Merit
Merit kan enten gives efter en konkret vurdering til den enkelte ansøger, til ansøgere med på forhånd fastlagte uddannelsesforudsætninger eller som en del af regler i forbindelse med optagelse på bestemte uddannelser.
Obligatorisk merit
Når du optages på en videregående uddannelse, er der krav om, at uddannelsesstedet foretager en meritvurdering af dig. Obligatorisk merit betyder, at det ikke er op til dig som ansøger at vurdere og beslutte, om du ønsker merit. Du skal således ikke selv søge om merit, men du er forpligtet til at oplyse om beståede uddannelsesaktiviteter og erhvervserfaring, som kan være meritgivende.
Bemærk, at det ikke er muligt at få tildelt merit for dit adgangsgrundlag. Det betyder, at beståede uddannelseselementer eller erhvervserfaring der er brugt som led i din optagelse på uddannelsen, ikke vurderes ved obligatorisk merit.
Merit for andre uddannelsesaktiviteter
Har du afsluttet dele af en videregående uddannelse på et andet niveau, kan du også vælge at søge om merit for dette. Kontakt studievejlederen på din nye uddannelse umiddelbart inden studiestart og hør, hvordan det foregår på netop den uddannelse.
Dokumentation, når du søger optagelse
Dokumentationen uploades sammen med din ansøgning om optagelse på www.optagelse.dk. Har du ikke uploadet den nødvendige dokumentation, vil du blive kontaktet med henblik på at fremsende den nødvendige dokumentation.
Dokumentation, hvis du vil søge om merit, når du har fået en studieplads
Vi skal senest have din detaljerede dokumentation primo januar/august. Du behøver ikke have den færdig, når du søger optagelse, men det kan være en rigtig god ide at gøre dokumentationen klar. Du skal sende fagbeskrivelse af de fag og kurser, du har bestået. Fagbeskrivelserne kan være en pdf-fil af de konkrete sider fra den officielle studieordning for uddannelsen.
Sådan forbereder du din meritansøgning
Du skal kunne begrunde og dokumentere, hvilke elementer og områder i den påbegyndte uddannelse, du allerede har erhvervet dig kompetencer indenfor. Læs derfor studieordningen på den påbegyndte uddannelse grundigt og foretag en sammenligning med dine allerede erhvervede kompetencer fra anden uddannelses studieordning og evt. relevante praksisforløb. Brug dette til at begrunde din ansøgning.
Der skal vedlægges følgende:
- Uddannelsesaktivitetens præcise betegnelse
- Gennemført uddannelsesaktivitet, og hvor uddannelsen er gennemført
- ECTS point. Hvor mange point giver gennemførsel af denne aktivitet, og hvor stor timebelastning/årsværk?
- Kopi af formelle prøve- eller eksamensbeviser samt kursus- og uddannelsesbeviser, hvor der er markeret, hvilke uddannelsesaktiviteter, der ønskes meritoverført.
- Kopi af ansættelsesbeviser/kontrakter, udtalelser og lignende oplysning om ansættelsesperiode og ugentlige timetal skal fremgå
- Relevant pensum/litteraturliste
Vær opmærksom på, at ETCS-systemet ikke måler det faglige niveau, men udelukkende forbrug af tid på studiet. Derfor er ECTS-systemet ikke indrettet sådan, at det automatisk giver tilsvarende merit ved en vurdering.
Bemærk: Det er ikke tilstrækkelig dokumentation, at du fx linker til en studieordning på nettet. Vi bruger dokumentationen til at foretage en faglig vurdering af, om der er dele af din nye uddannelse, du ikke skal følge, fordi du allerede har bestået tilsvarende uddannelsesdele.
Hvornår kan der forventes svar på ansøgningen?
Du skal forvente en sagsbehandlingstid på 6 uger.
Ansøgningen sendes til:
Studievejlederen på sygeplejerskeuddannelsen.
Klager
Hvis du vil klage over meritafgørelsen, har du følgende klagemuligheder, hvilket også fremgår af klagevejledningen i afgørelsen
- Klagen kan indbringes for Kvalifikationsnævnet inden for en frist af 4 uger fra meritvurderingen er dig i hænde. Klagen indgives til ovenstående studievejleder. Herefter foretages en re-vurdering, og hvis afslaget fastholdes, sendes det videre til Kvalifikationsnævnet til deres endelige afgørelse. Det følger af LEP-lovens § 29.
Merit for Social- og Sundhedsassistenter (trin 2)
Når du er optaget som studerende på UC Diakonissestiftelsen, vil du kunne opnå merit for klinik på 1. og 2. semester. Meritten vil ikke være studietidsforkortende.
Når du er optaget på uddannelsen, skal du have en samtale med studievejlederen om evt. merit.
Kriterierne er erhvervserfaring inden for området, og der skal kunne dokumenteres min. 9 måneders ansættelse, primært dagvagt, inden for de seneste fire år. Stammer din erfaring fra aften- eller nattevagter, skal der foreligge en funktionsbeskrivelse fra din arbejdsgiver.
Når du søger ind på www.optagelse.dk, skal du derfor, for at kunne komme i betragtning til merit, dokumentere at du har minimum ni måneders fuldtidsarbejde som uddannet Social- og Sundhedsassistent inden 5. juli, det år du søger ind.
Du skal kunne dokumentere, at du allerede har de kvalifikationer og kompetencer, du ellers ville opnå i klinikforløbet. Dette gør du ved at dokumentere:
- Minimum 9 mdr. erhvervserfaring. 33-37 timer/uge optjent inden for de seneste 4 år
- Ansættelsesbevis, hvor din jobbeskrivelse fremgår
- At der på lønsedlerne fremgår anciennitet, ansættelsesforhold og sted samt det ugentlige timetal.
Din samlede ansøgning skal derfor indeholde følgende:
- Uddannelsesbevis som Social- og Sundhedsassistent
- Kopi af ansættelsesbevis, jobbeskrivelse eller kontrakt
- Sidste lønseddel.
Vær opmærksom på at manglende dokumentation kan have betydning for, at du ikke tildeles obligatorisk merit.
Dette gælder også, hvis du samtidig også har en studentereksamen.
Vi vurderer først tildelingen af merit, når du er blevet optaget. Kontakt studievejlederen med henblik på spørgsmål i den forbindelse.
Relevant beskæftigelse
Har du haft relevant beskæftigelse i forhold til den/de uddannelser, som du søger ind på, SKAL du også oplyse om og dokumentere dette i din ansøgning om optagelse. Dokumentationen kan være kopi af ansættelsesbevis, udtalelse, arbejdsgivererklæring. Dokumentationen skal omfatte oplysning om ansættelsesperiode og ugentlige timetal. Relevant beskæftigelse vil indgå i en vurdering af, om du skal have merit for praktik/klinik.
Merit i forhold til din uddannelse
Hvis vi vurderer, at du skal have merit, vil du blive fritaget for dele af din nye uddannelse.
Fritagelsen betyder, at du ikke kan følge undervisningen for uddannelseselementerne, men da et semester indeholder hovedfaget Sygepleje og flere støttefag, så vil der været en udprøvning sidst i semesteret, hvor der er taget højde for din merit. Du skal dog være opmærksom på, at merit for klinik ikke omfatter merit for klinikprøven.
Meritafgørelse
- Obligatorisk merit afsluttes endelig for alle nye studerende med studiestart i september 1. oktober.
- Obligatorisk merit afsluttes endelig for alle nye studerende med studiestart i februar 1. marts.
Hvis du har søgt om optagelse i efteroptaget, er du ikke garanteret at modtage din meritvurdering inden studiestart.
Klager
Du kan klage over uddannelsesinstitutionens afgørelse om merit inden for to uger efter, du har fået besked om afgørelsen. I afgørelsen vil der fremgå en klagevejledning.
Tidligere optaget på sygeplejerskeuddannelsen
Hvis du søger optagelse på en uddannelse, du tidligere har været optaget på enten på UCD, KP eller en anden uddannelsesinstitution, er der særlige forhold, du skal være opmærksom på.
Bemærk at hvis du før har været indskrevet på samme uddannelse enten på UCD, KP eller en anden uddannelsesinstitution, kan du tidligst blive genoptaget eller genindskrevet på uddannelsen 5 måneder efter, at du udmeldte dig, eller blev udmeldt af institutionen jf. Adgangsbekendtgørelsen.
Søg genoptagelse, hvis du ikke har bestået første studieår
Hvis du tidligere har været indskrevet på uddannelsen, enten på UCD eller KP eller en anden uddannelsesinstitution, men ikke har bestået første studieår, skal du søge om genoptagelse gennem Den Koordinerede Tilmelding via www.optagelse.dk.
Ansøgningsfristen for at søge genoptagelse er d. 15. marts kl. 12.00.
Du skal i din ansøgning oplyse, at du tidligere har været optaget på uddannelsen samt dokumentere evt. beståede dele af uddannelsen ved en studiejournal fra uddannelsesstedet.
Du skal opfylde de gældende adgangskrav til uddannelsen og i øvrigt følge de generelle retningslinjer for ansøgning i kvote 1 eller 2.
Dispensation
Hvis du i forbindelse med din tidligere optagelse på uddannelsen har opbrugt prøveforsøg til en eksamen, skal du søge dispensation. Din dispensationsansøgning og dokumentation skal uploades som bilag til din ansøgning på www.optagelse.dk senest 15. marts kl. 12.
Kontakt gerne studievejlederen for vejledning i forhold til dispensationsansøgningen.
Du modtager svar på din ansøgning d. 28. juli.
Søg genindskrivning hvis du har bestået det første studieår:
Hvis du har bestået det 1. studieår og vil genindskrives, skal du kontakte studievejlederen for at blive genindskrevet.
forhold til dispensationsansøgningen.
Du modtager svar på din ansøgning d. 28. juli.
|