Æg er bindeled mellem mennesker i påsken

16. april 2019

Ægget spiller en stor rolle i Diakonissestiftelsens markering af påsken. Kom med til hygge i kirken med børnehusene, og oplev ’påskeÆGspressen’ sprede glæde på plejehjemmene og Diakonissestiftelsens Hospice.

Børnene fra Louisegården og Marthagården har selv kreeret æggene, som skal hænge i Emmauskirken.

Tekst og fotos: Mette Frid Darré // mfda@diakonissen.dk

”Jeg glæder mig mest til chokoladeæg”
Med flyverdragter og røde kinder kommer børnene fra børnehusene ad to omgange til Emmauskirken. Pædagogerne bærer nænsomt plasticposer med hjemmelavede, malede æg. I dag fortæller præst Marija Krogh Iversen om Jesus, der i påsken døde, men blev levende igen. Hun taler med børnene om det bedste ved påsken. Børnene vil gerne på én gang fortælle, at de glæder sig mest til chokoladeæggene derhjemme. De skal heldigvis ikke vente længe på chokolade. Præsterne har nemlig gemt æg i kirken. Inden startskuddet går til skattejagten, hænger børnene deres medbragte æg på de gule syrengrene, så de kan pynte i kirken hele vejen frem til påske.

En pige hænger sit malede æg på en syrengren i Emmauskirken.

Sansefuld gudstjeneste med æg fra børnene
Børnenes æg hænger ikke kun i kirken. De har også fundet vej til rundkredsen på Plejehjemmet Søster Sophies Minde. Her afholder præst Jan Nilsson sansegudstjeneste for beboerne. Alteret er dækket med hvid dug, stearinlys, dannebrogsflag og gule påskeliljer. Til lyden af klaver og klokkespil giver Jan Nilsson hver beboer et æg fra grenen og fortæller, at børnene har malet dem. Det vækker smil hos beboerne. Æggene knuges i hænderne eller hænges på rollatoren. De skal pynte i beboernes egne hjem på Søster Sophies Minde.

En beboer på Søster Sophies Minde modtager et malet æg fra børnehusene.

Udklækning af æg på storskærm
Til morgensang for Diakonissestiftelsens Uddannelsescenter er æg også på programmet. Men denne gang i en digital form. Præst Marija Krogh Iversen viser en YouTube-film med små nuttede, forpjuskede kyllinger, der bliver udklækket på storskærmen til lyden af Louis Armstrongs sprøde stemme. Den ’cute’ video får de studerende til at smile, og Marija Krogh Iversen fortæller, at lige som kyllingerne bryder ud af skallen, lige så brød Jesus ud af graven påskemorgen.

Ingen påskemarkering i Emmauskirken uden en påskesalme.

’PåskeÆGspressen’ kommer!
”Ding dong”! Man kan høre ’påskeÆGspressen’ langvejs fra. Et lille følge bestående af præster, en frivillig og organist går fra kælder til kvist på Diakonissestiftelsen. Til lyden af klokkespil medbringer de en lille kurv med påskeliljer, chokoladeæg og et stort skilt. Ingen kan være i tvivl om, at ’påskeÆGspressen’ er på vej! I ugen op til påskeferien spreder det lille entourage god stemning. De besøger ansatte, patienter og beboere på Plejehjemmet Søster Sophies Minde, Diakonissestiftelsens Hospice, plejehjemmet Salem og Diakonissestiftelsens Hjemmepleje.

'PåskeÆgspressen' spreder god stemning på plejehjemmet Søster Sophies Minde.

Et æg er et symbol på fremtiden
Den sidste markering på Diakonissestiftelsen er fællessamlingen fredagen inden påskeferien. Denne gang spiller et hårdkogt æg hovedrollen. Præst Jan Nilsson står med ægget i hånden og beretter, at ægget både er et kristent symbol på Jesus opstandelse; men det kan også illustrere fremtiden:

”Ægget er lige som fremtiden. Når det sprækker, ved vi ikke, hvad der kommer ud. Er det mon en kylling eller et råt æg? Vi ved ikke, hvad der venter i fremtiden, men vi må have tro på og håb for, at fremtiden ikke er fastlåst, og at vi kan påvirke den.”

 

Præst Jan Nilsson fortæller om ægget som et symbol på fremiden.

Tema om fællesskab på Diakonissestiftelsen

Påske fra kælder til kvist