Korrektur og klaverspil: Lise gør stor nytte på plejehjemmet

4. september 2020

Lise Nebelong er dygtig til at fange stave- og kommafejl, når hun læser korrektur på Salem Bladet. Hun er glad for stadig at kunne bidrage med sin kunnen, og Plejehjemmet Salem sætter stor pris på hendes evner.

”Jeg føler mig ikke en dag over 88 år, ” griner Lise Nebelong. Her sidder hun sammen med besøgshunden Lopez, der tidligere på året besøgte hende og plejehjemmets andre beboere. Foto: Mette Frid Darré.

Af Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

92-årige Lise Nebelong sidder i sin lille lejlighed på Plejehjemmet Salem i Gentofte. Lejligheden emmer af et levet liv med farverige malerier fra Færøerne og det gamle klaver, som dagligt får Mozarts noder at føle.

Ud over at spille klaver hjemme og på afdelingen er Lise Nebelongs store passion tekster. Hun er det, man i dag vil kalde en ’vaskeægte sprognørd’. Hun læser hver måned korrektur på Salem Bladet, der er et lille tidsskrift med notitser om arrangementer og månedens menu krydret med stemningsfulde billeder fra Salems atriumgård og hyggelige stuer.

”Jeg kan godt lide, at jeg kan gøre nytte og hjælpe til,” fortæller Lise Nebelong og fortsætter: ”Jeg læser korrektur hver måned på bladet. Det er jo ikke alle, der staver lige godt,” siger hun og følger udsagnet op med en svag kluklatter.

Lise Nebelong er uddannet stenograf, og har i mange år taget mod diktat i sekretærjob i blandt andet Forsvarsministeriet og på et offentligt kontor på Færøerne.

”Jeg kan godt lide at læse korrektur på alle mulige typer af tekster. Også Lisbeths,” siger hun med reference til datteren Lisbeth Nebelong, der er forfatter på blandt andet ’Turen går til Færøerne’.

Et trygt sted at være

Lisbeth Nebelong og de to yngre søstre sætter stor pris på, at deres mor bor på femte år på plejehjemmet. Her har hun en hverdag, hvor hun føler sig hjemme, hun bruger sit musiske talent og hjælper plejehjemmet med at formidle gennem bladet.

”Vi er så glade for og trygge ved, at vores mor er her.  Vi oplever, at personalet behandler beboerne med en særlig værdighed. Det er godt, at hun kan bruge sine evner,” fortæller Lisbeth Nebelong.

Det er også en vigtig pointe for plejehjemmet, at beboerne føler sig set og anerkendt. Her kan de bidrage med deres kompetencer på mange forskellige måder. Tidligere har en beboer holdt foredrag om rejser, og andre skaber glæde med fællessang.

”Vores beboere oplever meningsfuldhed ved at bruge deres ressourcer, og det er vigtigt, at man som menneske hele livet kan få lov til at gøre det, man kan,” fortæller leder af Plejehjemmet Salem Helle Staudt og understreger, at ”det er vigtigt, uanset hvor gammel man er, at blive respekteret og betragtet som et menneske med værdi.”

Holder evnerne ved lige

”Når man kan se, høre og læse, så går det bedre med at læse korrektur,” udbryder Lise Nebelong.

Om tre timer får hun besøg af sin datter. De spiller scrabble, løser kryds og tværs og synger swingende Cole Porter sange. Ellers står dagligdagen på god mad i stuerne, snak med andre beboere og dagens Berlingske, som hun læser med stor fryd.

Hun vil meget gerne blive ved med at læse korrektur i fremtiden. Og hun går til opgaven med stort gåpåmod:

”Jeg er glad for det lille bladjob. Det vil jeg meget gerne fortsætte med. Det er rart at gøre nytte.”

Fakta:

  • Plejehjemmet Salem udgiver månedligt Salem Bladet til beboere og pårørende.

  • Salem består af 45 boliger opdelt i fire boenheder, der er placeret to og to rundt om en atriumgård og en sansehave med udsigt til Gentofte Sø.

  • Plejehjemmet Salem er en del af Diakonissestiftelsen, der har over 155 års erfaring i at drage omsorg for mennesker. Vi har faglighed hele vejen rundt om mennesket.

Månedens tema: Det gode ældreliv

Læs mere om Plejehjemmet Salem