Dagens patient har brækket sit øre

3. januar 2019

En smølf, en kanin og en stor hundebamse er på vej til helbredstjek. Med sig har de 20 børn fra Marthagården. Spændte sygeplejestuderende tager imod og får deres pædagogiske teori omsat til praksis.

Saga lytter interesseret til Julian Joensens indpakkede øjne.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

”Han snorker lidt,” konstaterer Saga og flytter stetoskopet over på sygeplejestuderende Julian Joensens andet bandage-dækkede øje.

Den fuldvoksne mand har tålmodigt ladet den fire-årige vikle gaze rundt om hovedet på sig:
”Hun var ikke så interesseret i at undersøge bamsen, det var sjovere at undersøge mig,” fortæller han bagefter.

Ca. 20 børn fra Marthagården har kort før jul besøgt 3. semester på professionsbacheloruddannelsen i sygepleje på Diakonissestiftelsen, der afholdt bamsehospital. Formålet for de sygeplejestuderende er at afprøve deres viden i praksis om kommunikation, pædagogik og børns psykologiske udvikling. Og det klarer de studerende godt, vurderer pædagog Thomas Kubel fra Marthagården:

”Jeg synes, de er dygtige til at give børnene plads og fornemme deres behov. For børnene er det også rigtig god læring, ikke bare i at møde sundhedspersoner, men i at møde fremmede i det hele taget.”

Pædagog Thomas Kubel - her med favnen fuld af tilskadekomne bamser - er glad for det nye samarbejde med sygeplejeuddannelsen. Det er godt for børnene at møde nye mennesker.

Kommunikation målrettet børn
Ved et andet bord har Karla Ninus fået forbinding på ørerne og er blevet lyst i øjnene.

”Jeg tror ikke, at hun har hjernerystelse, men vi kan støtte hovedet lidt sådan her,” siger sygeplejestuderende Randi Kjær, og Phillippa mener, at Karla Ninus ser lidt forskrækket ud. Men det er også en værre omgang, bliver de enige om.

De kigger sammen på en blå dims, der kan måle ilten i blodet og konstaterer, at det ikke gør ondt at have den på fingeren. Den må Karla Ninus, godt prøve. Men selvom de venter, kommer der ingen grønne tal frem på forsiden.

”Karla har nok for kolde poter,” konstaterer Randi Kjær og gnider bamsens poter, mens hun sniger sin egen finger ind i instrumentet. ”Se, det hjalp!”

Randi Kjær (t.v.) og Dorthe Kragelund synes, det er god træning i at kommunikere med børn.

Bagefter fortæller hun og hendes makker, Dorthe Kragelund, at det var virkeligt god træning i at målrette kommunikationen til børn.

”Vi skulle forklare, hvad vi lavede, så det virkede sjovt og spændende, og fornemme, hvor børnene var rent mentalt. Vi vidste jo ikke på forhånd, hvordan de ville reagere,” siger Dorthe Kragelund.

Oplagt samarbejde
Mange af de studerende vil gerne arbejde med børn, og kun ganske få kan komme til at prøve det i praktiktiden. Derfor fik lektor Julie Tejmers den oplagte idé at invitere en gruppe børnehavebørn på besøg til bamsehospital.

”Der er et stort fokus på, at vi skal have simulation på uddannelsen, og når vi nu har både uddannelse og børnehuse på Diakonissestiftelsen, var det oplagt at opnå synergi på tværs,” siger hun og er allerede ved at videreudvikle konceptet:

”Vi kan måske arbejde med at bygge mere viden på næste gang, så børnene kan lære om kroppen ved forskellige stationer.”

Lektor Julie Tejmers (t.v.) iagttager opmærksomt de studerendes interaktion med børnene.

Denne dag er børnene godt tilfredse med at have fået rigeligt med bandager viklet om bamserne og have tømt sygeplejeuddannelsens lager af plastre. Og så har de fået nye venner, som en dag bliver rigtige sygeplejersker – sådan nogle er gode at kende.

Fakta

  • Professionsbacheloruddannelsen i sygepleje varer 3 ½ år. Hvert år begynder 86 nye studerende. Du kan læse mere om uddannelsen her.

  • Diakonissestiftelsens UddannelsesCenter består af tre uddannelser: SOSU-uddannelserne, Professionsbachelor i sygepleje og Professionsbachelor i Kristendom, Kultur og Kommunikation (3K).

  • Diakonissestiftelsens børnehuse, Louisegården og Marthagården, danner rammen om hverdagen for ca. 300 børn i alderen 0-6 år.

  • Diakonissestiftelsen har 155 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.

Læs også