”Om fredagen opdager vi, hvor skøre vi er!”

4. maj 2018

Kom med til fredagsbar på plejehjemmet Søster Sophies Minde. Der er kulørte drinks, munter snak og måske en lille sang. Alle er velkomne, både medarbejdere, pårørende og frivillige.

Fredagsbaren på Søster Sophies Minde er populær blandt både beboerne på plejehjemmet og i ældreboligerne i samme bygning.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

”Det er en god opfindelse! Der burde være to fredage i en uge,” udbryder plejehjemsbeboeren Kaj Kjeldsen glad og fortsætter: ”Det er en skøn forandring fra hverdagen. Så opdager vi, hvor skøre vi er.”

En af hans naboer, John Krabbe, bryder ind:
”Ja, man behøver jo ikke være skør for at komme på plejehjem – men det hjælper.”

Et frirum med sugerør
Scenen er sat på Søster Sophies Minde, hvor den sidste fredag i måneden byder på fredagsbar for beboerne både på plejehjemmet og i ældreboligerne i samme bygning.

”Tanken er at skabe et frirum, der er anderledes end hverdagen. Ved frokostbordet er her ofte ret stille, men sæt et glas med sugerør foran beboerne, og så går snakken,” fortæller Marianne Haagensen, der er frivillig på Søster Sophies Minde og sammen med en anden frivillig står for at afholde den månedlige fredagsbar.

Marianne Haagensen står sammen med en anden frivillig for den månedlige fredagsbar.

Marianne Haagensen har været frivillig i seks og et halvt år, hvor hun blandt andet har købt ind for beboerne og taget med på ture. Da snakken for halvandet år siden faldt på at starte en fredagsbar, sprang hun til:

”De lyder vel nok hyggeligt, tænkte jeg. I starten havde vi månedens drink, men efter at vi fik nogle forskellige flasker spiritus, har vi haft mulighed for at lave mange forskellige drinks. Derudover har vi chips, servietter og sugerør til at gøre det lidt festligt. Og hvis John er i hopla, får vi også musik i baren,” siger hun med henvisning til John Krabbe, der netop har sat sig ved klaverets tangenter og spiller et par danske viser.

Velkommen i ’Vodkabanden’
”Fredagsbaren plejer at vare i halvanden time, og vi får ofte besøg af både pårørende og andre gæster. Stambordet skal gerne smides ud, så vi kan blive klar til aftensmaden,” siger hun med et grin.

Ved det runde bord, som Marianne Haagensen kalder ’stambordet’, sidder blandt andre søster Jørdis Sandqvist, som for nylig er flyttet fra ældrebolig til plejebolig på Søster Sophies Minde. Adspurgt om det så er hendes første fredagsbar, svarer hun med et grin:

”Nej da! Det var min idé med fredagsbar. Forstanderen spurgte engang, om vi i ældreboligerne havde nogen ønsker, og jeg foreslog, at vi kunne have en fredagsbar, ligesom de har på mange arbejdspladser.”

Kaj Kjeldsen (t.v.) og John Krabbe er medlemmer af ’Vodkabanden’ og begejstrede for fredagsbaren.

Og man kan roligt sige, at baren er blevet et hit. Ved stambordet sidder også hyggepianisten, John Krabbe:

”Jeg synes, det er en meget fin fredagsbar, og det er hyggeligt, at vi sammen med beboerne fra ældreboligerne har fået samlet en lille, snakkende klike. Vi har kaldt os for ’Vodkabanden’, siden vi i sommer sad i haven med nogle flotte drinks – og vi har altid plads til flere medlemmer i banden,” konstaterer han.

Fakta

  • Søster Sophies Minde er Diakonissestiftelsens plejehjem i hjertet af Frederiksberg.

  • Plejehjemmet har 31 beboere. Der er 12 to-værelses og 19 et-værelses lejligheder. På etagerne over plejeafdelingen ligger 40 ældreboliger og to aflastningspladser.

  • Mange frivillige bidrager til at skabe en god hverdag for beboerne, blandt andet gennem fredagsbar, fællessang og banko.

  • Diakonissestiftelsen er en by i byen, der favner hele livet – fra vuggestue til hospice. Der er boliger til studerende, til seniorer, til ældre og til psykisk sårbare. Diakonissestiftelsen lægger hus til mennesker i udsatte situationer og bygger boliger til nye fællesskaber.

Læs også:

Tema om Fællesskaber: