GIVRUM skaber relationer og meningsfuldhed - og giver nyt liv til genbrugsmaterialer

Diakonissestiftelse fire åbne, kreative værksteder i det to-årige projekt ”GIVRUM” er fyldt med fællesskab og kulturmøder på kryds og tværs af alder og nationaliteter. Omdrejningspunktet for de ca. 60 mennesker, der pt. har glæde af projekterne, er at skabe noget kreativt og samtidig være til nytte for noget eller for nogen.

Da genbrugsbutikken Loppeshoppen på hjørnet af Peter Bang Vej og Søndre Fasanvej for nogle år tilbage skulle renoveres, var der mange af butikkens frivillige, der alligevel dukkede op, selvom butikken var midlertidigt lukket.

”Her opstod idéen om at skabe en ny form for kreativt fællesskab på Diakonissestiftelsen, hvor folk kunne komme og udnytte, at der i Loppeshoppen er garn, strikkepinde, tøj, læder, stof og møbler m.m. til at skabe nyt ud af,” fortæller projektleder på GIVRUM, Trine Høst. Ideen var så god, at der i december 2014 kom tilsagn fra Socialministeriet om en bevilling på 1,5 millioner kroner i satspuljemidler til at realisere et to-årigt GIVRUM projekt. 


Ikke at være, men at gøre noget særligt

Før bevillingen tyvstartede en håndfuld frivillige med ”Mandagsnørklerier i Krealoppen”, men med bevillingen tog udviklingen fart. Projektmedarbejder Signe Bang Hansen, der har stor erfaring med netværksopbygning og socialt arbejde, blev ansat, og i starten af maj 2015 slog GIVRUM dørene op med Krealoppen, for alle der vil strikke og hækle, og Syloppen, hvor der redesignes og fremstilles nye lækre produkter af brugt tøj og stof.

Derudover har GIVRUM siden starten afholdt en månedlig gratis kreativ workshop med det formål at lære nye teknikker eller få nye ideer til kreative projekter (f.eks. hvordan kan man genbruge gamle bøger og kniplingsstykker, dække pletter med broderier m.m.).

I slutningen af 2015 kom to ekstra værksteder til. Værkstedsloppen, hvor der kun er adgang for mænd, der mødes for at reparere, istandsætte og redesigne møbler m.m. og Krealoppen På Hjul, GIVRUM´s udgående værksted, hvor et par frivillige besøger ældreboligerne på Søster Sophies Minde. Ved at værkstedet ”kommer til deltagerne” og ikke omvendt, inkluderer GIVRUM også de deltagere, som af fysiske eller psykiske årsager, ikke kan transportere sig til Loppeshoppen. Samtidig mødes deltagerne i deres trygge og kendte omgivelser. Alt i alt huser de fire fællesskaber pt. ca. 60 frivillige, som alle, der kommer i GIVRUM, kaldes.


Signe Bang Hansen fortæller hvorfor:

”Det gør vi blandt andet, fordi fællesskabet i GIVRUM ikke hviler på traditionelle giver- eller modtagerrolle eller fastholder nogle i mønstre så som at være sårbar eller ensom. Det kan godt være, at man kommer her, fordi ensomheden fylder for meget. Men en af GIVRUMs fornemmeste opgaver er netop at skabe ægte relationer med andre mennesker omkring noget, som er meningsfyldt. Det gør man som frivillig. F.eks. en ældre, ensom kvinde, der er drøngod til at strikke og vildt dygtigt til at lære andre det. Hun kommer ikke, fordi hun er ensom, men fordi hun er super god til at strikke og lære det fra sig.”

”Denne indgang kan vise sig at være det første effektive skridt på vej ud af isolation, ensomhed eller tungsind.  For andre kan det være at få mulighed for at snakke dansk, opleve anerkendelse eller lære nyt med udgangspunkt i at gøre noget kreativt sammen. I GIVRUM kan vi se, hvor meget det betyder at komme ud af vante rammer og mødes med andre om noget, man er fælles om, hygge sammen og have gode og indholdsrige samtaler. Det skaber ægte relationer, hvor man ikke er forpligtede på særlige roller.”

Signe Bang Hansen nævner også andre bevæggrunde for at komme i GIVRUM:

”En studerende, der går på KEA uddannelsen, synes f.eks., at det er unikt at være sammen med kvinder, der kan fortælle hende om, hvordan man lavede håndarbejde for 50 år siden.”


Omsorg og interesse for hinanden vokser

Halvandet år inde i projektperioden er GIVRUM nu inde i en forankringsperiode. GIVRUM er et afgrænset projekt, der bliver forankret på frivillige hænder og derved bliver selvkørende, når projektperioden ophører 1. januar 2017.

”Derfor skal de frivillige nu til at øve sig på, at køre værksteder uden en ansat "værtinde". Men med de mange skønne mennesker, der kommer her, tror jeg også på, at det er realistisk, at værkstederne og de hyggelige og vigtige fællesskaber vil fortsætte,” slutter Signe Bang Hansen.

Deltag i sy-event den 17. september - alle er velkomne

 

Mød to frivillige i GIVRUM, Glaucia og Kai: