Godt på arbejde

3. marts 2022

At komme godt på arbejde handler både om transport og om at være mentalt klar. Her fortæller medarbejdere fra plejehjem og hjemmepleje, kommunikationschefen og en frivillig om, hvordan de kommer godt frem.

Fire medarbejderportrætter.

Jesper Johansen fra Loppeshoppen, Per Svendsen Grønvold fra Diakonissestiftelsens Hjemmepleje, Signe Dam Støckel fra Søster Sophies Minde og Karen Grønkjær Kjeldsen fra Kommunikation.

Af Kommunikation // kommunikation@diakonissen.dk

Jeg har altid cyklen med i toget

Kommunikationschef Karen Grønkjær Kjeldsen bor i Birkerød og har altså et pænt stykke vej ind til Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.

”Jeg er rigtig glad for muligheden for at tage cyklen med i toget. Jeg har næsten altid min cykel med mig alle vegne, fordi den optimerer transporttiden, og fordi jeg nyder at røre mig lidt og få luft til hovedet før og efter arbejdsdagen.

Toget gør det muligt at skære et stykke af afstanden, så cykelturen bliver overkommelig, og jeg ikke kommer helt svedig ind på kontoret. Nogen gange står jeg af i Hellerup for at få en længere cykeltur, men oftest kører jeg til Grøndal Station, hvorfra der er et par kilometer på cykel. Det er også rart at kunne cykle til møder i byen i løbet af dagen.

Om morgenen har jeg gerne P1 Morgen i ørerne, så jeg er opdateret på dagens begivenheder, og om eftermiddagen kobler jeg af med en lydbog. I toget kan jeg nå at tjekke mails og får gerne lidt arbejde fra hånden.”

Karen Grønkjær Kjeldsen på cyklen ved indkørslen i Birkerød. Foto: Karoline Grønkjær Thomsen.

Tema: Den gode arbejdsplads

Jeg cykler frem og går tilbage

Signe Dam Støckel er uddannet social- og sundhedshjælper på Diakonissestiftelsens Uddannelsescenter. Efter eksamen er hun blevet på matriklen og er nu ansat på plejehjemmet Søster Sophies Minde og afløser i Diakonissestiftelsens Hjemmepleje. 

”Jeg bor på Frederiksberg, så det tager kun et kvarter at køre over til plejehjemmet ad Åboulevarden. Jeg møder kl. 7 og tager næsten altid cyklen, fordi jeg vågner bedre op, end når jeg tager metroen. Jeg tager kun offentlig trafik, når det er vinter eller blæser – så bliver jeg nervøs for at falde på cyklen.

Efter jeg har fri på plejehjemmet kører jeg ud for Diakonissestiftelsens Hjemmepleje på omsorgsbesøg. Her besøger jeg hver onsdag en ældre kvinde på et plejehjem. Vi snakker sammen og går ud i det gode vejr.

Når jeg skal hjemad trækker jeg altid min cykel, da jeg ikke har lyst til at køre i højt tempo mellem andre cyklister. Det er rart at komme ned i gear, og jeg går tit forskellige ruter hjem. Jeg har gået ad Den Grønne Sti mange gange. Den er hyggelig, og jeg kan gå i mine egne tanker.”

Signe Dam Støckel i den tidlige forårssol foran Søster Sophies Minde. Foto: Mette Frid Darré.

Per har tre cykler og ét el-løbehjul til sit arbejde i Hjemmeplejen

SOSU-hjælper Per Svendsen Grønvold, der kører ud til borgere på Frederiksberg for Diakonissestiftelsens Hjemmepleje, er cykelentusiast og bruger både sin cykel i fritiden og på arbejdet.

”Jeg cykler altid til arbejde, videre ud på min rute og hjem igen. Der er selvfølgelig dage, hvor jeg ville ønske, at det var tørvejr. Heldigvis har jeg altid regntøj, handsker og hue med. Hvis jeg en dag skulle glemme tøjet derhjemme, så har jeg også et ekstra sæt regntøj i mit arbejdsskab. I løbet af min vagt cykler jeg mellem 8 forskellige borgere, der har adresser spredt over hele Frederiksberg. Flere af dem cykler jeg til to gange, så jeg når 16 besøg på min rute.

Jeg har tre cykler derhjemme og ét el-løbehjul. Det er godt at have flere transportmuligheder, hvis én er flad og en anden er til reparation. Jeg får altid min kørerute en dag i forvejen, så kan jeg planlægge, hvilken cykel jeg skal bruge. Hvis jeg fx skal køre en lang distance fra en borger på Vodroffsvej til en anden i Fuglekvarteret, så kan jeg godt finde på at køre på el-cykel eller el-løbehjul. Det gælder bare om at planlægge ruten, så der er nok batteri.

Jeg kan godt lide fleksibiliteten ved at køre på cykel, da det er en nemt at komme fra A til B. Jeg skal ikke lede efter en parkeringsplads om morgenen, og jeg får ingen parkeringsbøder. Når jeg kommer hjem fra en vagt, har jeg kørt mellem 20 og 25 km, så mine cykelture holder mig i form.”

Per Svendsen Grønvold med den ene af sine cykler foran Diakonissestiftelsens Hjemmepleje. Foto: Mette Frid Darré.

Sådan kunne man nok spare mange biler

Jesper Johansen har gennem 6 år været frivillig i Loppeshoppen. Her kører han blandt andet ud til private og til en genbrugsstation og henter større donationer til Loppeshoppen. Kørslen sker i en delebil fra LetsGo.

”Loppeshoppen ejer ikke en bil, i stedet booker vi en dele-kassevogn, når der er brug for det. Bilen er en almindelig benzinbil, så det er det, at vi deler den med andre, der gør det mere bæredygtigt. Hvis alle virksomheder gjorde sådan, kunne man nok spare mange biler. Det fungerer rigtig fint. Jeg cykler hen til bilen, som står på en fast parkeringsplads, så den del af transporten er også grøn.

Bilen bruger vi, når vi hver fjerde uge kører en tur til Bispeengens Genbrugsstation, som vi har en fast aftale med. Her hjælper vi med at sortere ting, som folk har afleveret til genbrug. Vores udbytte er, at vi kan tage varer med hjem til Loppeshoppen og værkstederne. Til gengæld hjælper vi med at sortere og pakke de resterende ting i bure til andre former for genbrug. Bilen er også i sving, når nogen har møbler eller andet stort, de gerne vil donere.

Jeg er super glad for at være frivillig. Jeg er førtidspensionist, så det er dejligt fortsat at have en slags kolleger og et fællesskab at være del af – samtidig med at vi gør noget godt for miljøet.”

Jesper Johansen med Loppeshoppens delebil. Foto: Mette Frid Darré.