Forsigtig åbning på plejehjem

25. maj 2020

Efter flere måneders adskillelse kan pårørende igen besøge deres kære på plejehjemmet Søster Sophies Minde i udendørs pavilloner. ”Det har været en stor tryghed for mig, at min mor var på plejehjem i corona-tiden,” fortæller Jytte Glamsø.

Jytte Glamsø har nu mulighed for at besøge sin mor i en pavillon i plejehjemmet Søster Sophies Mindes baghave. Foto: Mette Frid Darré.

Af Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

De hvide pavilloner står klar i haven uden for plejehjemmet Søster Sophies Minde. Der er skilte med instrukser, en udendørs håndvask og en stander med sprit. Det er rammerne for endelig at kunne mødes med sine pårørende, efter at corona-pandemien har lukket helt ned for besøg siden midten af marts.

”Det gav mig en stor tomhed, da der blev lukket ned. Jeg plejer at besøge min mor på plejehjemmet en eller to gange om ugen. Men jeg var også meget tryg ved det, og jeg var glad for, at hun boede på plejehjem og ikke for sig selv,” fortæller Jytte Glamsø, datter til Inger Sørensen, der har boet på Søster Sophies Minde siden 2017.

God mad og Facetime
Hun forsøgte ikke selv at ringe til sin mor under nedlukningen, for i flere år har Inger Sørensen på grund af dårlig hørelse ikke kunnet tale i telefon.

”Men personalet var så søde at hjælpe med at ringe mig op på Facetime, og da vi kunne se hinanden, kunne vi pludselig godt tale sammen. Det var virkelig dejligt, for det har været en stor hæmsko, at vi ikke kunne ringe sammen,” siger Jytte Glamsø.

Hun oplever ikke, at hendes mor har lidt nogen nød i corona-tiden, hun var tværtimod glad for, at der blev gjort ekstra ud af maden:

”Min mors korttidshukommelse er ude af balance, så for hende kunne jeg lige så godt have været der i går, og det gjorde det faktisk nemmere, for i starten havde jeg dårlig samvittighed. Men hun sagde til mig, ’jeg får god mad, og de passer godt på mig’. Jeg har indtryk af, at de har kræset meget om beboerne, for hun talte meget om maden.”

Fra vinke-aftaler til ude-besøg
Det bekræfter forstander Hanne Munkholm:
”Vi har gjort ekstra meget ud af maden, som er blevet flot anrettet på personlige bakker. Til påske var der gækkebreve fra børnehuset Louisegården på bakkerne, og til dronningens fødselsdag var der flotte dækkeservietter,” fortæller hun og tilføjer:

”Vi har også prioriteret en-til-en-hyggestunder med beboerne på deres stuer, for eksempel har morgensang med Philip Faber været et hit for mange. Der har været vinke-aftaler og Facetime-samtaler med pårørende, og vores små venner fra børnehuset har været forbi for at synge og danse og har tegnet med kridt på fliserne uden for vores vinduer.”

Børn fra Louisegården plejer at besøge Søster Sophies Minde hver tirsdag, men opførte i stedet et lille show uden for vinduerne i sidste uge. Foto: Karen Grønkjær.

Det har været nødvendigt med særlige tiltag, for det har været en svær tid for mange beboere, der har savnet både deres kære og fællesskabet på tværs, da det var nødvendigt at isolere beboerne på deres stuer som led i smitteforebyggelsen. Men fra den 14. maj blev det muligt at arrangere udendørs besøg, medarbejderne stod klar ved havelågen til at instruere i håndhygiejne, og Jytte Glamsø var på pletten den første dag.

”Det praktiske omkring de udendørs pavilloner fungerer godt, og det var dejligt at se min mor. Jeg har slet ikke været bekymret for hende, for selvom hun er 93, er hun super stærk. Hun kan bare ikke huske. Så hun har ikke rigtigt ænset isolationen, men for mig var det skønt at få lov at se hende igen,” konstaterer Jytte Glamsø.

Fakta:

  • Plejehjemmet Søster Sophies Minde er en del af Diakonissestiftelsen, der har over 155 års erfaring i at drage omsorg for mennesker.

  • Plejehjemmet i hjertet af Frederiksberg har plads til 36 beboere.

  • Besøg på plejehjemmet kræver, at man som pårørende har reserveret en tid og foregår i udendørs pavilloner, der udluftes og rengøres mellem besøgene.

  • Plejehjemmet er mærket som ’demensegnede plejeboliger’ fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

  • Søster Sophies Minde tilbyder omsorgsophold på to aflastningspladser, som frit kan købes af alle. 

  • Diakonissestiftelsen er en by i byen, der favner hele livet – fra vuggestue til hospice. Vi har boliger til studerende, til seniorer, til ældre og til psykisk sårbare. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og bygger rammer til nye fællesskaber.

Læs mere om Søster Sophies Minde

Inger Sørensen kigger glad på børnenes optræden fra plejehjemmets vindue. Foto: Karen Grønkjær.