22.700 gule mursten får nyt liv

14. december 2017

Når beboerne i seniorboligerne træder ind i deres nye hjem for første gang, træder de på mursten, som bærer en lang historie – det er nemlig ægte genbrugsmursten fra Diakonissestiftelsens fortid.

Bygningen på Dronningensvej 14 der hørte til det tidligere hospice. Foto: Diakonissestiftelsen

Af Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

Flere bygninger blev revet ned i 2014 før byggeriet af et nyt Hospice og seniorboliger kunne begynde. De nedrevne bygninger på Dronningensvej resulterede i en stor bunke gule mursten. Dem bruger Diakonissestiftelsen nu igen, men først efter at virksomheden Gamle Mursten har bearbejdet dem - de er nemlig specialiseret i at fjerne mørtel fra mursten:

”Når man bygger med genbrugsmursten, så genbruger man ikke bare et byggemateriale, man genbruger også den lokale historie, murstenens patina, dens høje kvalitet og al den energi, der er gået til at producere murstenen i tidernes morgen,” siger Sidse Zimmermann, der er projektchef i Gamle Mursten.

Bygningen på Dronningensvej 20 der blev anvendt som bofællesskab. Foto: Diakonissestiftelsen

Genbrugsmursten med et historisk sus
Diakonissestiftelsen har genbrugt ikke mindre end 22.700 facade- og bagmursten til at bygge nye seniorboliger, da de nu fungerer som belægning i stueetagerne i seks boligblokke og i cykel- og affaldsskure.

Projektchef fra Diakonissestiftelsen, Hanne Moe, har fra starten ønsket, at materiale fra de nedrevne huse kunne genbruges i det nye byggeri, da Diakonissestiftelsen gerne vil bevare kulturhistorien, og da genbrug er godt for miljøet.

Netop det historiske sus er også målet for arkitekten på seniorboligerne, Kristian Martinsen fra Tegnestuen Vandkunsten:

”Hovedårsagen til, at vi har genbrugt murstenene, er, at man får mulighed for at betræde smukke patinerede unika mursten, som altid har været på Diakonissestiftelsen. Vi vil gerne ved hjælp af upcycling trække de gode egenskaber med videre.”

Genbrugstanken ligger helt i tråd med Diakonissestiftelsens øvrige arbejde med genbrug og upcycling i Loppeshoppen og de kreative GIVRUM-værksteder. Loppeshoppen har været bæredygtig genbrugsforretning gennem 40 år.

Fakta

  • I februar 2018 står 47 moderne seniorboliger på Diakonissestiftelsen klar til indflytning.

  • For at gøre plads til det nye hospice og seniorboligerne måtte nogle ældre bygninger rives ned. To af dem var opført i gule sten, der kunne genbruges i seniorboligprojektet.

  • Virksomheden Gamle Mursten kan kun genbruge mursten fra bygninger opført frem til ca. 1960, hvor man murede i kalkmørtel. Siden har man brugt cementrige mørtler. Det gør det stort set umuligt at skille sten og mørtel ad, da det er murstenene, der går i stykker og ikke mørtlen.

  • De nedrevne bygninger på Diakonissestiftelsens grund gav 22.700 gule mursten.

  • Diakonissestiftelsen er en by i byen, der favner hele livet – fra vuggestue til hospice. Vi har boliger til studerende, til seniorer, til ældre og til psykisk sårbare. Vi lægger hus til mennesker i udsatte situationer og bygger boliger til nye fællesskaber.

De gule genbrugsmursten set fra første sal i seniorboligen. Foto: Marianne Boline Larsen.