Mød den dansende Jesus

18. marts 2022

I det glemte skrift Johannes' Gerninger fra ca. år 200, er der alskens fantastiske fortællinger. Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen tager os med til mødet med helte-disciplen Johannes samt en syngende og dansende Jesus.

En mand står og kigger op mod himlen.

Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard tager i over 200 undervisningsvideoer kristendomshistorien under kærlig behandling.

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Som noget næsten unikt finder vi i det skjulte skrift ’Johannes’ Gerninger et helt ritual, hvor vi kan se, hvordan en menighed omkring år 200 fejrede en gudstjeneste med sang og dans.

”Der har tilsyneladende været en udbredt tradition om en sådan syngende og dansende Jesus – og dermed en gudstjeneste-form med sang og dans i centrum frem for prædiken og lignende. Men den er  som så meget andet gledet i glemmebogen med tiden, desværre,” fortæller adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation.

I mere end 200 undervisningsvideoer fortæller han om alt fra jordens skabelse i Det gamle Testamente til David Bowies religiøse rejser. Vi giver dig gratis adgang til et nyt emne hver måned, og denne gang ser vi nærmere på ’den dansende Jesus’.

Jesus danser og griner

Skriftet ”Johannes’ Gerninger” var engang elsket og æret af mange, men med tiden er det forsvundet fra den kollektive bevidsthed. I dette tilfælde netop fordi det af den ’etablerede’ kirke blev anset for at have for mange forkerte tanker om kristendommen og Kristus. Det var altså en ’kættersk’ teologi.

”I dette tilfælde fordi det for eksempel fortæller netop om en dansende og syngende Jesus, men især fordi det mente, at Jesus kun ’tilsyneladende’ døde på korset. I denne teologis virkelighed var Jesus så guddommelig, at han aldrig kunne dø, men blot måtte grine lidt af alle de tossede romere og jøder, der prøvede at korsfæste hans guddommelige krop,” siger Kasper Dalgaard.

Videoer om ’den dansende Jesus’

Se og hør Kasper Dalgaard fortælle om dansens Teologi, Johannes’ Gerninger og den Dansende Jesus.

Fakta:

  • Kasper Dalgaard underviser på professionsbachelor-uddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation (3K) på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

  • Som supplement til undervisningen udgiver han hver uge to videoer med forskningsbaseret formidling af religionsvidenskab.

  • Videoerne kan tilgås af alle på ’Kaspers Kristendomshistorie’. En månedlig adgang koster 14 kroner, som går ubeskåret til Danmarks Naturfond.

  • 3K-uddannelsen løber over fire år. Den er delt i otte semestre, hvoraf halvandet er praktik. Læs mere på 3K's hjemmeside.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit erhvervsdrivende fond, en af Danmarks største velfærdsorganisationer og har over 155-års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Mere om Kaspers Kristendomshistorie