Jeg er så glad for min cykel

13. august 2019

Hver fredag kører Susanne Vestergaard, som er frivillig på Plejehjemmet Salem, ture med beboerne i triocyklen. I 45 minutter er de fri af kørestole og skavanker og kan selv vælge destinationen.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Forestil dig, at du til daglig er afhængig af kørestol eller rollator. Men om fredagen, når du stiger ombord i triocyklen, er det dig, der peger retningen ud. Du sanser vinden i håret, søen der glimter, duften af blomster og ællinger, der vokser uge for uge.

Det er gaven, som Susanne Vestergaard giver til beboerne på Plejehjemmet Salem i to timer hver fredag.

Susanne Vestergaard er altid iklædt sin let genkendelige, røde jakke, når hun skal ud at cykle med Salems beboere.

En kæmpe fornøjelse
”Det er en kæmpe fornøjelse at opleve, hvor glade folk bliver. Jeg har oplevet, at mennesker, der ikke virkede til at have noget sprog, begyndte at tale på turen, og en enkelt synger, mens vi kører,” fortæller Susanne Vestergaard, der har en karriere som sygeplejerske i bagagen, men nu er gået på efterløn.

Siden nytår har hun kørt med den elektriske cykel hver eneste fredag. Kun én gang har turen måttet aflyses på grund af storm. Hun når to ture hver uge med to beboere ad gangen.

”Det er ikke særligt krævende for mig. Man skal kunne aflæse kropssproget, når nogen signalerer, at ’nu vil jeg gerne hjem snart’. Men cyklen er nem at håndtere, og fra Salem er de gode til at lave makkerpar, der passer godt sammen,” erklærer hun.

”Det sædvanlige, tak”
Denne fredag i august er det John og Joan, som er kommet op at køre. Joan beder om ’den sædvanlige tur’, og Susanne Vestergaard retter cyklen mod Gentofte Sø.

”Nogle har slet ikke lyst til at køre langs søen. De er bekymrede for at falde i,” fortæller Susanne Vestergaard, men for dagens passagerer er det intet problem.

Gæs og ænder tripper omkring på stien og flytter sig kun modvilligt for den store cykel, men der er jo også tid nok. Det er sjovt at se ællingerne vokse uge for uge.

De smiler saligt ad gæs og ænder og nikker til de nye HF-elever, der går tur på stien.

”Vi skal have spurgt personalet, hvor det var, at du boede før, John, så vi kan køre en tur forbi,” siger Susanne Vestergaard og John nikker henført.

Joans accent afslører en fortid i England. Hun har ikke boet i Gentofte, men er flyttet til Salem for at bo i nærheden af sine børn, fortæller hun.

Cykling giver ro i kroppen
Cyklen drejer væk fra søen og op til Brogårdsvej. Batteriet hjælper også, når cyklen skal trækkes over brosten og kanter, og de to passagerer sidder stabilt og roligt, mens cykelpiloten styrer alle situationer.

”Jeg startede ud med at cykle for Blindeinstituttet og er også blevet uddannet cykelpilot, så jeg er forberedt på, hvordan jeg kan håndtere punkteringer og andre uforudsete oplevelser,” fortæller Susanne Vestergaard, der kom i kontakt med Plejehjemmet Salem, da hun ringede rundt for at afdække, hvor mange plejehjem, der har rickshawcykler.

”Jeg har en ambition om at få trio-turene endnu mere udbredt, for det er en fantastisk oplevelse både for mig og for deltagerne. Det giver en særlig følelse af ro i kroppen at opleve naturen,” konstaterer hun.

Både John og Joan erklærer, at det har været en dejlig tur. De har begge cyklet tidligere i livet, og ansigterne er fulde af smil og minder. Men nu er det tid til en middagslur, og Susanne Vestergaard tager næste makkerpar med ud at køre.

Fakta:

  • Susanne Vestergaard er frivillig på Plejehjemmet Salem hver fredag og er tidligere i anden forbindelse blevet uddannet cykelpilot.

  • Cykelturene varer en halv til en hel time. Somme tider har beboerne ønsker til turen, andre gange vælger Susanne Vestergaard, hvor de kører hen.

  • Er du interesseret i at blive cykelpilot, er du meget velkommen til at kontakte Plejehjemmet Salem. Du kan også tjekke ’Cykling uden alder’, som er en database, hvor frivillige kan melde sig til at tage en cykeltur ind imellem.

  • Plejehjemmet Salem består af 45 boliger opdelt i fire boenheder, der er placeret to og to rundt om en atriumgård og en sansehave med udsigt til Gentofte sø.

  • Plejehjemmet Salem er en del af Diakonissestiftelsen, der har over 150 års erfaring i at drage omsorg for mennesker.
  • Værdighed for mennesker med demenssygdom er et indsatsområde på Diakonissestiftelsen, der også arbejder med bl.a. demensvenlige gudstjenester og uddanner personalet i at opdage tegn på demens.

Tema om Empowerment

Mere om Plejehjemmet Salem