Gamle hanløver hygger i hulen

27. marts 2018

Plejehjemmet Salem har etableret en mandeklub, der kalder sig Løvens Hule. Fællesskabet skaber livskvalitet for en gruppe beboere, der ikke altid føler sig fanget af øvrige aktiviteter.

Næsten alle Salems mandlige beboere deltager i mandeklubben hver mandag.

Af Maja Topsøe-Jensen // majt@gentofte.dk

”Mandeklubben kan ikke være bedre.” Så simpelt udtrykker en af de mandlige beboere sin begejstring for Plejehjemmet Salems nye aktivitet: Løvens Hule.

Det er deltagerne selv, der har navngivet det nye fællesskab, der samles hver mandag eftermiddag og indtil videre har haft næsten alle de mandlige beboere som deltagere. På grund af forskellen i levealder for mænd og kvinder er det kun 10 pct. af beboerne, der er mænd, og det betyder, at deres kønsspecifikke behov ikke altid bliver rummet inden for de aktiviteter, plejehjemmet tilbyder, fortæller gruppekoordinatorerne på Salem, Inge Jørgensen og Ljubica Kanevceva.

”Socialt samvær med ligestillede med gode samtaler og aktiviteter kan være med til at bryde isolation og ensomhed blandt mændene på et plejehjem,” siger de.

Der er livlig snak over vin, spil og andre aktiviteter i Løvens Hule.

Den første gang, mandeklubben var samlet, præsenterede alle sig selv eller hinanden og fortalte om, hvad de havde lavet og interesserede sig for. Et glas vin blev skænket til alle, og der kom en livlig samtale i gang blandt mændene via et armbind fra en frihedskæmper, et pibebræt og en bog om 2. verdenskrig. Det blev også til en snak om børneopdragelse og revselsesretten.

Psykomotorisk terapeut Anita Wolbrecht, der hver gang leder mandeklubben, fortæller:

”Vi har vi på Salem prøvet at imødekomme mændenes behov, ved at lave en mandeklub. Det store fremmøde og lyset i deltagernes øjne, når vi holder mandeklub, vidner om, at det skaber livskvalitet. Det er en stor glæde at opleve, hvordan man med enkle greb kan gøre mange glade.”

Hver uge aftaler deltagerne, hvad der skal ske næste gang i Løvens Hule. Der har både været dart og lysbilleder på programmet.

 

Fakta

  • I februar 2018 mødtes mandeklubben, Løvens Hule, på Salem for første gang. Det havde i noget tid været et ønske blandt beboere og personale at finde ud af hvordan man kunne gøre noget specifikt for mændene på Salem.

  • Navnet Løvens Hule har deltagerne selv fundet på.

  • Klubben mødes hver mandag eftermiddag for at tale sammen særligt om deres tidligere profession eller interesser såsom 2. verdenskrig. Der bliver også tit spillet brætspil, quizspil, dart eller set lysbilleder.

Læs også: