Hvad kan man få for ingenting i løn?

24. november 2017

Mange danskere har lyst til at gøre en frivillig indsats i for eksempel den lokale sportshal eller i en humanitær organisation. Men hvad kan en forening eller organisation få ud af det? En hel del, hvis man spørger hos Diakonissestiftelsen, hvor samarbejdet med frivillige er en af grundstenene under organisationen.

Randi Boholdt finder en indre glæde som frivillig på Diakonissestiftelsens Hospice, hvor hun er kommet i otte år. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Randi Boholdt arbejder med økonomi til hverdag, men lægger tal og regneark fra sig hver onsdag aften, hvor hun prioriterer at bruge tre timer som frivillig hos patienter og pårørende på Diakonissestiftelsens hospice på Frederiksberg. Timer som er med til at sætte hendes egne udfordringer og privatliv i perspektiv og giver hende en oplevelse af glæde:

”Jeg føler en indre glæde over at være med til at bidrage og gøre en forskel for mennesker, som har det svært. Jeg kan mærke, at en god samtale med en patient eller pårørende har en effekt. Der bliver skønnet på vores arbejde.”

Et ekstra lag omsorg
Randi Boholdt har været frivillig de seneste otte år. Før det, var hun frivillig på Hiv-pensionatet i Valby i fem år. Hun beskriver sin rolle på hospice som en slags værtinde, der blandt andet sørger for, at de pårørende føler sig velkomne og – efter omstændighederne – er godt tilpas. Hun spiser med ved aftensmaden, hvor hun er med til at skabe en god stemning og en kontinuitet, som sygeplejerskerne, der må gå til og fra andre opgaver, ikke har mulighed for at sikre.

”Vores opgave som frivillige er at skabe ro og nærvær. Bidrage med et ekstra lag af omsorg, som vi kan give, fordi vi kun er her med det ene formål. Vi bliver en del af hverdagslivet på hospice og har mulighed for at komme tæt på patienter og pårørende. Der var engang en patient, som sagde til mig, at ’det er så dejligt at tale med en, som ikke er en af de voksne!’ Det beskriver meget godt, hvad vi frivillige kan bidrage med,” konstaterer Randi Boholdt.

Giv mig noget af din tid
På Diakonissestiftelsens plejehjem Salem i Gentofte er Hanne Tårup Jensen forstander. En af de ting, hun oplever, at beboerne efterspørger, er tid.

”Jeg hører ofte de ældre sige: ’Giv mig noget af din tid.’ Og det kan de frivillige være med til at give dem. I forhold til det ønske har de frivillige en mere privilegeret platform end vores dygtige medarbejdere, som ofte er bundet til et skema og faste opgaver, der skal nås. De frivillige har valgt at tage tid ud af deres eget liv og give den til de ældre. Det er noget af det ekstra, de kan bidrage med,” siger Hanne Tårup Jensen.

De frivillige spiller en stor rolle på Plejehjemmet Salem ved afviklingen af forskellige aktiviteter. Her et pentanque-arrangement i sommeren 2017. Foto: Karen Grønkjær Kjeldsen.

Samarbejdet med de frivillige har ifølge forstanderen også en anden og mere overordnet funktion. Det er med til at nedbryde grænserne mellem plejehjemmet og den verden, der er uden for murene. 

”Når vi henter frivillige ind på Salem, så bringer vi et stykke af verden indenfor, som kan bidrage til en mindre institutionaliseret følelse for vores beboere. De frivilliges nærvær og overskud er de med til at skabe en næsten familiær stemning, som giver både tryghed og trivsel for vores beboere,” forklarer Hanne Tårup, som tilføjer, at arbejdet med de frivillige desuden er med til at åbne plejehjemmet op for lokalsamfundet og vise f.eks. børn og unge, hvad et plejehjem er for en størrelse.

Frivillighed i forretningsmodellen
Netop stemningen omkring de frivillige er med til at gøre Diakonissestiftelsen til det sted, det er. Og samarbejdet med de frivillige er faktisk en del af forretningsmodellen.

”Frivillighedsånden er med til at definere vores fællesskaber og de medmenneskelige værdisæt, som vores organisation er bygget op omkring. Diakoni betyder ’tjeneste’ – som i at vi stiller os til rådighed for dem, der har brug for det. Det er et løfte, de frivillige er med til at indfri. De skaber en ekstra værdi i den måde Diakonissestiftelsen møder mennesker og opgaver på,” siger frivillighedskonsulent i Diakonissestiftelsen Ida Maria Vestergaard Petersen.

Fakta

  • Diakonissestiftelsen har ca. 250 frivillige fordelt på flere forskellige dele af organisationen. Flest frivillige er der i genbrugsbutikkerne ’Loppeshoppen’ på Frederiksberg og Valby
  • Diakonissestiftelsen har over 150 års erfaring i at uddanne og udøve omsorg for mennesker
  • Har du lyst til at blive frivillig på Diakonissestiftelsen? Læs mere her

Læs også: