Guide til den helt gamle Bibel-fortælling

1. november 2022

Hvad var der før selve 'Skabelsen'? Og hvordan hænger Det Gamle Testamente sammen? Det kan du blive klogere på i månedens kristendomshistorie med adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

En mand står og bladrer i Biblen.

Adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard tager i over 200 undervisningsvideoer kristendomshistorien under kærlig behandling.

Tekst og foto: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

De mange tekster i både Det gamle og Det nye Testamente kan til tider synes uoverskuelige, men bagved enkeltberetningerne gemmer sig den overordnede bibelske fortælling,” siger adjunkt og ph.d. Kasper Dalgaard fra professionsbacheloruddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation.

I mere end 200 undervisningsvideoer fortæller han om alt fra jordens skabelse i Det gamle Testamente til David Bowies religiøse rejser. Vi giver dig gratis adgang til et nyt emne hver måned, og denne gang ser vi nærmere på, hvordan det hele begyndte.

Fra kaos til orden

"Gud går i gang med at skabe og gør det på den måde, at han ordner ting. Altså det hele bliver sat i orden i stedet for at være kaotisk. Hvorfor eller hvordan han går i gang med at gøre det, bliver der ikke rigtigt spekuleret på," fortæller Kasper Dalgaard, der i videoen på 32 minutter placerer hele handlingen i Det gamle Testamente på en tidslinje.

Her får du altså den gammeltestamentlige fortælling i dens egen kronologi – fra verdens skabelse og frem. Samtidig indplacerer Kasper Dalgaard de vigtigste begivenheder i en kronologisk oversigt og ser på, hvilke bøger der dækker hvad.

Video om Det gamle Testamente

Se og hør Kasper Dalgaard fortælle:

Mere om Kaspers Kristendomshistorie

Fakta:

  • Kasper Dalgaard underviser på professionsbachelor-uddannelsen i kristendom, kultur og kommunikation (3K) på UddannelsesCenter Diakonissestiftelsen.

  • Som supplement til undervisningen udgiver han hver uge to videoer med forskningsbaseret formidling af religionsvidenskab.

  • Videoerne kan tilgås af alle på ’Kaspers Kristendomshistorie’. En månedlig adgang koster 14 kroner, som går ubeskåret til Danmarks Naturfond.

  • 3K-uddannelsen løber over fire år. Den er delt i otte semestre, hvoraf halvandet er praktik. Læs mere på 3K's hjemmeside.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit erhvervsdrivende fond, en af Danmarks største velfærdsorganisationer og har over 155-års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Tema: Når jeg bliver gammel