Fra genbrugstøj til rummeligt arbejdsmarked

17. september 2019

På Festival for Verdensmålene på Frederiksberg viste Diakonissestiftelsen flere aspekter af ansvarlighed. Børn blev involveret i at genbruge T-shirts, og sekretariatschef Mette Fjording fortalte på scenen om indsatsen for at hjælpe mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Diakonissestiftelsens telt på Festival for Verdensmålene rummede både en bid af Loppeshoppen, kreative værksteder og muligheder for at høre om Diakonissestiftelsens arbejde. Foto: Karen Grønkjær.

Af Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Spredt på græsset i Diakonissestiftelsens telt ligger børn og klipper på livet løs i kulørte bluser. De er ved at trylle T-shirts om til tasker for at give genbrugstøjet endnu længere levetid.

”Vi får mange T-shirts doneret til Loppeshoppen, mange flere end vi kan sælge. Derfor fandt en af vores kreative frivillige på, hvordan man meget simpelt forvandler en T-shirt til et indkøbsnet,” fortæller leder af Genbrug på Diakonissestiftelsen Trine Høst.

Der bliver klippet på livet løs. Foto: Iben Lund Gravesen.

Få tøjet til at leve længere
Børnene synes, det er sjovt, at de på 10-15 minutter kan lave noget brugbart, som de kan få med hjem og hen over sakse og stofknuder går snakken om klædeskabet som klimasynder.

”Tøjproduktion er noget af det, der er rigtig hårdt ved klimaet, så jo længere leve tid, vi kan give tøjet, jo mindre bliver belastningen. Derfor er det godt at donere sit tøj til genbrug. Og ved at give T-shirts endnu længere levetid som poser og tasker, mindsker vi igen belastningen,” siger Trine Høst.

Karoline på 9 år lærer at strikke. Foto: Karen Grønkjær.

Imens mange klipper og binder, er der andre, som komponerer kreative knap-armbånd af genbrugsknapper. I sofahjørnet lærer nogle at strikke og hækle mens andre snuser rundt mellem tøjstativerne efter gode loppefund.

Frivillig Eva Munch strikker, mens Liva på 7 tager en pause med en Jumbobog fra Loppeshoppen. Foto: Karen Grønkjær.

Fra udsat til ansat
Festival for FN’s Verdensmål er arrangeret af Frederiksberg Kommune og Foreningen Sustainable Now. Den forløb den 13.-14. september 2019 på Solbjerg Plads.

Undervejs var der debatter og oplæg fra scenen, og her deltog Diakonissestiftelsens sekretariatschef Mette Fjording i en paneldebat om det rummelige arbejdsmarked.

Mette Fjording (nr. to fra vestre) deltager i paneldebat. Foto: Iben Lund Gravesen.

”Hos os på Diakonissestiftelsen har vi et mentorkorps som primært tager sig af de virksomhedspraktikanter vi får ind. Det gør dem stolte og glade at være en del af det, og de tager det personligt på sig. Vi har lavet en trivselsundersøgelse i den afdeling, der har flest virksomhedspraktikanter og kan se, at en mangfoldig arbejdsplads giver bedre trivsel. Det betyder noget for medarbejderne, at vi tager et socialt ansvar,” sagde Mette Fjording.

Diakonissestiftelsen har et fast samarbejde med Frederiksberg Jobcenter om altid at have 16 pladser til virksomhedspraktik for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. I 2018 var 67 mennesker i praktik, hvoraf 14 kom videre i job.

Fakta:

  • Diakonissestiftelsens har valgt at fokusere på tre af Verdensmålene:

    • 3, der handler om sundhed og trivsel, relaterer sig til, at vi skaber fællesskaber, hvor mennesker føler sig set og hørt eksempelvis på plejehjem og på vores uddannelser.

    • 8 om anstændige jobs og økonomisk vækst er især relateret til indsatsen for mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

    • 12 om ansvarligt forbrug og produktion er især relateret til Loppeshoppen og de kreative GIVRUM værksteder, som sikrer genbrug af tøj og brugsgenstande.

  • Diakonissestiftelsen har over 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Tema: Frivillighed gør glad