Når frivillighed gør en forskel

1. december 2023

Selv om Nikita kæmpede med angst, fandt hun i 2020 overskuddet til at blive frivillig i Loppeshoppen. Det blev afgørende for hendes interesse for butiksarbejde, og i dag har hun både fuldført sin uddannelse som materialist og fået fuldtidsarbejde i Matas.

Billedet viser en kvinde, som står i en genbrugsbutik

Nikita var frivillig i Loppeshoppen i 2020. Her fandt hun glæden ved butiksarbejde. Foto: Nicolai Søndergaard Beck

Af Nicolai Søndergaard Beck // Nibe@diakonissen.dk

At skulle handle dagligvarer eller at gå ud blandt andre mennesker, kan for de fleste synes som en lille ting. Men sådan var det ikke for Nikita. For hende var det faktisk noget af det værste, hun vidste. Hun kæmpede med angst og gør det egentlig stadig den dag i dag. For som hun siger: ”Angst er ikke noget, som man bliver kureret for. Det bliver en følgesvend, som man skal lære at leve med”.

Men forskellen fra dengang til i dag er stor. I dag har hun nemlig lært, hvordan hun kan undgå, at angsten får lov at styre hendes liv.

I Loppeshoppen fandt hun troen på sig selv

I 2020 blev hun frivillig i Loppeshoppen. Man kunne umiddelbart tænke, at det var en dårlig idé at kaste sig ud i kasseekspedition, travlhed og mange mennesker, når man har angst. Men dette var ikke tilfældet for Nikita. Hun havde tre vagter om ugen, hvor tingene var tilrettelagt på hendes præmisser.

Stille og roligt gav oplevelserne i Loppeshoppen hende troen på sig selv tilbage – og hun opdagede, at hun havde interesse for butiksarbejde. Hun var særlig glad for at prismærke varerne. Men også den daglige snak med de andre frivillige, var noget, som betød meget for hende. Her faldt snakken på både stort og småt.

Når hun bliver spurgt om, hvad hun især har fået ud af de fem måneder, hvor hun var frivillig i Loppeshoppen, nævner hun evnen til at tage chancer og springe ud i det, vel vidende at angsten stadig er til stede. At samle erfaringer, uanset udfaldet, udgjorde en værdifuld læring, som hun i den grad gør brug af i dag.

En succeshistorie

Efter hendes tid som frivillig i Loppeshoppen, fik hun job i Matas – først som assistance og efterfølgende blev hun tilbudt en læreplads. I dag er Nikita udlært og har fået fultidsarbejde. Hun fortæller, at hun er utrolig glad for jobbet, og ser en fremtid for sig i branchen:

”Jeg vil helt sikkert gerne arbejde i butiksbranchen fremover. Jeg er dygtig til at forstå og sælge produkterne. Jeg ser helt sikkert en værdi i at arbejde mig op i faget også,” slutter Nikita.


Fakta

  • Loppeshoppen er Diakonissestiftelsens genbrugsbutik – drevet af frivillige kræfter og et godt socialt fællesskab i både butikker og kreative værksteder.

  • Loppeshoppen er en af Danmarks ældste genbrugsbutikker i Danmark: Her har vi i over 40 år arbejdet med genbrug og bæredygtighed.

  • Når du støtter Loppeshoppen, støtter du både miljøet og fællesskaber, der styrker det enkelte menneskes livskvalitet. ​

Vil du være frivillig?