De holder (h)julene i gang

21. december 2017

På kryds og tværs af Diakonissestiftelsen sikrer engagerede medarbejdere, at alle har det godt hen over julen. Mød nogle af dem, der bruger deres juleaften på at passe på andre.

Tekst og foto: Maja Topsøe-Jensen, Karen Grønkjær Kjeldsen og Thomas Wittrup

Birgitte Frederiksen og Michelle Roland Lemvig, Diakonissestiftelsens Hjemmepleje:

”Det er dejligt at arbejde juleaften, fordi der er ekstra god tid til at tage sig af borgerne. Mange er jo hos deres familier eller får besøg, så vi har mere tid til dem, der har brug for hjemmeplejen.
I løbet af dagen hjælper vi borgerne med at gøre sig fine. Mange vil gerne i bad, og har lagt fint tøj frem. Nogen gange lakerer vi negle og ordner hår. Om eftermiddagen og aftenen følger vi af og til nogen i kirke eller holder dem med selskab, mens de spiser. Vi synger også et par julesalmer.
Når bare vi kan være sammen med vores familier den 23. eller 25., gør det faktisk ikke noget at være på arbejde juleaften, fordi borgerne bliver så glade for at se os.”

Michelle Roland Lemvig og Birgitte Frederiksen

Ljubica Kanevceva, gruppekoordinator på Plejehjemmet Salem:

”Jeg skal være ansvarshavende i hele huset den 24. december om aftenen. Det hører med til jobbet en gang i mellem at skulle arbejde juleaften. Man skal bare tage det med godt humør, så er det hyggeligt at være på Salem i julen.
Jeg kan godt lide at vide, at alt er som det skal være for beboerne denne aften – og at beboerne får ekstra hjælp netop den dag til at få det pæne tøj på og gøre sig klar til højtiden. Men det er selvfølgelig lidt svært at være væk fra min familie denne aften.”

Ljubica Kanevceva

Jan Nilsson, præst hos Diakonissestiftelsen:

”Jeg skal på arbejde hele dagen den 24. december og en halv dag den 25. Det hører ligesom til jobbet som præst at være på arbejde til højtider og helligdage, når mange andre har fri. Men jeg kender jo vilkårene, så det er faktisk ikke noget, jeg tænker så meget over.
Når det kommer til stykket, så har det da også sin egen charme. Jeg er med til at sætte rammerne for andres jul, så de kan nyde højtiden og hygge sig med familie og venner.
På Diakonissestiftelsen er der flere steder, hvor folk arbejder i julen. Dem plejer jeg at gå rundt og ønske glædelig jul. Det er et specielt fællesskab i en hyggelig stemning.
Min familie er også helt med på, at det er sådan, vilkårene er – i hvert fald hvert andet år. Det har blandt andet betydet, at mine to drenge, som nu er 13 og 16, tidligt begyndte at hjælpe med til at lave gåsestegen og forberede julemiddagen i mit fravær.”

Jan Nilsson

Majken Christiansen, ernæringsassistent på Plejehjemmet Salem:

”Jeg har vagten i køkkenet på Salem juleaften – jeg skal lave andestegen. Jeg er relativt nyansat, så jeg har ikke prøvet at være lige på Salem juleaften før. Men jeg har arbejdet andre steder, hvor jeg har prøvet det. Det er jo en del af mit fag.
Jeg tænker på det sådan her: Jeg laver julemiddagen til Salems beboere, som om det var til min egen familie, og jeg var hjemme. Salem er beboernes hjem, så de skal have en lige så god juleaften, som alle andre. Jeg synes faktisk ikke, at der er noget dårligt ved at arbejde i julen”.

Majken Christiansen