Juleaften på Diakonissestiftelsen: Det er en gave at give

17. december 2019

Julen er hjerternes fest og en tid for stærke følelser – både for glæde og fællesskab, men også for sorg og ensomhed. Der er plads til begge dele, når Diakonissestiftelsen inviterer til juleaften på Peter Bangs Vej.

Et stort juletræ er naturligvis et fast element i en traditionel juleaften på Diakonissestiftelse. Arkivfoto: Diakonissestiftelsen

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Den 24. december åbner Diakonissestiftelsen atter dørene og inviterer indenfor til en traditionel juleaften med kirkegang, middag og dans om juletræet. Sådan har det været i over 150 år. I de første mange år for personer med tilknytning til stedet. Men i de seneste 16 år har alle, som måtte have lyst eller behov, været inviteret.

”Juleaften er en vigtig begivenhed på Diakonissestiftelsen. Det er en tid, hvor kontrasterne er store, og følelserne nogle gange overvældende. Rundt om i vores lokalområde bor enlige og udsatte, som ofte døjer med ensomhed ved højtiderne. De og andre, som af den ene eller den anden årsag har brug for et sted at være den aften, er velkommen her,” siger forstanderinde søster Merete Pelle Poulsen, som har været værtinde for juleaften de seneste mange.

Søster Merete Pelle Poulsen holder igen i år juleaften som forstanderinde på Diakonissestiftelsen. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen

Her er plads til alle
Forstanderinden oplever selv juleaften som en direkte udlevelse af Diakonissestiftelsens værdier som medmenneskelighed og ordentlighed og løftet om altid at se mennesket:

”Her er plads til alle. Nogle kommer, fordi de ikke har andre at tilbringe julen med, men der bliver både nydt og ydet sådan en aften. Andre kommer som frivillige, fordi de gerne vil gøre en forskel for mennesker som har brug for støtte. Vi betragter det som en gave at kunne give noget til vores medmennesker,” fortæller hun.

Søster Merete Pelle Poulsen oplever en generelt stigende interesse for at være frivillig i Diakonissestiftelsens fællesskaber – også til juleaften. En af de frivillige er rektor for UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen Kim Petersen, som igen i år kommer og tager tjansen som opvasker.

”Det bliver tredje år i træk, hvor min mand Steen serverer og jeg vasker op til juleaften. Det er vi meget glade for. Det er en god aften med en munter stemning blandt gæsterne. Jeg synes, at juleaften er sådan et godt billede på den mangfoldighed, som er Diakonissestiftelsen repræsenterer. Her kommer et bredt udsnit af mennesker med den ene eller den anden tilknytning til stedet: medarbejdere, diakonisser og diakoner, studerende, naboer, hjemmeplejekunder og flere. Det giver en god og stærk følelse af fællesskab, som jeg er glad for at være en del af,” siger han.

Rektor Kim Petersen betjener i år opvaskemaskinen for tredje juleaften i træk. Foto: Thomas Wittrup

Ikke kun til jul
Nogle af gæsterne, som kommer juleaften, har også deres gang på Diakonissestiftelsen i løbet af året, hvor de gør brug af forskellige tilbud i et eller flere af de mange fællesskaber.

”Gennem vores aktiviteter og fællesskaber møder vi mennesker, som har brug for selskab og noget at fylde deres liv med. Det er ikke anderledes juleaften. Derfor er jeg glad og stolt over, at der også er lys i vinduerne på Diakonissestiftelsen juleaften,” afslutter forstanderinde søster Merete Pelle Poulsen.

Fakta:

  • Der bliver også holdt juleaften andre steder på Diakonissestiftelsen. Både på plejehjemmene Salem og Søster Sophies Minde og Diakonissestiftelsens Hospice bliver der arrangeret juleaften for beboere, patienter og pårørende.

  • Juleaften er båret af en stor frivillig indsats. Det er ca. 15 frivillige, som dækker bord, vasker op, serverer, henter gæster, pynter juletræ og er værter ved bordene under middagen.

  • Der er typisk mellem 50-60 gæster til jul på Diakonissestiftelsen.

  • Billetter kan købes i Diakonissestiftelsens reception, Peter Bangs Vej 5B, 2000 Frederiksberg.

Månedens tema: Juleglæde

Læs mere: