”Når jeg går ture, kan ingen følge med”

18. november 2019

Inger Stoltze fylder 100 år i november. I lejligheden på plejehjemmet Søster Sophies Minde er hun tidligt ude af fjerene og i gang med dagens gøremål. Hun kan lide at holde sig i gang, og det begynder tidligt om morgenen.

Inger Stoltze på sin 100-årsdag med Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen. Han besøger alle 100-års fødselarer i kommunen, der ønsker at få besøg. Foto: Mette Frid Darré.

Af Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

Klokken er seks om morgenen. Inger Stoltze har fået en morgenbakke bragt ind i sin lejlighed. Derefter er hun frisk og klar til dagens første gåtur. Hun vandrer op og ned ad gangen på Søster Sophies Minde, før de andre beboere vågner.

Når naboerne så småt skal til at drikke morgenkaffe, er Inger Stoltze allerede ude ad døren. Hun går afsted i raskt tempo med sin rollator foran sig.

”Jeg går ture hver eneste dag. Især i Frederiksberg Have. Jeg går alene – der er ingen, der kan følge med mig,” griner Inger Stoltze.

Inger Stoltze har mange faste rutiner, som hun og de andre beboere sætter stor pris på. Hun er god til at få nye beboere til at føle sig hjemme, og hver eneste dag besøger hun søster Erna på 97 år i stueetagen.

”Søster Erna regner med, at jeg kommer, og hende vil jeg ikke svigte. Hun ved, at jeg kigger forbi hver eneste dag,” fortæller Inger Stoltze.

Borgmester Simon Aggesen gav Inger Stoltze blomster og en æske indgraveret med Frederiksberg Kommunes byvåben. Foto: Mette Frid Darré.

Frederiksberg-borger i godt 10 år
Inger Stoltze bor på 2. sal på plejehjemmet Søster Sophies Minde. Lejligheden er hyggeligt indrettet med tæpper, sofa, badeværelse og køkken.

Oprindeligt kommer hun fra Haraldsted på Ringsted-egnen, hvor hun voksede op på en gård i en søskendeflok på syv. De fire piger og tre drenge hjalp alle til på gården.

”I dag er jeg den eneste tilbage af mine søskende, men jeg ser stadig min svigerinde Ruth, der også er 100 år. Vi holder sammen,” fortæller Inger Stoltze.

Inden hun flyttede til Frederiksberg, boede hun først i Lyngby med sin mand og flyttede senere til en lejlighed i Emdrup. Hun var husmor og passede hus, have og sønnen Finn, der i dag er 76 år.

Banko og skønhedssalon
Når Inger Stoltze ikke går ture og besøger venner på plejehjemmet, deltager hun i mange aktiviteter. Det er lige fra banko til skønhedsklinik i dagligstuen på Søster Sophies Minde, hvor hun får lagt ansigtsmaske og manicure. Inger Stoltze runder 100 år søndag den 17. november, og ifølge hende er det kun hukommelsen, der engang imellem driller. 

”Jeg har haft et godt liv, og jeg tager hver dag, som den kommer.”

Fakta:

  • Søster Sophies Minde er Diakonissestiftelsens plejehjem i hjertet af Frederiksberg.

  • Plejehjemmet har plads til 36 beboere.

  • Plejehjemmet er mærket som ’demensegnede plejeboliger’ fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

  • Søster Sophies Minde tilbyder omsorgsophold på to aflastningspladser, som frit kan købes af alle. Læs mere påwww.diakonissestiftelsen.dk/ omsorgsophold

  • Diakonissestiftelsen er en by i byen, der favner hele livet – fra vuggestue til hospice. Vi har boliger til studerende, til seniorer, til ældre og til psykisk sårbare. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og bygger boliger til nye fællesskaber.

Læs mere om Søster Sophies Minde