"Korsang bedre end lykkepiller"

6. september 2017

Et par timer hver mandag fyldes Emmauskirken på Diakonissestiftelsen af musik og korsang. Her kan psykisk sårbare finde et frirum, et fællesskab og muligheden for at synge glæde ind i krop og sjæl.

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Det store kirkerum fyldes med toner fra det blanke flygel og sangen fra mange forskellige stemmer. I koret for psykisk sårbare synger hver fugl med sit næb.

Der er ingen forudsætninger for at være med. Man skal hverken have sunget i kor før eller kunne læse noder. Koret er et tilbud om en tid og et sted, hvor man kan komme og være sammen med andre mennesker, som oplever nogle af de samme udfordringer som en selv.

”Fællesnævneren i koret er, at alle har en oplevelse af, at livet kan være svært ind imellem. I koret kan de få et frirum med musikken. De kommer for at være her i nuet – ikke for at gå hjem med nye evner i korsang. Nogle kommer måske ligefrem mest for kaffepausen, eller for at hilse på min hund, Bjørn, som altid er med,” forklarer korleder Julie Krogsbøll, som fortsætter:

”Og vores kor har en effekt for deltagerne. I forårssæsonen var der en, som udbrød: ’Det her er bedre end lykkepiller!’ Det var en dejlig reaktion at få,” beretter Julie Krogsbøll.

Korleder Julie Krogsbøll og hunden BjørnKorleder Julie Krogsbøll og hunden Bjørn i Emmauskirken, som hver mandag sætter rammerne om korsang for psykisk sårbare. Foto: Thomas Wittrup

Plads til at trække vejret

Julie Krogsbøll er musiker, sanger og korleder. Det er hende som åbner kirkens døre for psykisk sårbare, følsomme eller sensitive, som har lyst til og brug for at bruge et par timer omkring flyglet med højskolesang, gospel, klassisk og folk-sange.

”Her er alle velkomne. Det er et rummeligt kor, hvor der er plads til mennesker med mange forskellige behov. Her er ingen konkurrence, ingen mødepligt og ingen afslutningskoncert. Koret skal være et trygt sted, hvor man kan komme og trække vejret og meditere lidt omkring musikken,” siger Julie Krogsbøll om formålet med koret.

Julie Krogsbøll ved flyglet i EmmauskirkenJulie Krogsbøll ved flyglet i Emmauskirken. Foto: Thomas Wittrup

Båret af frivillighed

Koret, som netop har indledt sin anden sæson, er gratis at deltage i og baseret på frivillighed. Det var en deltager fra et tidligere kor på Diakonissestiftelsen, som kontaktede Julie Krogsbøll for at høre, om hun kunne tænkte sig at lede et kor for psykisk sårbare.

”Jeg havde lige rejst i Canada med min musik, hvor jeg blev meget optaget af, hvordan sang og musik kan hjælpe mennesker med psykiske udfordringer - for eksempel demens. Så da jeg fik muligheden for at lede koret på Diakonissestiftelsen, sagde jeg ja,” siger Julie Krogsbøll, som hver mandag får hjælp af Søster Annelise Frisk fra Diakonissestiftelsen:

”Det er dejligt at have Søster Annelise med. Hun sørger for alle de praktiske ting omkring koret. Hun synger også med og hjælper mig med at holde lidt øje med deltagerne, når jeg sidder ved flyglet. Det er jo sårbare mennesker, så vi skal være opmærksomme på den enkelte og sørge for, at de har det godt, mens de er her. Annelise er en vigtig del af koret,” afslutter Julie Krogsbøll.

Fakta:

  • Det er gratis at deltage i koret
  • Tilmelding er ikke nødvendig
  • Det foregår i Emmauskirken på Peter Bangs Vej 3C, Frederiksberg
  • Mandage kl. 13.15 – 15.00 fra 4. sep. til 18. dec. 2017