Frivillige forkælet med julerier

11. december 2019

Fællesskab er omdrejningspunktet, når Diakonissestiftelsen inviterer frivillige i Loppeshoppen og det kreative værksted GIVRUM til julefrokost. Det har stor betydning for Kai og Inge Jelstrup, der hver onsdag er frivillige sammen.

Inge og Kai Jelstrup har holdt sammen i 55 år. De bor på Frederiksberg og er frivillige i Loppeshoppen og GIVRUM. Den årlige frivilligjulefrokost betyder meget for dem. Foto: Mette Frid Darré.

Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

Midt mellem pakker og fiskefileter sidder 81-årige Inge og 82-årige Kai Jelstrup – side om side, som de har gjort i 55 år. De er frivillige i Loppeshoppen og det kreative værksted GIVRUM.

De gamle stuer på Diakonissestiftelsen emmer af jul som ’i gamle dage’. Stuerne har i over 155-år været ramme om julehygge, og i år er ingen undtagelse. Her bliver både holdt værksted for alle frivillige og juleaften med dans om juletræet.

Der bliver også holdt julefrokost for Loppeshoppen og GIVRUM. Duften af hjemmelavet rødkål og flæskesteg sætter en liflig baggrund for dagens julerier. Kai og Inge Jelstrup deltager med 70 frivilligkolleger til frokosten ved borde med servietter, pakkelegsgaver og blomstrende papir-åkander.

Ved julefrokosten i GIVRUM og Loppeshoppen takker Diakonissestiftelsen frivillige for deres store indsats med at sælge donerede varer, sortering af talrige tøjposer, syprojekter og kørsel til genbrugspladser.

I stavgang til Diakonissestiftelsen
Kai og Inge Jelstrup sætter hver onsdag kursen fra lejligheden på Frederiksvej mod Peter Bangs Vej. Skønt balancen ikke er som før i tiden, er det vigtigt for dem, at de når frem til Loppeshoppens kælderbutik i tide. De går med stave, så er den daglige motion også klaret!

”Vores familie og venner ved, at onsdagen er fredet. Der er ingen, der tør at lave en aftale med os på den ugedag,” griner Kai og Inge Jelstrup sammen.

Inge Jelstrup fandt vej til sit frivilligjob i Loppeshoppen for 15 år siden. Senere har hun trukket sin mand Kai Jelstrup med. Han er i dag begejstret for at være en del af fællesskabet i GIVRUMs mandeværksted. Her kontrollerer han sammen med andre herrer om donerede hårtørrer, radioer og lamper virker, inden kunderne lægger dem i kurven.

”Jeg elsker at lave småreparationer, men det er også kammeratskabet mellem mændene, der er super,” smiler Kai Jelstrup og forsætter:

”Før mandeværkstedet kom til, var jeg tit forbi Loppeshoppen med min værktøjskasse under armen. Her hjalp jeg med at stramme møtrikker i borde og var handymand hist og her,” fortæller han og kigger over på hustruen.

Inge Jelstrups plads i kælderbutikken er en helt anden. Hendes passion ligger bag kasseapparatet.  Inge Jelstrup sætter en stor ære i at have en god kontakt til kunderne onsdag efter onsdag.

”Jeg synes, at jeg er god til at sælge vores genbrugsvarer. Jeg kan godt lide kunderne, og jeg tror, at de kan mærke, at jeg brænder for det,” fortæller Inge Jelstrup.

Ifølge leder af genbrug på Diakonissestiftelsen Trine Høst er fællesskabet blandt frivillige og kontakten til kunderne er en stor del af Loppehoppen og GIVRUMs DNA:

”Når frivillige kommer med ombord, er det ofte fordi, at de gerne vil gøre en forskel for dem, som Diakonissestiftelsens mange aktiviteter retter sig mod. Efterfølgende finder mange ud af, hvor betydningsfuldt det er for dem selv. Især at få et socialt netværk, nogle at hygge sig med og opmærksomme kolleger.”

Der er grin og god stemning, når frivillige fra Loppeshoppen og GIVRUM bliver inviteret til den årlige julefrokost på Diakonissestiftelsen. Foto: Mette Frid Darré.

Frokost for frivillige
I stuerne er den varme ret med flæskesteg og hjemmelavet rødkål sat på buffeten. Kai og Inge Jelstrup nyder begge en portion og skåler med frivilligkollegerne. Netop julefrokosten og den årlige frivilligtur betyder meget i deres pensionisttilværelse.

”Vi har altid været meget sociale. Da Kai arbejdede som ingeniør, var vi med til alle sommerudflugter og fester. Nu ser vi frem til julefrokosten for frivillige hvert år. Vi er glade for, at der bliver sat pris på vores indsats med sociale arrangementer,” fortæller Inge og Kai Jelstrup samstemmende.

Trine Høst er enig i, at sociale aktiviteter er vigtige for de frivillige i Loppeshoppen og GIVRUM, da de får mulighed for at se hinanden på tværs af vagtskemaer og værksteder.

”Julefrokosten er et arrangement, hvor vi kan sige en stor tak til frivillige som Kai og Inge. De gør en kæmpe indsats for Diakonissestiftelsen. Vi vil gerne forkæle de frivillige og understrege, at det er deres indsats, der gør det muligt, at Diakonissestiftelsen kan blive ved at med at hjælpe mennesker og skabe livskvalitet gennem fællesskaber.”

Fakta:

  • Filosofien med Loppeshoppen er, at det er meget mere end blot genbrug. Butikkerne er rum, hvor mennesker kan mødes. Hvor de kan udfolde sig kreativt, være noget for andre og drikke en kop kaffe. Kort sagt, rum med nærvær og plads til den enkelte.

  • GIVRUM er Diakonissestiftelsens kreative og sociale værksteder. Værkstederne er åbne for alle og har fokus på bæredygtighed og social ansvarlighed.

  • Med værkstederne ønsker Diakonissestiftelsen at danne rammen for ligeværdige, kreative fællesskaber på tværs af målgrupper - både de ressourcestærke og de mere sårbare.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit virksomhed med over 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Jul på Diakonissestiftelsen

Artikler om Loppeshoppen og GIVRUM

Vil du støtte aktiviteter i GIVRUM og Loppeshoppen?

Vælg 'Loppeshoppen' eller 'GIVRUM' som modtager.