Et tryk på knappen giver tryghed i hverdagen

12. november 2020

Naboerne er kun et enkelt tryk på knappen væk mellem to af lejemålene i Diakonissestiftelsens seniorboligfællesskab. Så kan man bo for sig selv uden følelsen af at være alene, fortæller beboerne.

Lone, Hans og Tove fotograferet foran gule og røde murstensbygninger.

Lone og Hans Sørensen (t.v.) og Tove Bagger foran de gule seniorboliger på Diakonissestiftelsen, hvor de bor i fællesskab med andre seniorer. Foto: Thomas Wittrup.

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

”Det er jo seniorboliger, vi bor i. Så flere af os nærmer os en alder, hvor det kan være meget rart, at vi holder lidt øje med hinanden – specielt, hvis man bor alene,” siger Hans Sørensen nøgternt.

Hans Sørensen og hans kone Lone Sørensen er naboer til Tove Bagger i Diakonissestiftelsens seniorboligfællesskab. De har valgt at tage det med at ’holde øje’ et lille skridt videre. De har sammen investeret i et simpelt, trådløst kaldeanlæg, som med et enkelt tryk kan sende et signal til en modtager i den anden ende.

”Det betyder meget for mig med den ekstra sikkerhed, som vores lille arrangement giver. Da jeg stadig boede med min mand, oplevede vi et indbrudsforsøg i vores hjem – det var meget ubehageligt. Nu bor jeg alene og er glad for at vide, at Lone og Hans kun er et tryk på knappen væk, hvis der skulle ske noget,” fortæller Tove Bagger.

Ud over den tekniske løsning med kaldeanlægget har de også udvekslet nøgler, så de altid kan komme ind hos hinanden. Og det er ikke kun de to lejemål, som har et øje på hinanden.

”I vores opgang har vi telefonnumre på alle naboerne – og alle naboernes familier, så vi let kan få fat i nogen, hvis der skulle ske noget. Det er rart at vide, at ens pårørende får besked, og det er rart at vide, at man let kan få fat i nogen, hvis naboen skulle få behov for hjælp,” siger Hans Sørensen.

Det trygge seniorliv

Generelt giver begge parter udtryk for, at Diakonissestiftelsens tre år gamle seniorboligfællesskab lever op til forventningerne i forhold til de praktiske og kulturelle fællesskaber og i særdeleshed også omkring det tætte sociale fællesskab, som er med til at sikre et trygt seniorliv.

”Det handler jo om, at ingen skal føle sig alene. Vi har alle behov for at føle os som en del af et fællesskab, hvor nogen er der for en, hvis man har brug for det. Sådan er det her – vi ringer rundt eller banker på, hvis der er nogen, vi ikke har set i et stykke tid,” siger Tove Bagger, som bakkes op af Hans Sørensen:

”Vi hjælper hinanden. Både med praktiske ting, men også ved at give hinanden tryghed i at være der, hvis nogen skulle få brug for hjælp en dag. Det er rart at vide, at man ikke er helt alene, selvom man bor for sig selv,” afslutter han.

Fakta:

  • Diakonissestiftelsen har opført 47 seniorboliger med indbygget fællesskab. De blev taget i brug den 1. februar 2018.

  • Lejerne skal være fyldt 55 år og må ikke have hjemmeboende børn.

  • Der lægges ved udlejning vægt på lysten til at indgå i det fællesskab, der er på Diakonissestiftelsen.

  • Diakonissestiftelsen har 157 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Læs mere om livet i seniorboligerne