Nyt børne- og ungerum tilbyder pauser på hospice

14. december 2022

Diakonissestiftelsens Hospice har omsat en gavmild donation til et rum for børn og unge, der kommer i huset som pårørende.

Billedet viser en dreng som klipper en rød snor over.

Kristian Lunau klipper den røde snor og indvier officielt det nye børne- og ungerum på Diakonissestiftelsens Hospice. Foto: Thomas Wittrup.

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

En donation fra Fonden Aagaards Hjem for Menighedspleje har gjort det lidt lettere at være barn og ung på Diakonissestiftelsens Hospice. Pengene fra fonden er blevet brugt på at indrette en lille udendørs legeplads og et børne- og ungerum med tilbud til både de små og de lidt ældre.

11-årige Kristian Lunau er ét af de børn, som bruger de nye faciliteter, når han er på besøg hos sin morfar, der er indlagt på hospice:

”Jeg synes, det er et fint sted. Det kan godt blive lidt kedeligt, når vi er på besøg. Så er det godt, at jeg kan gå herned og spille lidt PlayStation,” fortæller han efter at have klippet den ceremonielle røde snor til indvielsesreceptionen.

Også Kristians morfar John Kristensen og hustruen Tove Kristensen er glade for det nye rum, som barnebarnet gør god brug af, når han er på besøg.

Billedet viser et ældre ægtepar ved en seng.

Tove og John Kristensen er glade for at kunne tilbyde barnebarnet en pause under besøgene på hospice. Foto: Thomas Wittrup.

”Det er rart, at Kristian kan gå ned i det nye børne- og ungerum. Det er jo ikke altid lige sjovt at være her på stuen hos mig. Men dernede er der så mange muligheder,” siger John Kristensen. Tove Kristensen følger op:

”Det nye rum er virkelig flot indrettet, synes jeg. Et hyggeligt sted at være. Nogle gange er Kristian faktisk lidt svær at drive væk fra rummet og op på stuen til morfar. Men det er godt for ham at kunne gå derned og tage en pause ind imellem,” siger hun med et smil.

Et gennemarbejdet projekt

De nye faciliteter er gjort mulige af en kontant donation og realiseret af en firpersoners arbejdsgruppe, som har indrettet rummet og taget stilling til de forskellige legesager og kreative tilbud, som rummet byder på. Derudover er den nye legeplads med legehus og sandkasse bygget af to håndværkskyndige frivillige på Hospice.

Billedet viser et rum med sofa, reol, tv og legetøj på hylderne.

Kvaliteten er høj, stemningen er hyggelig og mulighederne er mange i Diakonissestiftelsens Hospices nye rum for børn og unge. Foto: Thomas Wittrup.

”Det er første gang i hospices 25 års historie, at vi kan tilbyde børn og børnefamilier så indbydende faciliteter og gøre det lidt lettere at være barn eller barnebarn til en indlagt patient,” siger sygeplejerske Lene Pedersen.

Der er lagt mange kræfter og overvejelser i indretningen af rummet. For eksempel er der lavet en resumé-oversigt til de mange bøger på hylderne, så forældre let kan vælge en bog, som passer til barnets alder og humør i en given situation.

”Vi kan ikke fjerne det triste ved situationen, men vi kan give børnene og de unge en mulighed for en pause fra det triste. Et sted hvor de kan gå hen for at blive afledt og gøre noget andet,” siger assisterende afdelingssygeplejerske og frivilligkoordinator Susanne Christophersen.

Billedet viser et antal mennesker, som spiser og drikker, mens en mand i hvidt tøj spiller klaver.

For at fejre indvielsen var der fællessang med akkompagnement, glas med bobler og lidt mundgodt til både patienter, pårørende, frivillige og medarbejdere. Foto: Thomas Wittrup.

Mere end blot et legerum

Rummet blev indviet ved en reception den 9. december, men har allerede været i brug et stykke tid.

”Det har fra dag ét være en succes. Vi har haft rigtig mange børn i huset det seneste år og det har været tydeligt, at en lille ting, som et sted at gå hen og noget at tage sig til, gør en stor forskel,” fortæller sygeplejerske Eva Milling.

Rummet er ikke forbeholdt børn og unge, men er også et sted hvor voksne patienter og pårørende kan være sammen med deres børn eller børnebørn, når der er behov for en pause fra patientsengekanten.

Og børne- og ungerummet og legepladsen er bare én del af indsatsen rettet mod de yngre pårørende på Diakonissestiftelsens Hospice. Arbejdsgruppen bag de nye faciliteter har også planlagt undervisning af det øvrige personale, som vil blive klædt på til at kunne prioritere børn og unge som en særlig gruppe pårørende.

”Det er vigtigt for os, at vi forholder os til de yngre pårørende i forhold til de specifikke behov og ønsker, de har i en uvant situation som pårørende til en patient indlagt på hospice,” forklarer Susanne Christophersen.

Fakta

  • Donationen til de nye faciliteter til børn og unge kommer fra Fonden Aagaards Hjem for Menighedspleje

  • Diakonissestiftelsens Hospice på Frederiksberg har eksisteret siden 15. juli 1997 og fejrer altså 25-års jubilæum i år.

  • Hospice har 16 pladser og har derudover et udgående hospiceteam, som yder specialiseret palliativ behandling til yderligere 20 borgere.

  • Det er gratis at komme på hospice, og alle, som har en livstruende sygdom, og som har behov og kan få gavn af hospiceindsatsen, er velkomne på Diakonissestiftelsens Hospice uanset nationalitet, religion, alder, sygdom og bopælskommune.

  • De forskellige fagligheder som tilsammen udgør det samlede tilbud om pleje på hospice: læger, sygeplejersker, fysioterapeuter, socialrådgiver, musikterapeut, præst, administrativt personale, køkkenpersonale og rengøringsassistenter. Dertil et stort antal frivillige.

  • Diakonissestiftelsens Hospice yder desuden supervision til Bornholms Hospital, der driver to hospicepladser og tre sengepladser på det palliative afsnit.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit virksomhed med 160 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Læs mere om hospice