Hvor stor er Gud?

22. april 2022

En Gud, der ligner mennesker, er en central del af mange teologier gennem tiden, men det er velkendt, at det kan skabe misbilligelse at afbilde Gud. En række jødiske skriftlærde gik i middelalderen skridtet videre og forsøgte at finde målene på Guds krop. Det fortæller adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen i månedens kristendomshistorie.

En mand står og kigger op mod himlen.

Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard tager i over 200 undervisningsvideoer kristendomshistorien under kærlig behandling.

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Hvordan ser Guds skæg eller tatoveringer ud? Og hvad er målene på Gud? Det lyder lidt søgt, men der er mennesker, som har prøvet at besvare de spørgsmål.

"Titlen på skriftet 'Shi’ir Qomah' betyder Kroppens Mål – underforstået at det er målene på selveste Guds krop. Og det er netop hvad nogle jødiske skriftlærde i middelalderen (ca. år 1000) satte sig for at finde ud af,” fortæller adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation.

Hemmelige navne på kropsdele

I mere end 200 undervisningsvideoer fortæller han om alt fra jordens skabelse i Det gamle Testamente til David Bowies religiøse rejser. Vi giver dig gratis adgang til et nyt emne hver måned, så se med her, hvor Kasper Dalgaard undersøger de forunderlige konklusioner både om Guds samlede størrelse samt hvad eksempelvis hans fingres hemmelige, magiske navne er.

"Overordnet set er en Gud der ligner mennesker en central del af mange teologier, men alligevel er det oftest forkert og 'forbudt' af den etablerede religion at lave sammenligninger og billeder. Men her har vi altså en gammel jødisk tekst, der ikke blot mener, at Gud ligner os, men også kommer med de hemmelige navne på alle hans kropsdele og deres størrelse.”

Videoer om ’Guds størrelse’

Se og hør Kasper Dalgaard fortælle om skriftet 'Shi’ir Qomah' og Guds størrelse:

Mere om Kaspers Kristendomshistorie

Fakta:

  • Kasper Dalgaard underviser på professionsbachelor-uddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation (3K) på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

  • Som supplement til undervisningen udgiver han hver uge to videoer med forskningsbaseret formidling af religionsvidenskab.

  • Videoerne kan tilgås af alle på ’Kaspers Kristendomshistorie’. En månedlig adgang koster 14 kroner, som går ubeskåret til Danmarks Naturfond.

  • 3K-uddannelsen løber over fire år. Den er delt i otte semestre, hvoraf halvandet er praktik. Læs mere på 3K's hjemmeside.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit erhvervsdrivende fond, en af Danmarks største velfærdsorganisationer og har over 155-års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Tema: Den længste historie