Psykisk sårbare finder fællesskaber gennem naturen

11. maj 2018

Alle medlemmerne af en ny netværksgruppe ønsker at opnå ro i naturen. Gruppen under Diakonissestiftelsens Sundhedscenter, Det Hvide Hus, i Gentofte er som noget nyt sammensat ud fra deltagernes fælles mål i stedet for diagnose.

Ole Mortensen (t.v) og Niklas Hall er med i den nye netværksgruppe, der sammen skal opnå ro i naturen.

Tekst og fotos: Karen Grønkjær Kjeldsen // kakj@diakonissen.dk

Ole Mortensen elsker at fiske. Lyden af bølgeslaget mod molen er beroligende, nærmest meditativt. Men han er ikke rigtigt kommet af sted, siden han var teenager.

”Jeg har svært ved at komme ud af starthullerne. Jeg havde stor glæde af naturen og af fiskeri, indtil jeg blev 14 år. Det hjalp mig til at slappe af oven i hovedet,” fortæller Ole Mortensen, der som psykisk sårbar er kommet i Det Hvide Hus gennem 25 år.

Nu skal en netværksgruppe hjælpe ham med at genfinde glæden ved naturen. Og i tilgift får han måske udvidet sin omgangskreds. Gruppen mødes om skiftevis at udforske minder og at tage på tur.

Udforsker minder sammen
Ole Mortensen sidder over for Anette Kjærgaard Frandsen, der er souschef i Hvide og Gule Hus. Hun spørger ind til hans oplevelser i naturen, og hvad de gør ved ham. Lidt på afstand sidder resten af gruppens i alt seks medlemmer. De lytter og tager notater.

”Jeg lader som om, at de andre ikke er der, så jeg ikke skal tænke over, hvad de tænker,” fortæller han efterfølgende.

Gruppen er blevet undervist i aktiv lytning. De noterer undervejs uden at bryde ind, og da Ole Mortensen er færdig fortæller de, hvordan hans beretning klinger ind i deres eget liv.

”Jeg elsker at høre vinden i træerne og lyden af bølger. Det er fantastisk afslappende,” siger Niklas Hall, der sidder i kørestol, fordi han har sklerose.

Gruppens deltagere bliver interviewet på skift. Denne dag når de kun Ole, som får lov at vælge deres første udflugtsmål: De skal ud at fiske ved Hornbæk.

”Når det bliver min tur, vil jeg gerne ud i en skov. Væk fra støj og menneskelig aktivitet. Jeg elsker at være ude, men jeg har svært ved selv at tage mig sammen,” konstaterer Niklas Hall, der som den ene af to i gruppen er ny i Det Hvide Hus.

Fællesskab frem for diagnose
”Vi har altid grupperet mennesker efter deres lidelser. Men hvem siger, at en gruppe mennesker, der lider af eksempelvis skizofreni, har noget som helst andet til fælles?” siger Anette Kjærgaard Frandsen og fortsætter:

”Det giver rigtig god mening at sammensætte mennesker efter et fælles tema, der er vigtigt for dem, så de kan støtte hinanden i deres udviklingsmål, frem for at fokusere på deres udfordringer. Så jeg glæder mig til at se, hvordan gruppen udvikler sig.”

Ole Mortensen og Niklas Hall håber begge, at de kommer til at lære gruppens medlemmer så godt at kende, at de måske har lyst til at fortsætte med at ses, når forløbet er afsluttet:

”Jeg håber, at jeg kommer tættere på gruppens medlemmer, så så vi måske kan mødes privat til en kop kaffe og en gåtur,” siger Ole Mortensen, og Niklas Hall kommenterer:

”Det lyder ikke dårligt at mødes hos hinanden. Det ville bestemt ikke gøre mig noget at fortsætte med at mødes bagefter.”

Fakta

  • I et Discovery-forløb skal en gruppe på seks medlemmer udforske deres egne og hinandens samhørighed omkring oplevelser i naturen.

  • Gruppen er sammensat ud fra det fælles ønske om at opnå ro i naturen og uden skelen til psykiske eller fysiske udfordringer.

  • Sundhedscenter Det Hvide Hus i Gentofte er en del af Diakonissestiftelsens tilbud til psykisk sårbare. Det er et dagtilbud med mange sundhedsfremmende aktiviteter.

  • Hvide og Gule Hus har desuden 13 pladser i to botilbud til voksne med psykiske og sociale udfordringer.

  • Diakonissestiftelsen styrker livskvaliteten for den enkelte gennem stærke fællesskaber.

Medlemmerne af den nystartede gruppe har forskellige udfordringer, men har glæden over naturen til fælles.

Tema om Fællesskaber: