tingene ind under huden på denne måde. Når jeg påtager mig rollen som Kejser Augustus, får jeg noget at hænge min viden op på. Jeg glemmer i hvert fald ikke juleevangeliet lige med det samme. Jeg synes, det er spændende at få børnene mellem hænderne og formidle det stof, vi lærer på studiet, i praksis,” siger hun.

Dette års julevandringer var delt op i fem ’forestillinger’, som alle ender i Diakonissestiftelsens egen kirke, Emmauskirken, hvor de sidste centrale scener omkring selve julenat udspiller sig på kirkegulvet.

I år fik i alt omkring 50 børn mulighed for at opleve en af julens fortællinger på egen krop og sjæl.

Fakta

  • Uddannelsen til professionsbachelor i Kristendom, Kultur og Kommunikation er en mellemlang videregående uddannelse og varer 4 år. 
  • Emmauskirken er Diakonissestiftelsens hjerte. Vores 140 år gamle kirke har altid været fast samlingspunkt i det daglige liv på Diakonissestiftelsen og indgår som fast ressource i vores ydelser på f.eks. plejehjem og hospice.
  • I år var der julevandring for børn fra både Diakonissestiftelsens to egne institutioner, Louisegården og Marthagården og et hold fra Porcelænshavens Børnehave

Læs også: