Løsttilknyttede frivillige

Ledelsesværktøj

Tag testen
Tilbage til oversigt

Sådan giver du plads til frivillige, der ikke ønsker at binde sig til faste vagter

Undersøgelser viser at det bliver svære at rekruttere frivillige til faste og kontinuerlige opgaver. Derimod er det blevet lettere at rekruttere frivillige til løsere tilknyttede opgaver og enkeltopgaver.

Derfor skal organisationer undersøge muligheden for at frivillige kan ’snuse til’ en opgave, uden at skulle melde sig til en fast ugentlig vagt fra starten af.

Mange organisationer er bygget op omkring den meget loyale og faste frivilligindsats, og derfor skal de være ekstra opmærksomme på at skabe plads til denne mere løst tilknyttede frivillighed, hvis de fortsat ønsker at involvere frivillige.

Hvad står i vejen for at engagere sig?
Når en potentiel frivillig skal engagere sig, er der mindst tre spørgsmål, vedkommende stiller sig selv ved hver potentiel opgave: Kan jeg finde ud af opgaven, har jeg tid, har jeg lyst?

Derfor skal du gøre det nemt for den potentielle frivillige at engagere sig. Herunder er to gode spørgsmål, som kan hjælpe med at opdage nye måder at engagere sig på i din organisation: 

Hvad er opgaven?
Første skridt er at kigge på opgaven. Det er ingen hemmelighed, at det er nemmere at arrangere de frivillige i faste vagter, men er det den eneste måde at organisere opgaven på? Hvis ikke, så overvej hvordan du kan gøre det mere fleksibelt for den frivillige at engagere sig.

Hvis opgaven kræver, at der bliver taget vagter hver dag, f.eks. i en genbrugsbutik eller en café så overvej om det er muligt for den frivillige selv at booke sig på sine vagter, når det passer ind.

Med mulighed for fleksibilitet er det nemmere at passe flere vagter ind i en allerede travl kalender.

Kræver opgaven en fast kontinuerlig relation?
Nogle frivilliginvolverende opgaver kræver, at der bliver dannet en relation mellem den frivillige og brugeren f.eks. i en mentorordning eller besøgsvenneordning.

Hvis det ikke er tilfældet i din frivilliginvolverende opgave, så er der måske ingen grund til at holde fast på, at den samme frivillige skal tage samme vagt hver uge. Overvej en fleksibel løsning.

Gør det nemt at engagere sig
Hvis der er mulighed for at gøre din frivilliginvolverende opgave mere fleksibel, kan du skabe mulighed for at give potentielle frivillige en smagsprøve på en opgave. Her er en række konkrete tiltag, du kan afprøve:

Vis frivilligheden frem
Mulighederne for at engagere sig i mindre og afgrænsede opgaver, kan præsenteres på særlige events for potentielle frivillige. Er der flere forskellige måder at engagere sig på i samme organisation, er det en mulighed for at vise alle på en gang, som du ikke på samme måde kan i et frivilligjob-opslag.

Dette er også en god måde, at inddrage de frivillige i at være med til at vise deres engagement frem.

Er der mulighed for en følordning?
Overvej hvorvidt det er muligt, at en potentiel frivillig kan følge en frivillig i opgaven. Dette vil give en fornemmelse af opgaven inden der indgås en aftale om at blive frivillig.

En sådan følordning gør dine frivillige til ambassadører. Det kan øge sandsynligheden for, at de nye frivillige får et mere virkelig billede af, hvad arbejdet kræver og hvad der forventes af de frivillige i din organisation.

Skab konkrete og afgrænsede opgaver
Konkrete og afgrænsede opgaver kan være gode at præsentere som en første mulighed for nye frivillige, da det er nemmere at engagere sig i end opgaver, som kræver et fortløbende engagement.

Når den frivillige er ved at afslutte den afgrænsede opgave, kan du præsentere andre muligheder for at fortsætte engagementet i organisationen. Har de haft en god oplevelse er der stor sandsynlighed for, at de gerne vil blive. Tilbyd både faste opgaver og andre enkeltstående opgaver, så de har mulighed for at vælge den, der giver mest mening.

At involvere frivillige skal altid give mening!
Det skal altid give mening for den frivillige, for organisationen og sagen eller målgruppen, at de frivillige involveres. Du skal ikke opfinde en opgave bare for at engagere frivillige.

Derfor kan et godt sted at starte være, at kortlægge de opgaver der er, som frivillige kan involveres i. Brug organiseringsmodellen [1]nedenfor og kategorisér opgaverne i forhold til, hvor meget tid de tager, hvilke kompetencer det kræver at løse opgaven, og hvor meget ansvar og indflydelse den frivillige har på opgaven.

Dermed får du et overblik over, om der er opgaver, som ikke kræver meget tid og som man kan komme ind fra gaden og påtage sig som er oplagt at give til frivillige som gerne lige vil ’snuse’ til frivilligheden. 

 

 

[1] Organiseringsmodellen, Ledelse og involvering af frivillige i folkekirken, Forlaget Ingerfair 2016