Bamser har også brug for omsorg

28. februar 2024

Der blev delt flittigt ud af plastre, forbindinger og kram, da børn fra børnehuset Marthagården og deres bamser mødte studerende fra sygeplejerskeuddannelsen på Diakonissestiftelsen til en omgang bamse-klinik.

Billedet viser en række bamser som får sygepleje.

Både børn og studerende får noget ud af Bamsernes dag på Diakonissestiftelsen. Foto: Thomas Wittrup.

Af Thomas Wittrup // thwi@diakonissen.dk

Teddybjørne, farvestrålende ponyer, sjove blæksprutter og klassiske dukker - de var der alle sammen, da omkring 20 børn mellem tre og seks år myldrende ind i Diakonissestiftelsens kirke, som i dagens anledning var omdannet til klinik for bamser og andre søde følgesvende.

Børnene blev taget imod af 30 studerende fra tredje semester på Diakonissestiftelsens sygeplejerskeuddannelse, som havde indrette små bamse-modtagelser rundt om på kirkegulvet.
Her gav de sammen med børnene de mange pelsede ledsagere et sundhedstjek og efterfølgende behandling, hvis der blev fundet grundlag for det. Plaster, forbindinger, termometre og stetoskoper var i flittig brug, før børn og bamser efter 45 minutter blev udskrevet til en weekend med rekonvalescens.

Sygeplejerskestuderende Sarah Waskiw Rasmussen var med til Bamsernes dag:

”Det var fantastisk! Rigtig godt at få muligheden for at omsætte vores teori til praksis. Vi kom ned i øjenhøjde med børnene, som var virkelig fokuserede og nysgerrige på behandlingen af deres bamser. Det var en god mulighed for at arbejde med blandt andet vores kommunikative redskaber. Og så var børnene jo bare alt for cute!” siger hun.

At børnene også omvendt var betaget af de studerende blev mere og mere tydeligt i løbet af besøget i bamse-klinikken, hvor afstanden mellem børn og studerende blev mindre og mindre, mens snak og latter blev højere og højere.

Billedet viser en bamse med flere plastre.

Det er hårdt at være Ælling. Men der er heldigvis hjælp at hente hos børnene fra Marthagården og de studerende fra Diakonissestiftelsens sygeplejerskeuddannelse. Foto: Thomas Wittrup.

Men der var mere på spil end blot hygge og skønt samvær mellem generationer, for Bamsernes dag er ifølge adjunkt Linda Kaasgaard fra uddannelsescentret fyldt med potentiale for både studerende og børn:

”Der er en tilbagevendende begivenhed, som vi virkelig ser frem til på sygeplejerskeuddannelsen. Mødet med børnene giver de studerende mulighed for at gøre sig praktiske erfaringer med teoretiske emner som kommunikation, pædagogik og læringspsykologi. De får en unik mulighed for at øve det relationelle arbejde, som er så vigtigt for sygeplejersker. Og børnene får lov at møde sundhedspersonale i en tryg og sjov ramme. Det kan være med til at afdramatisere senere møder med sygeplejersker og læger. Begge parter får noget ud af sådan en dag,” fortæller hun.

Linda Kaasgaard er som underviser glad for at kunne tilbyde de studerende en mulighed som denne. Det er ifølge adjunkten et unikt tilbud, som er muligt på grund af den særlige synergi, der eksisterer mellem de forskellige afdelinger og enheder på Diakonissestiftelsen.

Fakta

  • Børnehuset Marthagården er en selvejende institution under Diakonissestiftelsen.
  • Marthagården er delt i to huse. I det ene hus er der 36 vuggestuebørn og 20 børnehavebørn, i det andet hus er der 40 børnehavebørn.

  • Professionsbachelor-uddannelsen i sygepleje varer 3½ år.

  • Hvert år begynder 86 nye sygeplejerskestuderende på Diakonissestiftelsen.

  • Diakonissestiftelsen er en non-profit virksomhed med over 160 års erfaring i at uddanne og drage omsorg for mennesker.
Billedet er en portræt af en kvinde.

Sygeplejerskestuderende Sarah Waskiw Rasmussen. Foto: Thomas Wittrup.

Billedet er et portræt af en kvinde.

Adjunkt Linda Kaasgaard. Foto: Thomas Wittrup.