Elever fra SOSU-skolen konkurrerer ved de regionale SOSU Skills

28. september 2016

I oktober kaster fire SOSU-elever fra Diakonissestiftelsen sig ud i kampen om faglige færdigheder ved SOSU Skills

Lucas Landbo og Lena Tribini er de to heldige SOSU-assistentelever, som er udtaget til at deltage i det regionale mesterskab for SOSU-Skills, der afholdes samtidig med den store uddannelsesevent Copenhagen Skills i Bella Center onsdag d. 26. oktober 2016. Her skal Lucas og Lena konkurrere mod assistentelever fra andre SOSU-skoler i regionen ved at løse en opgave inden for deres fagområde på bedst mulig vis.

SOSU-assistentelev Lucas Landbo øver sig på at yde stomipleje til sin træner, Christina Larsen, inden han skal stå på den store scene til Regionsmesterskaber i SOSU-skills d. 26. oktober 2016

Opgaven løses i tre dele:

  • Planlægning (10 min.): læse en opgave, fordele arbejde og blive bekendt med udstyr
  • Gennemførsel (30 min.): udføre opgaven med personer, der spiller patienter
  • Evaluering/Refleksion (5 min.): efterevaluering af de to første dele samt spørgsmål fra dommere

Lucas Landbo og Lena Tribini har, under forberedelserne til regionsmesterskabet, tilknyttet en personlig træner, der 1-2 gange ugentligt giver udvidet og intensiv undervisning for de to deltagere. Træneren er UC Diakonissestiftelsens eksterne lærervikar, Christina Larsen, der er uddannet sygeplejerske og læser sundhedsfaglig kandidat:

Formålet med træningen er at give tid til refleksion, så det ikke bliver udenadslære. Lucas og Lena skal være i stand til at agere naturligt og tænke kreativt, når de får stillet opgaven til mesterskabet. På den måde sikrer vi, at de ikke løser opgaven som robotter – for sådan fungerer det jo ikke i den virkelige verden,” forklarer Christina Larsen, der hjælper med at løfte assistentelevernes basisviden, analysere casen og øve deres færdigheder, inden de skal stå på den store scene onsdag d. 26. oktober.

Hvis SOSU-assistenteleverne Lena Tribini og Lucas Landbo går videre fra regionsmesterskaberne, kommer de til at deltage i DM i SOSU, der er en del af DM i Skills. Næste gang er d. 26.-28. januar 2017, hvor eventen afholdes i Gigantium i Aalborg. Her skal mere end kæmpe 300 unge om at blive landets bedste inden for 40 forskellige konkurrencefag.

Regionsmesterskab også for hjælperelever

SOSU-hjælpereleverne Laura Kirkebjerg og Simone Jensen fra UC Diakonissestiftelsen deltager også ved det regionale mesterskab i SOSU-skills i Bella Center. De skal demonstrere hjælperens rolle d. 27. oktober 2016 – dagen efter assistenternes konkurrence. De får ligeledes en case, der passer til deres kompetencer.

SOSU-hjælperelev, Simone Jensen, italesætter, hvad det giver hende at deltage i Skills:

Først og fremmest er det en mulighed for personlig udvikling og personlig sejr for mig at stå foran så mange mennesker og stole på, at jeg er god nok til mit fag og kan videreformidle min viden i det forum - træffe beslutninger, som jeg kan så inde for. Derudover håber jeg, at det måske kunne få andre til at tænke "Wow det da slet ikke så tosset, det der social og sundhedshjælper", så man forhåbentlig kunne ændre lidt på den triste opfattelse, der er af det her fag – at ”alle bare kan” tage den her uddannelse, og at det ikke kræver det store, fordi man skal jo bare gøre rent og hjælpe folk på toilettet. Det kræver enormt meget personlig styrke og empati at være i dette fag, og det er ikke bare noget for hvem som helst.”

SOSU-hjælpereleverne har mulighed for at vinde regionsmesterskabet, men deltager ikke i DM.

SOSU-assistenteleverne Lucas Landbo og Lena Tribini øver førstehjælp med deres træner, sygeplejerske og ekstern underviser, Christina Larsen


SOSU-assistentelev Lena Tribini øver på at hjælpe sin træner, Christina Larsen, ud af sengen, inden hun skal stå på den store scene til Regionsmesterskaber i SOSU-skills d. 26. oktober 2016


Læs mere om Regionsmesterskaber samt DM i SOSU her:

http://www.passinfo.dk/PASS-for-professionelle/DM-i-SOSU/DM-i-SOSU-2017