Der er anerkendelse i både frikadeller og guitarsoloer

26. juni 2018

Carsten Breidahl fik rettet op på et kuldsejlet liv som medlem af sundhedscentret i Hvide Hus i Gentofte. I dag har han skiftet medlemskortet ud med en lønseddel fra samme sted

Carsten Breidahl i køkkenet i Hvide Hus, hvor han - med høj kokkehue - to gange om ugen laver mad til medlemmer i sundhedscentret. Foto: Thomas Wittrup

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

“Min psykolog sagde til mig: Du kan blive nødt til at holde dig i gang, Carsten! Det blev starten på mit forhold til Hvide Hus,” fortæller Carsten Breidahl.

Op ad den nedadgående spiral
Hans firma gik nedenom i 2003, han blev skilt, mistede sin lejlighed og røg på kontanthjælp. Otte år senere blev Carsten Breidahl tildelt førtidspension på grund af en diagnosticeret bipolar lidelse. Og i 2014 gik han ind ad døren i Hvide Hus for første gang.

”Jeg kom med i et KRAM-forløb med fokus på kost, rygning, alkohol og motion. Det bekom mig vel. Jeg smed en del kilo og fik i processen nogle nye venner. Det er et rart sted og nogle hyggelige mennesker,” fortæller Carsten Breidahl, mens han guider hjemmevant rundt i Hvide Hus og hilser på både medlemmer og a­nsatte.

”Det var godt for mig at komme op ad sofaen. Livet som bipolar førtidspensionist kan godt være hårdt og dagene lidt lange. Og jeg blev hurtigt glad for Hvide Hus. Specielt det sociale aspekt. Jeg har ikke nogen familie og min bipolare lidelse har kostet mig de fleste af mine gamle venskaber,” siger Carsten Breidahl.

Fra medlem til ansat
Faktisk blev han hurtigt så glad for stedet, at han, allerede efter et halvt år, gik ind til Hvide Hus’ leder, Thomas Hald Petersen og spurgte, om han ikke kunne få en tjans med at lave mad i køkkenet. Nu han har han været deltidsansat i over tre år.

”Jeg fungerer bedst med nogle faste rutiner. Så det passer mig rigtig fint, at jeg har et par dage om ugen, hvor jeg ved, at jeg skal i køkkenet og lave mad til de andre. Sommetider er det også lidt rart at høste anerkendelse for min kogekunst. Det minder mig om min tid som rockguitarist, hvor en fed solo kunne noget af det samme,” fortæller Carsten Breidahl med et smil, mens han retter lidt på sin kokkehue.

En stemme udefra
Leder af sundhedscentret i Hvide Hus, Thomas Hald Petersen er glad for sin beslutning om at lade et tidligere medlem blive en del af personalegruppen:

”Carsten har ressourcer og kompetencer, som passer godt ind her hos os. Han har et godt humør og er god til at lave mad. Og han ved, hvordan tingene fungerer i sundhedscentret. Derfor kan hans indsats være med til at frigøre tid hos det pædagogiske personale. Hans rolle som tidligere medlem i huset er speciel, men det er faktisk en god ting at have en stemme i personalegruppen med en baggrund som bruger. Det giver et anderledes perspektiv i diskussionerne,” fortæller han.

Thomas Hald Petersen foran Hvide Hus. Foto: Line Thit Klein

Inddirekte socialpædagogik
Tilbudene i Hvide Hus bliver drevet med en klar sundhedsprofil, hvor kost og motion fylder meget. Et strategisk valg ifølge Thomas Hald Petersen:

”Vi forsøger at afinstitutionalisere sundhedscentret i Hvide Hus ved at fokusere på det medlemmerne kan og vil, i stedet for det de ikke kan og vil. Det gør det mindre stigmatiserende at være tilknyttet et sted, hvor det socialpædagogiske arbejde - om end indirekte - er et centralt omdrejningspunkt.”     

 

Fakta

  • Hvide og Gule Hus er et sundhedscenter og to botilbud under Diakonissestiftelsen. Vi tilbyder moderne, psykosociale indsatser af høj kvalitet. Vores tilbud udvikles i et samspil af en stærk faglighed, vores værdigrundlag og professionel organisering.

  • Socialt og samfundsmæssigt ansvar er en del af Diakonissestiftelsens DNA. Eksempelvis har Diakonissestiftelsen et CSR-partnerskab med Frederiksberg Jobcenter med 16 praktikpladser for borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit virksomhed med over 150 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker. Vi ser altid mennesket og tager udgangspunkt i den enkeltes ressourcer og behov.

Tema om Socialt Ansvar: