Hospice får ros for smukt byggeri

En regnfuld onsdag i oktober skinnede solen alligevel på Diakonissestiftelsens Hospice, da Frederiksberg Kommune gav ”rosende omtale af smukt udført byggeri”.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

”I Diakonissestiftelsens nye hospice på Dronningensvej er arkitekturen ikke alene ramme om liv, men også om dets afslutning og alle de følelser, der er forbundet hermed.”

Sådan lyder det blandt andet i diplomet, som Frederiksberg Kommune den 4. oktober overrakte til Diakonissestiftelsen og til Nord Arkitekter, der har tegnet det nye hospice, og MASU Planning, som har stået for landskabsarbejdet.

Solen skinnede på Diakonissestiftelsens Hospice, da dommerkomitéen var på besøg i august måned.

Varm, beskyttende og venlig atmosfære

”Arkitekterne anerkendes for, med stor indlevelse i opgavens særlige karakter og i tæt samarbejde med bygherre og brugere, at have skabt en bygning med en varm, beskyttende og hjemlig atmosfære for patienterne og deres pårørende. En bygning, der samtidig funktionelt tilgodeser personalets behov for intensivt plejearbejde,” begrunder dommerkomitéen videre.

Frederiksberg Kommunes præmieringsordning blev startet i 1902, som den første i landet. Præmieringen foregår hvert andet år og gives til "gode og smukke bygninger", som er blevet opført i perioden siden sidste præmiering. Dommerkomiteen er borgmesteren, to medlemmer af kommunalbestyrelsen, By- og Miljødirektøren og tre fagdommere, som er udpeget af Akademisk Arkitektforening. Diakonissestiftelsens Hospice har ikke vundet hovedprisen, men får rosende omtale af dommerkomitéen.

Gradvist fællesskab

Og det var en tydeligt berørt dommerkomité, der i midten af august besøgte Diakonissestiftelsens Hospice. Især blev der rettet stor opmærksomhed mod det dobbelthøje fælles opholdsrum centralt i hospice, ligesom der var ros til udearealerne.

”Det har været vigtigt for os, at patienterne har mulighed for at vælge fællesskabet til i forskellige grader,” fortæller hospicechef Helle Tingrupp om opholdsrummet og fortsætter:

”Vi har eksempelvis små arrangementer i stueetagen, og fordi bygningen er åben til første sal, kan man sidde tilbagetrukket deroppe og lytte med, hvis man ikke har lyst til at være tæt på andre.”

Rammer til hjertevarme

Dommerkomitéen roser også de ”intime, skærmede haverum, der sammen med den ovale gårdhave og den store tagterrasse på 1. sal tilbyder varierende grader af fællesskab,” og runder af med: ”Overalt, hvor man færdes i bygningen, får man oplevelsen af respekt for livet, døden og sorgen.”

Helle Tingrupp er glad for de rosende ord fra kommunen:

Det dobbelthøje fælles opholdsrum giver patienterne mulighed for at lytte med, samtidig med at de bevarer deres privatliv.

”Vi er stolte af, at vi er lykkedes med at bygge et hospice, der understøtter vores arbejde med uhelbredeligt syge patienter. Rammerne er blevet moderne og passer sig smukt ind i omgivelserne, men vigtigst af alt og rummer de stadig intimitet, hjertevarme og nærhed.”

Hospicechef Helle Tingrupp fortæller dommerkomitéen om det tætte samarbejde mellem arkitekter og personalet på hospice om at udvikle en bygning, der rummer både liv og død.

 

 

Fakta:

  • Diakonissestiftelsens Hospice er indviet i april 2016. Det er tegnet af Nord Arkitekter og MASU Planning.
  • Hospice har 50 medarbejdere, 30 frivillige og 16 sengepladser med årligt ca. 240 indlæggelser. 96 pct. er kræftpatienter, og de er gennemsnitligt indlagt i knap tre uger.
  • På Hospice giver man hjælp til at leve med døden i vente. Alle er velkomne uanset nationalitet, religion, alder eller bopælskommune.
  • Hospice kunne i sommer fejre 20-års jubilæum.
  • Diakonissestiftelsen har 150 års erfaring med at uddanne og drage omsorg for mennesker.