Der kommer styr på blodsukkeret i Hvide Hus

19. oktober 2018

Hvordan er mit blodsukkerstofskifte, og hvad betyder det for kost og vægttab? Det er 18 borgere ved at blive klogere på i et sundhedsfremmeforløb i Hvide Hus. Gennem 12 uger får deltagerne undervisning i at håndtere kost, indkøb, snacks og lækkersult ud fra deres blodsukker-profil.

Kostvejleder Fie Luna Brisson er i sving med at lære deltagerne at lave sundere varianter af deres livretter.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

”Ej, hvor er det vildt! Det er jo helt perfekt,” lyder det begejstret fra Kristina Andersen, der netop har fået målt sit blodsukker og sin vægt.

Og hun har grund til begejstring, for hun er rykket fra B-gruppen med let forhøjet faste-blodsukker til A-gruppen med normalt blodsukker. Det betyder, at hendes stofskifte efter seks uger på blodsukker-kuren er blevet bedre til at omsætte kulhydrater.

Fra B til A
Kristina Andersen læste i avisen om det nye sundhedsfremmeprojekt i Hvide Hus, der gennem 12 uger vil hjælpe psykisk sårbare til at spise efter deres blodsukkerstofskifte. Hun fik sin mor med, og de er sammen gået ind i projektet med liv og sjæl. Begge begyndte i gruppe B, og lettelsen er stor, da det viser sig, at også moren, Anni Andersen, er rykket til gruppe A.

”Nu må I gerne spise lidt mere stivelse, som ofte mætter bedre, fordi jeres sukkerstofskifte nu fungerer, som det skal. Til gengæld skal I passe mere på fedtet,” forklarer kostvejleder Fie Luna Brisson fra Sundhedscenter Hvide Hus til de to glade kvinder, der også har tabt et par kilo.

”Hvis stofskiftet ikke fungerer ordentligt, er sukkeret længere tid om at blive optaget i cellerne, som derfor er længere om at sende signal til hjernen, og så kan man komme til at overspise. Derfor skal personer i gruppe B og C spise mere fedt og protein for at føle mæthed,” uddyber hun.

I alt er 18 borgere med i projektet. Tre gange i det 12-ugers forløb får de målt deres faste-blodsukker, vægt og kropssammensætning.

Fie Luna Brisson (t.h.) gennemgår ændringerne i Anni Andersens blodsukker og vægt. Anni håber, det er starten på en ny livsstil.

"Det er ret vildt, hvor meget vi har kunnet flytte med kosten alene. Mange af deltagerne er rykket til gruppen med normalt blodsukkerstofskifte her ved midtvejsmålingen. Og det er vigtigt, for et dårligt blodsukkerstofskifte kan have konsekvenser for livsstilssygdomme som type 2 diabetes," fortæller Fie Luna Brisson.

Det skal ikke være for surt
Især Anni Andersen er overrasket over den store effekt af kostomlægningen, for hun var meget tæt på gruppe C ved den første måling.

”Vi er superglade for at være med i forløbet, og vi tænker ikke, at det er noget, der skal overstås. Det skulle gerne vare ved resten af livet. Vi har prøvet et hav af kure, og tidligere ville vi have det sådan, at hvis vi havde ’syndet’ ville vi give op og tænke, at vi ikke kunne klare det,” konstaterer Anni Andersen og fortsætter:

”Her har vi lært, at der er en ny dag i morgen. Hvis vi skal noget særligt, så nyder vi at gøre det, men tænker over, hvor meget vi spiser. Det skal ikke være for surt.”

Kristina Andersen tilføjer:
”Det har været en øjenåbner, at man gerne må få kulhydrater. Jeg føler, at kroppen får alt det, den har brug for i modsætning til andre på kure. Vi har heller ikke fået hovedpine.”

Mor og datter fortæller stolt, at de netop har meldt sig ind i et fitnesscenter, fordi den sunde mad nu er blevet så meget vane, at de har overskud til også at dyrke motion.

På vej mod en ny livsstil
De 18 deltagere har ud over målingerne deltaget i flere workshops for eksempel om at købe eller lave ”fast food” forstået som nemme retter, der kan købes og spises på farten, eller som er hurtige at gå til. De har også arbejdet med at gøre deres livretter sundere.

”Næste workshop handler om snacks, desserter og lækkersult. Altså hvad man kan spise, hvis man har lyst til lidt lækkert – og så selvfølgelig tilpasset til de tre blodsukkertyper,” siger Fie Luna Brisson, der er meget glad for deltagernes energi og engagement.

"Der er generelt et godt fremmøde og en god stemning. Deltagerne virker indstillede på, at det her er en livsstilsændring og ikke bare en kur," konstaterer Fie Luna Brisson.

Fakta

  • Sundhedscenteret Hvide Hus er en del af Diakonissestiftelsen, som er en velfærdsorganisation med et folkekirkeligt grundlag og over 150 års erfaring med at yde omsorg. Hvide og Gule Hus har driftsoverenskomst med Gentofte Kommune.

  • 18 borgere med psykisk sårbarhed eller sociale udfordringer deltager i sundhedsfremmeprojektet.

  • Forløbet er et pilotprojekt og foregår i samarbejde med Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Det afsluttes i uge 49.

Tema: Sund i sindet