Når en kasse genbrugstallerkener gør en forskel

19. januar 2021

Både genbrugt køkkengrej og udsatte mænd får en ny chance med en aftale mellem organisationen Mandecentret og Diakonissestiftelsens genbrugsbutik Loppeshoppen.

Foto af Niels Lamhauge med en flyttekasse i en genbrugsbutik.

Social vicevært hos Mandecentret Niels Lamhauge med en kasse køkkengrej fra Loppeshoppen. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Når livet slår kolbøtter, og man bliver slået tilbage til start, kan selv en kasse med genbrugte glas og tallerkener gøre en forskel og være med til at hjælpe én tilbage på sporet. En ny aftale sender genbrugt service og køkkengrej fra Loppeshoppen på Diakonissestiftelsen til udsatte mænd på Mandecentret.

”Mændene, som kommer hos os i Mandecentret, har ofte forladt deres hjem pludseligt og uden andre ejendele end tøjet, de har på. Derfor er vi rigtig glade for vores nye aftale med Loppeshoppen, som giver os bedre mulighed for at hjælpe mændene videre i deres liv,” fortæller Niels Lamhauge, der er pædagog og social vicevært hos Mandecentret.

Udvidet genbrugskoncept

Aftalen mellem Mandecentret og Loppeshoppen går ud på, at centret kan hente kasser med service og køkkengrej, som mændene kan få med, når de flytter fra et midlertidigt ophold på Mandecentret ud i egen bolig. En aftale som glæder både giver og modtager.

”Mandecentret har en lokal afdeling i Diakonissestiftelsens bygninger, så det var oplagt, at vi tog kontakt til dem for at høre, om de var interesseret i en aftale. Loppeshoppens omdrejningspunkt er genbrug, og vi er altid på udkig efter projekter, som kan bidrage til den bæredygtige udvikling af vores forretning. Vi fandt heldigvis hurtigt hinanden i en aftale, som tilføjer endnu et lag i vores genbrugskoncept,” fortæller Trine Høst, som er leder af genbrug hos Diakonissestiftelsen.

En flyttekasse fyldt med køkkengrej.

En typisk kasse køkkengrej på vej til en ny ejer på Mandecentret. Foto: Thomas Wittrup.

De forskellige effekter, som genbrugsbutikken giver videre til mandecentret, er alle ting, der er doneret til og forsøgt solgt i butikken. På den måde får tingene en ekstra chance for et nyt liv, og man undgår eventuelt at skulle kassere tingene. En udvidelse af Loppeshoppens bæredygtige bestræbelser, som ifølge Trine Høst passer godt ind i Diakonissestiftelsens generelle arbejde med både miljømæssig og social bundlinje.

Stor taknemmelighed

Hos Mandecentret har der længe været efterspurgt et samarbejde, som det der nu er i stand med Loppeshoppen.

”Vi har ledt med lys og lygte efter en aftale som denne her. Tingene, som vi henter og giver videre til vores mænd, falder virkelig på et knastørt sted. Mændene er meget taknemmelige og ydmyge. Det er ofte forbundet med en vis portion skam at stå i en situation som deres, hvor de på grund af skilsmisse eller vold i forholdet må bede om hjælp. Så enhver form for hjælp er kærkommen – både rådgivning, midlertidig bolig og helt sikkert også praktisk hjælp, som den vi kan tilbyde dem med tingene fra Loppeshoppen,” siger Niels Lamhauge.

Læs mere

Fakta om Mandecentret:

  • Mandecentret har siden 2006 tilbudt midlertidig bolig og gratis ambulant rådgivning til mænd.

  • Siden juni 2018 har Mandecentret haft en afdeling på Diakonissestiftelsen.

  • Hvert år hjælper Mandecentrets seks afdelinger mere end 1500 mænd med at undgå, at akutte kriser i forbindelse med skilsmisse/parbrud eller vold i familien fører til en social deroute med for eksempel arbejdsløshed, misbrug eller hjemløshed. Derudover arbejder Mandecentret for, at fædre bevarer kontakt med deres børn efter en skilsmisse.

Fakta om Loppeshoppen:

  • Diakonissestiftelsens genbrugsbutik Loppeshoppen på hjørnet af Søndre Fasanvej og Peter Bangs Vej åbnede i 1975. Kælderbutikken åbnede under plejehjemmet Søster Sophies Minde i 1990.

  • Filosofien bag Loppeshoppen er, at det er meget mere end blot genbrug. Butikkerne er rum, hvor mennesker kan mødes. Hvor de kan udfolde sig kreativt, være noget for andre og drikke en kop kaffe. Kort sagt, rum med nærvær og plads til den enkelte.

  • Loppeshoppen har i dag ca. 130 frivillige, der driver butikker og værksteder på hjørnet og i kælderen.

  • Loppeshoppen er en del af Diakonissestiftelsen, der har den længste historie og de nyeste idéer – og bidrager til samfundet med innovativ og bæredygtig udvikling.

Tema: En frisk begyndelse